• 瀏覽: 752,889
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 33Chris 於 4-1-2021 14:04 發表

如有個人八達通,或者拍八達通卡都得, 長者 點都會有長者八達通。
喺喎,呢招都得,其實民間智慧多的是

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 14:03 發表

好似話已經搵到合適嘅場地開疫情記者會。以後嘅疫情記者會應該會起政府總部舉行。
希望改在政總,有啲硬啲嘅新聞官擋下啲黑妓

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-4 01:36 PM 發表

發假誓是不是刑事呢?有勞高人指點。

但發假誓最後就肯定會無咗份工
如果發誓可以咁隨便,即係喺法庭上都唔需要呢樣野。其實我都唔明呢個儀式有咩用,大把人庭上講大話,啲假髮九又可以話人證供不可信。

請問智方便嗰個app, 係咪一定要用指紋認證?

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-1-4 01:35 PM 發表

黑記成日想張醫生答佢哋要既答案
好彩張醫生EQ同IQ都超高
答得專業又唔會上當
但成年對住班無腦既白痴
真係辛苦過抗疫
以家改網上又要記者用文字提問
張醫生唔駛咁辛苦
觀眾亦唔駛聽咁多白痴問題
雙嬴呀
張醫生既先生上個月先走左,佢可以仲保持住甘專業既態度地工作真係好替佢辛苦,希望佢一定要保重身體

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-1-4 02:30 PM 發表
請問智方便嗰個app, 係咪一定要用指紋認證?
我前日登記左,本來要用指紋認證有d爭扎,因為我手機不嬲都唔鎖,最後為左支持政府,最後都整指紋認證。

入到要影身份證,拍攝幾個面部鏡頭,過程簡單

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-4 01:46 PM 發表

已經吹緊風,強制入食肆及建身場所等要除口罩活動的地方,要掃安心出行碼。呢個亦喺可以協放寬食肆等埸所的社交距離限制,老實講班食肆及健身美容舖嘅老細一定支持,你唔開藍芽咪唔好幫襯囉。不過局長要預備埋長者及嗰啲聲稱用2G手機嘅人點處理。

其實呢條橋,在安心出行app推出時,爐內已經討論過。政府推行時都要等到確診數字高企不下,農曆年將近,先有機會推,香港人都抵死㗎喇:smile_3 ...
想政府比佢哋開番做生意,佢哋應該唔介意做少呢D用2G的人,否則比政府捉到就成個業界再停過。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-4 01:46 PM 發表

已經吹緊風,強制入食肆及建身場所等要除口罩活動的地方,要掃安心出行碼。呢個亦喺可以協放寬食肆等埸所的社交距離限制,老實講班食肆及健身美容舖嘅老細一定支持,你唔開藍芽咪唔好幫襯囉。不過局長要預備埋長者及嗰啲聲稱用2G手機嘅人點處理。

其實呢條橋,在安心出行app推出時,爐內已經討論過。政府推行時都要等到確診數字高企不下,農曆年將近,先有機會推,香港人都抵死㗎喇:smile_3 ...
根本呢個安心出行其實就係大陸嘅健康碼, 如果政府推出嗰陣就已經強制咁做, 就唔會到而家都仲有咁多冇源頭嘅case啦,
不過我都明點解強制唔到, 因為鄉港到而家都仲有一堆垃圾响度乜都反, 其實強制食肆或者美容院嗰啲要掃碼嘅, 只要同業界講好就得, 佢哋要做生意, 一定會肯做, 政府公佈嗰陣講到明, 食肆就唔怕被人鬧, 唔掃咪唔好幫襯囉, 肯定肯配合嘅人多過唔肯配合嘅, 係要搞掂嗰啲長者同埋所謂2G手機嘅配套要點搞啫, 唔會做唔到囉

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-1-4 13:00 發表

兩樣mix唔知會產生乜野副作用先大劑.
隨時改變DNA,生個ET出來。
我亂估的👆

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-1-4 03:21 PM 發表

隨時改變DNA,生個ET出來。
我亂估的👆
笑咗
但我覺得有可能㗎

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-1-4 12:54 發表

唔怪得現在興XX師.
係呀,好多自封的「專業職人」。阿戊整餅現在叫蛋糕師、倭國教人執屋叫收納師、性交轉運可叫風水法師、飛機場女工也叫前列線護理師......很多很多,不能盡錄

引用:
原帖由 mistress 於 2021-1-4 02:57 PM 發表

我前日登記左,本來要用指紋認證有d爭扎,因為我手機不嬲都唔鎖,最後為左支持政府,最後都整指紋認證。

入到要影身份證,拍攝幾個面部鏡頭,過程簡單
x 2

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-1-4 03:10 PM 發表

根本呢個安心出行其實就係大陸嘅健康碼, 如果政府推出嗰陣就已經強制咁做, 就唔會到而家都仲有咁多冇源頭嘅case啦,
不過我都明點解強制唔到, 因為鄉港到而家都仲有一堆垃圾响度乜都反, 其實強制食肆或者美容院嗰啲要掃碼嘅, 只要同業界講好就得, 佢哋要做生意, 一定會肯做, 政府公佈嗰陣講到明, 食肆就唔怕被人鬧, 唔掃咪唔好幫襯囉, 肯定肯配合嘅人多過唔肯配合嘅, 係要搞掂嗰啲長者同埋所謂 ...
個apps有商戶功能,比商戶代客人登記身分證號碼,記低曾到過該處就得啦
唔想拎身分證比對方,就乖乖下載「安心出行」

引用:
原帖由 054D 於 2021-1-4 11:12 AM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210104/mobile/bkn-20210104013006612-0104_00822_001.html

有無人曲解境外係管理線呢個意思,各人有判斷。

毒果收皮有人想上位。
一國兩制都未完, 而家返大陸都仲要過關, 咁點解唔係境外媒體呀, 想提早取消一國兩制嘅就講清楚啦

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-1-4 03:10 PM 發表

不過我都明點解強制唔到, 因為鄉港到而家都仲有一堆垃圾响度乜都反, 其實強制食肆或者美容院嗰啲要掃碼嘅, 只要同業界講好就得, 佢哋要做生意, 一定會肯做, 政府公佈嗰陣講到明, 食肆就唔怕被人鬧, 唔掃咪唔好幫襯囉, 肯定肯配合嘅人多過唔肯配合嘅, 係要搞掂嗰啲長者同埋所謂 ...
好多黃店.
就係未衰到貼地佢地都未必會合作. 初推安心出行都有黃食店玩野啦. 都唔知佢地乜野心態. 明知要控制到疫情佢地生意先有機恢復.
咁都唔積極合作. 應該係大力主動幫手推先啱啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]