• 瀏覽: 752,782
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 geometric 於 2021-1-4 09:34 AM 發表

沒法子~
近2-30年中學小學不斷說社會的未來是小孩的客套說話,說着說着,班細路長大後仍然長不大,要社會就佢;再者,不同組織又常常舉辦領袖訓練。等個個人都以為要做領袖才可以;第三,學校班長的職位泛濫;以前一班只有正班長副班長各一,現在班長擴充編制到4人,再加上行長、科長等等搞到人人都有「班銜」在身,令到佢地覺得有特殊身份去拯救藍星。

說穿了,他們最討厭特權文化,但他們卻很想成為特權文化 ...
Animal Farm嘅那破倫:
所有嘅動物都係平等嘅,但有一些動物比其他動物更平等嘛!現在果班毛都未出齊嘅廢青,咪就係那破倫囉。

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2021-1-4 09:29 AM 發表
移民美國舊同學send whatapps 俾我話:

之前侵侵打電話去 喬治亞州 州務卿,叫佢想方法改選票數字等佢贏,現在電話錄音對話被華盛頓郵報 publish 出嚟, 犯法架⋯⋯ 🤔😬🤣
呢段錄音通哂天啦,好戲繼續上演!

引用:
原帖由 geometric 於 2021-1-4 09:34 AM 發表

沒法子~
近2-30年中學小學不斷說社會的未來是小孩的客套說話,說着說着,班細路長大後仍然長不大,要社會就佢;再者,不同組織又常常舉辦領袖訓練。等個個人都以為要做領袖才可以;第三,學校班長的職位泛濫;以前一班只有正班長副班長各一,現在班長擴充編制到4人,再加上行長、科長等等搞到人人都有「班銜」在身,令到佢地覺得有特殊身份去拯救藍星。

說穿了,他們最討厭特權文化,但他們卻很想成為特權文化 ...
我女小學時 人人有長位 泊凳長 關燈長

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2021-1-4 09:29 AM 發表
移民美國舊同學send whatapps 俾我話:

之前侵侵打電話去 喬治亞州 州務卿,叫佢想方法改選票數字等佢贏,現在電話錄音對話被華盛頓郵報 publish 出嚟, 犯法架⋯⋯ 🤔😬🤣
呢次擺明個州務卿爆料,兩個人傾電話,金毛冇理由爆出嚟,唔係個州務卿係邊個?不過佢咁爆,得罪金毛係必然,唔知金毛會點對付佢?

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-4 10:06 AM 發表

呢段錄音通哂天啦,好戲繼續上演!
傻浸開始鼓動支持者包圍華盛頓,啲低智支持者更帶備武器,真係有機會隨時開戰。內戰一觸即發,認真精彩。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-2 01:00 PM 發表

手足嘛,會照食唔投訴㗎!
核爆都唔割

提示: 違規內容已被屏蔽
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0104_00822_001.html

有無人曲解境外係管理線呢個意思,各人有判斷。

毒果收皮有人想上位。

背後有勢力發功,一國兩制下,一個國家行政管理不同呢一點,有人惡意曲解。 擺明係故意。

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-1-4 08:07 發表

是的。觀察所得,一家記者提問,其餘記者多看似不關注,只望住手機。可能佢地只關注自己預備的提問,
導致問題重復,離題也多。大會規定每人三條問題,往往一拖二、三穿七,作為觀衆,我都唔知你問乜。
班白痴黃C記者,問埋些唔係防疫的問題,例如問個病人點解到處走?

醫生又唔係那個病人,病人唔願講,鬼知佢點解到處走喎。

如果換成我做張竹君醫生個位,日日答這些無聊白痴的問題,可能我一早已經“被激死”了。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-4 00:28 發表

所以依家做宣誓前,有一大堆BN(O)"國藉"既公務員遞信走人,當中有不少明日之星......
我覺得黃C宣誓只會當食生菜。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-4 08:21 發表

重點係
佢d問題真係廣大市民想知㗎嘢咩?
好似前排有個黑記問題係點解香港政府採購中國疫苗
個問題已經問錯
作為一個將會打疫苗嘅市民,唔係應該關心每一隻疫苗唔同技術嘅利弊嗎?
如果問答環節只係重覆反問一堆嘥大家寶貴時間嘅無聊問題,

我建議反問番佢:點解唔採購印度疫苗呢咁?
如果可以反懟個記者,建議:
X*#*咁白痴既問題你都問嘅,你邊間傳媒架?🤣

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2021-1-4 10:32 發表

傻浸開始鼓動支持者包圍華盛頓,啲低智支持者更帶備武器,真係有機會隨時開戰。內戰一觸即發,認真精彩。
無軍隊支持,內戰機會唔高,內亂就一定會上演。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]