• 瀏覽: 752,918
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 11:37 AM 發表

見到嘅話可以向國安處舉報
cap screen and send?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 08:43 AM 發表
許智峯指滙豐取消其及家人信用卡 要求監管機構調查
https://www.hk01.com/article/569108?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

你有咩資格要求監管機構調查?
仲話叫國際上跟進喎
要曲奇同薯條叔叔幫你狗叫立即解凍許智峯家人嘅滙豐所有戶口?

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2021-1-2 10:04 AM 發表

唔搵工都唔會feel 到出面個市好差,所以我一叫價時,立即被人壓價。40%無左,只夠給家用和生活基本開支無辦法儲錢
希望疫症後,可以盡快回復正常
師兄,份工頂住先啦!當年沙士我都係咁,都少咗三成人工,都係儲吾到錢,免強夠生活,總會捱得過去的,加油💪💪

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-2 11:23 AM 發表

好慚愧😓😓
唔夠3套......
重點:
除咗慶餘年,你q咗邊套?

引用:
原帖由 akanesk 於 2021-1-2 11:27 AM 發表

下星期套燕雲台,唔知好唔好睇

有唐嫣
燕雲台算唔錯,講遼歷史,有新鮮感,阿蛇演得好!

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-2 11:23 AM 發表

好慚愧😓😓
唔夠3套......
M2,我都係睇咗慶餘年同錦繡南歌渣,實在冇咁多時間睇 ,又鍾意睇啲綜藝節目

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-1-2 10:28 AM 發表

仲使查?著草咁冇信用,點俾你用信用卡?
同其他黃人一樣,以為全世界圍住佢地轉

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 08:43 AM 發表
許智峯指滙豐取消其及家人信用卡 要求監管機構調查
https://www.hk01.com/article/569108?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

你有咩資格要求監管機構調查?
土皇帝海外指揮香港

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2021-1-2 09:24 AM 發表

師兄,搵工搵左幾耐?會同我情況一樣被壓人工嗎?新工作我被壓抵了很多時勢唔好時,我被前老闆壓榨到盡,可能我之前有出過聲,唔夠乖巧,之後就俾前老闆不斷挑剔,最後在不愉快情況下遞信。搵左一星期工,人工雖然唔多好,但有工返起碼生活唔洗食老本。新工作係一年合約,主要因疫症下而產生的臨時職位,主要係聯絡海外返港的隔離人士。
師兄而家個時勢搵到份工已經好好,做住先唔緊要。個時搵工搵左一個禮拜,由離職到返新工隔左兩個禮拜,可能我個行需求太大,基本上出offer既都加到幾千蚊。以前公司市道好出花紅真係好開心,奈何上年黑暴搞淋曬個市,人工花紅全部縮曬水,最後係估唔到佢係玩陰d陰d裁員,所以我好X憎個班黃C。而家新工呢度起碼佢仲keep住請人,有番d安全感係度

手足係要嚟呃㗎!

監察議會|黃店食物貨不對辦激嬲黃絲 律師:或觸犯商品

近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。(網上截圖)
隨黑暴而衍生的所謂「黃色經濟圈」,不少「黃絲」盲目吹捧公開撐暴的食店,呼籲「黃絲」前往幫襯。不過,這些「黃店」卻是負評纍纍,近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。民建聯司法及法律事務副發言人、律師葉俊遠今日(31日)接受訪問時表示,有關的黃店有機會涉嫌觸犯商品及說明條例,奉勸各商戶切勿以身試法。

有讀者報料稱,有「黃絲」網民在網上平台上大吐苦水,表示聖誕節假期與朋友一起食飯,當時向一間黃店訂購四至六人份量的威靈頓牛柳餐,包括一份威靈頓牛柳、一份菠菜意粉及兩個小食、另外再加有鮮茄蟹肉意粉、三文魚鮮果沙律,總數連運費1754元。可是當外賣送到後,才發現紙盒內的食物根本未有盛滿,令事主大感不滿,事主當時於是立即致電投訴,女店員雖然表示全數退還費用,可是最終卻只退還466元,更令事主感到憤怒。網民在留言中亦表示對黃店食物水平低劣事件身同感受,又指自己曾經因為政治立場訂購黃店食品,結果都沒有好的回憶,對黃店感到十分心淡。

葉俊遠律師表示,留言中的相片可見,當中食物明顯未有4至6人份量,根據《商品說明條例》(第362章) 涵蓋的範疇禁止商戶對消費者作出某些不良營商手法,包括就服務作出虛假商品說明、誤導性遺漏,任何商戶如就任何消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為,即屬犯罪,涉事的黃店有可能涉嫌違反商品及說明條例,奉勸各商戶切勿以身試法。

近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。(網上截圖)

https://www.dotdotnews.com/a/202 ... b00123a561ddd6.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]