• 瀏覽: 753,276
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-9 03:04 PM 發表

19年國慶我都返左去,10月1晚我係珠江旁等睇煙花,睇手機見到香港曱甴周圍暴動,迫到有警察要開槍,真係差d喊出來。10月2先搭高鐵返香港,到西九站再轉車返北區,好在都沒咩阻滯
一邊歌舞昇平,普世同歡,另一邊...

以下攝於2019年10月1日及2日
珠江旁
某餐廳
某書店
我記得你寫過呢個,好似話你親戚住賓江,我屋企離賓江都好近

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-12-9 03:13 PM 發表

我記得你寫過呢個,好似話你親戚住賓江,我屋企離賓江都好近
禁Ching可能認錯人啦

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-9 03:07 PM 發表

卓越我都有去,裝飾幾靚,但商場內啱行既店舖唔多,都係大牌子多
買野就唔會黎呢類商場買咯
都係同國內朋友閒逛下打下卡食下野

引用:
原帖由 lilily97 於 2020-12-9 02:15 PM 發表

去年差唔多每星期,都會去深圳避難,但就系一早上,一早返落黎,因為怕左班黑暴個個星期五六日,訓醒記搞破壞,引至交通阻塞.
最記得系去年10.1長假期,帶朋友10.2號上深圳睇我和的的祖國,睇到喊晒,睇完後本來好開心食緊酸菜魚,突然香港朋友叫我地快D返香港,因為呢卜街,搞爛火車同呢馬路,攪到心情即刻低晒,以為佢地只搞10.1,所以上深圳玩都系諗住即日來回,咩都無帶上深圳.當時食食下飯,同朋友都突 ...
勾起了難忘的回憶.
黑暴初期我是揸車番工的. 但某一天好像是大三罷. 收工時回家沿路極之極之塞車.
塞到就到住的那區才發現主要路口已被封死. 完全過唔到.
然後發現在公路中心的分隔居然被人破開, 所有車都只可以在那裡調頭走, 再搵路番屋企.
但係當時好多地方都有類似既問題, 周維都塞車. 有時要停一段時間先再行. 有D司機忍唔住就要係路邊解決.
好彩後來都搵到路番屋企.
聽同事講, 佢住得遠個晚根本冇事番到屋企. 佢朋友想車佢都搵唔到路番到去. 攪到要去朋友屋企住咗一晚.
跟住個排我唔敢揸車, 驚揸咗出去番唔到屋企.
但係轉咗搭巴士都死. 一晚收工巴士行行下又塞死. 等咗好耐.
之後司機落車去前便了解. 話根本唔知要等幾耐. 卒之又要落車去搭火車, 剛好係封站前搭到.
亂世就係咁.

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-9 03:12 PM 發表

旺暴果陣班友擺明車馬暴動,點知一樣有一大班香港人鬧警察 話唔應該開槍
當然同2019年比起真係小巫見大巫
呢人真系好卜街,果年初2坐系深圳cafe,同行朋友的朋友系警員,發左初一晚伙計受傷的相比我地睇,傷到見骨,但新聞從來無播無講,浄系一片責備警員開槍的聲音.初一晚如果唔開槍,呢暴徒不停掉垃圾桶同枝架向呢警員度,唔系講笑,死人架.點知果次仲未夠癲,去年即頭系瘋,連強水,火燒人都出埋黎,癲到無得救

引用:
原帖由 乾坤360 於 2020-12-9 02:04 PM 發表

地下有近百檔海鮮檔根本好難攪到地下無積水。
冬天都好啲,夏天時有水有冰又有死魚蝦蟹咪重臭。
我試過突然有條魚彈起,濺起啲水,條褲同對鞋都濕晒

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-9 03:41 PM 發表

勾起了難忘的回憶.
黑暴初期我是揸車番工的. 但某一天好像是大三罷. 收工時回家沿路極之極之塞車.
塞到就到住的那區才發現主要路口已被封死. 完全過唔到.
然後發現在公路中心的分隔居然被人破開, 所有車都只可以在那裡調頭走, 再搵路番屋企.
但係當時好多地方都有類似既問題, 周維都塞車. 有時要停一段時間先再行. 有D司機忍唔住就要係路邊解決.
好彩後來都搵到路番屋企. :s ...
我好彩公司可以行返去,沒受影響,但大罷工果2次,行返屋企都困難重重,睇到街上好多路人,心急如焚,等車無期,後生少少仲好,系巴士站同的士站見有老人家系度等車,無助果下野,真系火都黎.呢黃L口口聲聲講良知,我呸.

引用:
原帖由 ckm 於 2020-12-9 03:46 PM 發表

我試過突然有條魚彈起,濺起啲水,條褲同對鞋都濕晒
咁新鮮有冇立即買?

岩岩黃屎又過來洗我腦,話岩岩通過警察加人工丫,依家無人反對架啦,洗唒啲錢架啦,遲啲又要比錢阿爺買疫苗啦乜乜乜呀死緊啦香港無唒錢啦~~~~

引用:
原帖由 lilily97 於 2020-12-9 03:55 PM 發表

我好彩公司可以行返去,沒受影響,但大罷工果2次,行返屋企都困難重重,睇到街上好多路人,心急如焚,等車無期,後生少少仲好,系巴士站同的士站見有老人家系度等車,無助果下野,真系火都黎.呢黃L口口聲聲講良知,我呸.
雖然過咗差唔多一年,但每次睇返呢啲,都仲係會好興好嬲,我唔敢天真樂觀到覺得已經平息咗,只希望唔好再見返舊年嗰啲咁唔好嘅經歷。希望第一單國安法可以判重啲,7月頭到而家都未審😞

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-9 03:56 PM 發表

咁新鮮有冇立即買?
星斑嚟,太貴,食唔起🤪

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-9 01:35 PM 發表

都喺等許樹昌教授放風喇,佢放啲風會準啲,方向嗰啲,習慣鬧政府,政府點做都有嘢講,其實可以無視佢

反而頭條近日啲評論強硬咗,盧總同社評都不斷叫政府加強措施,唔知煙仔何諗緊咩?幫政府就加強措施製造聲音,還是串林鄭,此刻還未分得到。
我覺得係要政府強硬應付唔好理反對聲音
講真中國既確疫方法係正確亦最有效
香港就太多顧忌
連係咪封樓都拖幾日

引用:
原帖由 lilily97 於 2020-12-9 02:15 PM 發表

去年差唔多每星期,都會去深圳避難,但就系一早上,一早返落黎,因為怕左班黑暴個個星期五六日,訓醒記搞破壞,引至交通阻塞.
最記得系去年10.1長假期,帶朋友10.2號上深圳睇我和的的祖國,睇到喊晒,睇完後本來好開心食緊酸菜魚,突然香港朋友叫我地快D返香港,因為呢卜街,搞爛火車同呢馬路,攪到心情即刻低晒,以為佢地只搞10.1,所以上深圳玩都系諗住即日來回,咩都無帶上深圳.當時食食下飯,同朋友都突 ...
去年10.1真係永世難忘
當時荃灣好似戰場
馬會職員不斷傳紙仔話邊個地鐵站停邊架巴士停
到放工時一落街成地溪錢
巴士地鐵全部停
只有小巴冒險出旺角
架小巴好似拍戲飛車咁
見到警察不斷放催淚彈驅趕曱甴
每條路都被曱甴封路
個司機鏟上花糟不斷搵路走
幾十歲人都未遇到咁驚險場面

引用:
原帖由 cowcow8866 於 2020-12-9 02:11 PM 發表
岩岩睇到大台新聞,話尾國又制裁香港同中國船隻話運送北韓煤炭,更加令我覺得呀爺大大力打黑暴係岩的,因為尾國要攻擊唔只係得一個藉口,呀爺唔剷除黑暴尾國咪用第二個藉口黎制裁。就好似前年孟晚舟咁,好彩呀爺腰骨夠硬,尾國知鋤佢唔入想伸出橄欖枝承認部份控罪就放人,點知孟小姐個人就完全企硬(當然黨同國家未有最後決定,黨同國家既決定先係最後決定)

更何況呀爺唔剷除黑暴,唔止拖住呀爺發展經濟,高效管治後腿,隨 ...
老尾制裁已經制到無事搵事來制
真係得啖笑
反而孟小姐勢不低頭令我佩服

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-9 03:07 PM 發表

卓越我都有去,裝飾幾靚,但商場內啱行既店舖唔多,都係大牌子多
11894405 11894406
卓越夜晚啲燈光好靚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]