• 瀏覽: 3,154
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+2
DELDELDELDEL

看來美國在研發空對空,地對空導彈的改良推器
中國霹靂21射程400公里, 拋離了美國的aim260 , 美國死心不熄

好似DDG1000的炮彈一發要80萬美元,如果真係?一定唔止100萬美元一發。

DELDELDELDEL

引用:
原帖由 skywalker167 於 2020-12-8 11:15 PM 發表
呢度所講的應該就等於中國所講的爆轟發動機
原來美國一直研究緊用固體燃料
同中國不同
而且而家已經成功測試
不過呢個應該系小型火炮用
而非飛行器 或者 洲際導彈果D
呢種新型推進型式會對戰爭有甚麼改變?
=======

據美國媒體報道稱,該國有公司已經成功測試了固體燃料衝壓發動機,這樣的效果是,可以讓火炮射程增加到100公里,威力更大。
固體燃料衝壓發動機嚴格測試的成功完成 ...
固體燃料衝壓發動機同爆轟衝壓發動機係兩樣完全唔同既野
前者理論最高運作速度係6馬赫, 後者理論運作速度係16馬赫

衝壓發動機同火箭唔同
要因應速度調節燃料閥
即係要有飛控電腦控制
加上美國貨點可能便宜
普通GPS砲彈11萬美元
加埋衝壓起碼要20萬啦
仲未計裝藥威力肯定細

P.S.中國射程100公里以上300mm制導火箭都係10萬美元多d

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2020-12-9 01:31 AM 發表

固體燃料衝壓發動機同爆轟衝壓發動機係兩樣完全唔同既野
前者理論最高運作速度係6馬赫, 後者理論運作速度係16馬赫

衝壓發動機同火箭唔同
要因應速度調節燃料閥
即係要有飛控電腦控制
加上美國貨點可能便宜
普通GPS砲彈11萬美元
加埋衝壓起碼要20萬啦
仲未計裝藥威力肯定細

P.S.中國射程100公里以上300mm制導火箭都係10萬美元多d
仲有研發成本,軍火商要賺錢,所以我話要100萬美元一發。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-12-8 11:54 PM 發表
看來美國在研發空對空,地對空導彈的改良推器
中國霹靂21射程400公里, 拋離了美國的aim260 , 美國死心不熄
係美國話自己aim飛彈有雙脈衝引擎。嚇到中共即刻落死力研究。終於整左出來。然後升級成霹靂21。

不過美國後來講:我講下咋,邊有咩雙脈衝引擎?
中共成個懵曬……啊?你講下咋?我整左咯喔。
咪輪到美國懵咯: 啊?真系整到架?死啦,即刻做!佢中共整左啦!

[其衝壓發動機基本上是一個空管]

咁粗, 解封 Iowa, 16"炮管都放吾入,留來打飛機吧。
搞咁多,只有100公里,射天花呀?
沒有葉片,唯有靠噴咀轉向,有幾平?

好似唔係新技術喎。
蘇聯幾十年前都試過黃磷燃料嘅沖壓炮彈。
另外我睇過蘇聯某啲固態火藥嘅藥方,氧化劑含量偏低,應該都係畀呢一種發動機用。
歐洲亦有公司整155mm沖壓進程彈,不過我睇佢裝藥量同75mm炮差唔多,還不如用遠火。

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-9 08:41 AM 發表
[其衝壓發動機基本上是一個空管]

咁粗, 解封 Iowa, 16"炮管都放吾入,留來打飛機吧。
搞咁多,只有100公里,射天花呀?
沒有葉片,唯有靠噴咀轉向,有幾平?

冇可能只靠噴咀轉向
否則燃燒燒完就失控
會大幅限制最大射程

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-9 08:41 AM 發表

係美國話自己aim飛彈有雙脈衝引擎。嚇到中共即刻落死力研究。終於整左出來。然後升級成霹靂21。

不過美國後來講:我講下咋,邊有咩雙脈衝引擎?
中共成個懵曬……啊?你講下咋?我整左咯喔。
咪輪到美國懵咯: 啊?真系整到架?死啦,即刻做!佢中共整左啦!
好笑

美國火炮是我們的對標樣板,但我們從不迷信!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-12-9 09:38 AM 發表
好似唔係新技術喎。
蘇聯幾十年前都試過黃磷燃料嘅沖壓炮彈。
另外我睇過蘇聯某啲固態火藥嘅藥方,氧化劑含量偏低,應該都係畀呢一種發動機用。
歐洲亦有公司整155mm沖壓進程彈,不過我睇佢裝藥量同75mm炮差唔多,還不如用遠火。
中國都有展示過衝壓砲彈
但係冇彈翼自旋穩定砲彈

現時衝壓引擎設計局限太大
如果外殼直徑155,內芯80
4倍長度裝藥先等於普通155
仲未計燃料空間同制導設備

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-12-9 09:59 AM 發表

好笑
中共已經因為對方牙痕,俾人水左幾鑊……
霹靂21雙脈衝引擎 算一單

J20鴨翼,因為美國自己公佈F22升力系數係2.0 中共又嚇親。公佈都2.0咁實際一定唔止。所以J20指標係2.幾。後來中美交流,證實,F22升力系數係1.5,美國人仲意拋高少少嗻,文化唔同喔。而個陣J20已經按2.幾指標完成

80年代,蘇聯公佈全球最輕機關槍,重25KG。中共又係度逼班科學家。班人出死力都系做到26KG。俾高層屌到飛起。死死地氣公佈咯。之後知道。原來蘇聯25KG,係唔計個腳架重量……

今次嫦娥計劃又係,美國公佈2015重返月球採樣,日本話2025上月球採樣。中共咪制定2020咯。
結果美國佬又系講下咋。 中共……頂,都做到七七八八咯。上去咯

真係人太老實,鑊鑊俾人水……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]