• 瀏覽: 11,512
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 12:27 PM 發表

你嘅價值只有吃飯
無飯食, 乜都係假.
你呢D 典型何不食肉糜. 果然係黃絲
唔知點解? 睇下人均資源消耗. 歐美高人地幾多倍?
憑乜野, 你照下鏡, 問下鏡入面條茂利, 憑乜野?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:41 PM 發表

無飯食, 乜都係假.
你呢D 典型何不食肉糜. 果然係黃絲
藍絲都係唔知有意無意被reduce到只有動物本能嘅“人”然後去評論人地先進文明
這裏有兩種人:1種係飽食好死嘅貪得無厭形,佢地深知騎在人民頭上嘅巨大紅利,未必係依附到權力嘅內圈人士,可能只係制度受益者嘅中產而已
另1種係搵朝唔得晚靠權力派蛇齋餅糭歌頌嘅底層愚民,只係施捨得明顯啲咁解
hierarchy of needs就係separate呢兩個程度

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 09:52 PM 發表

藍絲都係唔知有意無意被reduce到只有動物本能嘅“人”然後去評論人地先進文明
這裏有兩種人:1種係飽食好死嘅貪得無厭形,佢地深知騎在人民頭上嘅巨大紅利,未必係依附到權力嘅內圈人士,可能只係制度受益者嘅中產而已
另1種係搵朝唔得晚靠權力派蛇齋餅糭歌頌嘅底層愚民,只係施捨得明顯啲咁解
hierarchy of needs就係separate呢兩個程度
講緊話語權呀智將.
呢個世界, 窮人多過有錢人好多倍架.
歐美係蘇聯PK後有足足二十年去改變世界. 民主呀自由如果真係掂的話, 只要佢地真心去幫, 又點會唔成事?
結果呢? 嫌非洲難度太大, 印度得啦掛? 咁印度宜家係乜野樣?

唔好話我唔提你. 以前歐美扶持大量獨裁者, 比如話阿拉伯之春落台既埃及總統穆巴拉克.
佢地冷戰果時洗橫手都算了, 蘇聯都崩潰廿年完全無執過手尾, 套價值觀真係work?
歷史,就係一切既總結果,唔該唔好活係井底啦。

當然, 如果你要講針對有錢人既話語權, 你睇下歐美全部都封城, 就知乜事.
第一次封, 懶自由封得唔徹底, 結果又爆, 又要再封過, 死未.
真係有心做既, 三月嚴格封鎖一個月, 乜都搞掂了.

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 03:07 PM 發表
中共要想建立自己的普世價值,它必須做到八面玲瓏,為每一個人都留有位置,這樣的話才會成功。反而與中國是否世界一哥無必然關係。
美國的叫普世價值??

幾億人啊??

印度加中國加印尼加馬來西亞,這幾個都不是西方的政治制度
加起來 30億人,還有中東幾億伊斯蘭國家,也不是玩西方那一套

全球六十億人,西方那10億人玩緊的政治制度好意思叫"普世"??沒野啊嘛!!!1/6人口代表全世界,普咩世,普系邊?

不害羞嘛??普區老母,睜開眼,睇睇尼個世界唔該

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-4 11:09 AM 發表
太久沒上深藍樓, 我都忘記了, 那裡是只能講中國有幾叻有幾勁.  這個觀點, 我就不放那裡了.

無論如何.

中國掘個坑讓澳洲總理跳下去, 炒熱件事讓世人看到西方的虛假, 然後讓中國重定自己的普世價值.

若中國是這個思路, 今次事件是一次很好的嘗試.  但還是走不出中國人自我感覺良好的框框.  其實, 西方媒體一枝筆, 就可以把事情用另一個角度寫出來.

下面是其中一篇西媒文章 ...
如果澳洲政府真的重視人權的話, 也重視 西方國家的民主和新聞自由的話。

他們為何打算 審判揭發 澳洲軍人在阿富汗罪行 的那名記者, 澳洲政府打算 判那名記者終生監禁。

……………………………………………………………………

澳軍醜聞"吹哨人"遭指控,或判終身監禁!近4萬民眾請願,呼籲政府撤訴

悉尼印象    2020-12-06   [原文]

連日來,澳軍隊在阿富汗屠戮平民的醜聞持續發酵。
目前,揭露本案的"吹哨人",記者David McBride
被控5項罪名或被判終身監禁
據報道,澳洲籍的阿富汗律師Arezo Safi發起了一項行動,
請願呼籲“釋放”David McBride,作為修復阿富汗社區與澳大利亞國防軍關係的“第一步”。

2014年至2016年,前國防軍律師McBride向ABC廣播公司提供了澳大利亞士兵涉嫌在阿富汗犯下戰爭罪的信息,ABC在2017年報道了細節。 次年,McBride被指控5項與國家安全有關的罪行,包括盜竊聯邦財產和非法披露聯邦文件,最高可判處無期徒刑。 2019年5月的預審中McBride對每項指控都表示不認罪,目前正在等待審判。

11月6日發布的Brereton報告對這些指控進行了審查,報告發現澳大利亞特種部隊在阿富汗殺害了39名手無寸鐵的囚犯和平民。 Safi女士告訴SBS,她認為McBride應該
“被讚揚而不是受到起訴” “你會感到荒唐,並認為報告發布后,他不需要再面臨指控。 
她說,如果我們想修復澳大利亞國防軍聲譽受損的情況,釋放David McBride是要邁出的第一步,。 “我對這件事很有激情,我真的很感激他能夠站出來。 “報告中的故事是我們聽說過的,但從來沒有得到過官方的證實。”

Safi女士說,她感到“被點燃”了,她開始請願,以“代表澳大利亞阿富汗社區”感謝McBride。 “我們覺得這是修復我們與澳大利亞軍方關係的第一步。公開這些報告是他做的正確決定。 四年來,大法官Paul Brereton採訪了400多名證人,審查了上萬份文件。 最后的報告包括一些指控,高級指揮官強迫初級士兵殺死手無寸鐵的俘虜,以便為戰鬥“犧牲”。他建議將19名現役和退役士兵移交給潛在的起訴對象。 
這份報告的發布受到了在澳阿富汗人的“震驚”,他們說這將給社會留下一個巨大的印記。 “我認為澳大利亞公眾真正想要的是透明的信息,而David McBride做到了這一點。” Safi女士說。 “實際上,我認為McBride先生是因為他的勇敢而受到公眾的讚揚。這對他很有激勵作用,我知道他很高興,也很感謝所有在請願書上簽名的人。” 這項請願得到了新州阿富汗社區支持組織的主席Nadir Azami的支持,他認為
撤銷指控將標誌着“向前邁出重要的一步” “共同體讚揚政府和國防軍在調查后採取的行動。我們希望他們堅持完成這一善意,撤銷對McBride的指控,因為這將表示政府會在未來支持所有善意的舉報。”

報告發布后,澳大利亞國防軍總司令Angus Campbell向阿富汗人民表示了“真誠和毫無保留”的道歉。
在報告發布前,阿富汗總統Angus Campbell說,他接到澳大利亞總理Scott Morrison的電話,Morrison “對一些澳大利亞軍隊的不當行為表示最深切的悲痛”。

編輯:Juni來源:SBS
https://www.sbs.com.au/language/ ... s-36-000-signatures

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表
其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
Hwho兄,不是問題太複雜,只是你想得太簡單。

用因果關係闡釋話語權與實力提升,用雞蛋與雞循環理論做例子,說明認知的基本能力尚需進一步加強,不然無法判斷何謂Fake news.

甲問:話語權怎樣來的?
乙答:話語權是從實力提升出來的。
甲再問:實力提升又怎樣出來的?
乙再答:實力提升是從話語權出來的。

這段對話,覆制於你用雞與雞蛋的例子。
你再想想有沒有什麼問題?
雞與雞蛋是否適合做例子?

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-12-7 12:20 AM 發表

如果澳洲政府真的重視人權的話, 也重視 西方國家的民主和新聞自由的話。

他們為何打算 審判揭發 澳洲軍人在阿富汗罪行 的那名記者, 澳洲政府打算 判那名記者終生監禁。

澳軍醜聞"吹哨人"遭指控,或判終身監禁!近4萬民眾請願,呼籲政府撤訴

連日來,澳軍隊在 ...
幾天沒回來, 竟然有這麼多版的留言, 委實始料不及.

西方是雙重標準, 這是事實, 沒有甚麼好辯的.

我只是覺得, 中國爭奪話語權的能力, 還有很多可以改善的空間.

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-7 10:34 AM 發表

Hwho兄,不是問題太複雜,只是你想得太簡單。

用因果關係闡釋話語權與實力提升,用雞蛋與雞循環理論做例子,說明認知的基本能力尚需進一步加強,不然無法判斷何謂Fake news.

甲問:話語權怎樣來的?
乙答:話語權是從實力提升出來的。
甲再問:實力提升又怎樣出來的?
乙再答:實力提升是從話語權出來的。

這段對話,覆制於你用雞與雞蛋的例子。
你再想想有沒有什麼問題?
雞與雞蛋是否適合做例子?
可能係我表逹得唔好, 亦可能係你理解唔到. 其實我係想話, 你地將簡單的事 - 話語權搞到好複雜.
我想指出, 一個有實力的政府, 係加強自己話語權; 加強左的話語權, 又可以令政府的實力增強. 即單看語語權, 同實力的關係, 係一個互為因果關係. 所以講咩"要有實力先有話語權", 同"要有話語權先有實力"都係唔全面.
蘇聯係二戰前相比西歐並不強大, 但依舊輸出意識形態, 在歐亞各國都有自己的喉舌, 因此到二戰後可以迅速佔領東歐各國, 扶植傀儡政府. 以為話語權只係由其實力而嚟係將事情搞複雜.
話語權就係話語權, 無論由其他實力而來, 還是由自己的文宣而來, 都係話語權, 係無分別的. 話一定要有咩先決條件先可以有話語權根本就係笑話. 澳洲以西方文明國家自居, 但依舊行屠殺平民的惡行, 中國將問題挑出來, 就係要做文宣, 要令對西方政治制度並不十分了解的人心寒 (呢個包括西方國內的國民, 諗下點解英國有少女會加入ISIS啦). 其實一啲問題都無, 話佢咁做有問題的人先有問題.

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-6 12:04 PM 發表

最後這句:你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。精要之所在!一語道破!

但用你的封城例子,我又看不見祖國有提倡別國封城的做法,祖國的外交原則,從來不涉別國內政。所以封城的例子用來解釋話語權應該不成立。

另外認為西方國家果種自我感覺高自己一等,就係奴才心態,這點更不敢認同。

92年,祖國改革開放政策前二個月,鄧小平同志出訪星加坡,之後南巡,發表很多著名講話,其中有一段影響深遠,創造以後 ...
西方社會既話語權, 講既係意識形態. 點樣令生活更美好? 西式民主自由. 點樣消除戰爭? 民主自由.
佢地將民主從蘇聯果度偷返黎. 扮唔知道自己係冷戰果時扶左幾多獨裁者.
當然啦, 最大問題唔係呢度, 事實上冷戰時候自由世界果套反而係更實在:
經濟自由主義, 只夠用黎推翻個別統治者既有限民主(當然好多國家都只係門面)
當年港督實際上只受英國監督,係香港至高無上,有事頭婆睇住已經當係民主了
唔係話一定得,但起碼有成功例子,亦都知道缺點係邊。

宜家呢套根本就係神學黎, 出乜野結果都可以自圓其說. 仆街了係你國問題, 掂了就歸功民主自由.
根本就係智商測試黎. 再蠢既政府比佢地昆幾鋪, 都醒水, 唔醒水自然會有另一個醒水.
以前講民主時自由就要受限制,個個都自由,有錢佬惡晒,會有民主?炒埋一碟只可以話係等衰收尾

中國早就講過封城有效阻止病毒傳播. 二三月既事
只係中國不會將封城強加在其他國家. 咁做就變成霸權主義, 而唔係話語權.
西方社會用損害自由去回應. 結果到今日, 一樣要封城.

呢個世界從來就冇乜普世價值,祗不過呢幾十年係單極世界,美國一國獨大,所以啲人習慣咗西方嘅意識形態而已。但係,單極世界並非呢個世界嘅常態,美國嘅霸權最終都會被終結,而且仲係響可見嘅將來之內。

今後呢幾十年,我哋必然見證中國越來越強大,美國越來越衰弱。不過,美國嘅國土同人口規模擺響度,點衰都有個底,不會好似當年大英帝國咁,變咗而家嘅大陰蒂國。

俾斯麥講過,真理在大炮的射程之內。

呢句話先至係普世嘅!

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-7 04:55 PM 發表

可能係我表逹得唔好, 亦可能係你理解唔到. 其實我係想話, 你地將簡單的事 - 話語權搞到好複雜.
我想指出, 一個有實力的政府, 係加強自己話語權; 加強左的話語權, 又可以令政府的實力增強. 即單看語語權, 同實力的關係, 係一個互為因果關係. 所以講咩"要有實力先有話語權", 同"要有話語權先有實力"都係唔全面.
蘇聯係二戰前相比西歐並不強大, 但依舊輸出意識形態, 在歐亞各國都有 ...
你寫篇嘢出嚟,你真係覺得有實則意義?

人問你點樣有話語權,你就答因為佢有實力,人再問你點解佢有實力,你就再答因為佢有話語權。

再追問你實力同話語權係乜?你就答實力就係實力,話語權就係話語權。

廢話連篇。

你成屋蝨乸,日日與你為伍,有日你發燒,發覺身上啲蝨乸唔見哂,你去睇王六醫生,醫生就就同你講,冇事嘅,捉返啲蝨乸上身,你就唔會發燒㗎嘞。

完全冇考慮有冇第三因素存在?你話係咪白痴?

因果係唔可以循環論證,唔係講咗等於冇講。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:54 PM 發表

講緊話語權呀智將.
呢個世界, 窮人多過有錢人好多倍架.
歐美係蘇聯PK後有足足二十年去改變世界. 民主呀自由如果真係掂的話, 只要佢地真心去幫, 又點會唔成事?
結果呢? 嫌非洲難度太大, 印度得啦掛? 咁印度宜家係乜野樣?

唔好話我唔提你. 以前歐美扶持大量獨裁者, 比如話阿拉伯之春落台既埃及總統穆巴拉克.
佢地冷戰果時洗橫手都算了, 蘇聯都崩潰廿年完全無執過手尾, 套價值觀 ...
幫乜嘢?執咩手尾?
洗咩橫手?
非洲要救援係正常
唔好咁多陰謀論啦~
你呢啲就真係井底
就算全球封城都文明過大6

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-12-6 10:01 PM 發表

美國的叫普世價值??

幾億人啊??

印度加中國加印尼加馬來西亞,這幾個都不是西方的政治制度
加起來 30億人,還有中東幾億伊斯蘭國家,也不是玩西方那一套

全球六十億人,西方那10億人玩緊的政治制度好意思叫"普世"??沒野啊嘛!!!1/6人口代表全世界,普咩世,普系邊?

不害羞嘛??普區老母,睜開眼,睇睇尼個世界唔該
人地全部係民主
ching講緊地球定第2個宇宙?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:07 PM 發表

幫乜嘢?執咩手尾?
洗咩橫手?
非洲要救援係正常
唔好咁多陰謀論啦~
你呢啲就真係井底
就算全球封城都文明過大6
結果呢?

美國稱霸二十幾年, 結果呢?
唔計中國, 唔計歐美, 比起冷戰時期仲要倒退.

邊個同你講陰謀論呀. 同你講結果呀. 你唔識野鳩吹就收皮啦.

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-12-7 12:20 AM 發表

連日來,澳軍隊在 ...
即管睇吓民主國家法律同憲法人權如何實踐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]