• 瀏覽: 7,160
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 04:05 PM 發表

所以我都唔知美國選來仲乜,兩黨一人做四年咪算,咁煩。
美國歷來投票率都好低,平均只有五成出頭
今屆因為侵侵攪亂天翻地覆,激發出兩黨支持者總動員
投率票創百年紀錄,但係,投率票仍然只有六成幾
咁多美國人唔出黎投資係咩野原因?
兩黨候選人都投唔落手,乾脆唔投票?
或者,邊個做總統,日子一樣要過,太陽一樣從東邊升起
根本冇所謂

我地睇到民共兩黨候選人在激烈競爭
其實每一屆都有好多獨立候選人同小黨候選人
因為冇錢冇勢,只係出黎陪太子讀書

最離奇有個黑人歌手參選呢一屆,佢只係得到十幾個州參選資格
玩咩春? 全部州畀佢贏晒都唔夠選舉人票選上總統

美國民主人人可以去玩,手握入場券就只有兩個

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 10:31 AM 發表

所有行西方式民主制度的國家也是垃圾,人民也是低智。
同意 ...

所謂 "民主國家=先進國家" , 咁係因為佢地係西歐 ,
係最早開始受惠於資本革命  工業革命既地區 ... 唔係民主 !!!

印度  泰國都係民主國家 , 拉美  非洲都好多民主國家架喎 ,
係好多人選擇性失明姐 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-6 06:42 PM 發表

同意 !!!

沙特簡直係一個反例 ... 之前沙特經濟好果陣 , 其實係極端父權 ;
E+個王儲開放左女人自己出外  可以渣車  可以入球場睇波 ,
經濟反而差左 , 唔通女權=經濟會差???!!!

經濟問題自然有其經濟原因 , 咩都屈落政治度做咩???
d人無知當先知 比人洗腦又吾知!  白人講咩佢信咩

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 11:06 AM 發表
呢個世界好多小朋友 , 相信 "民主萬能論" , 話西方就係因為民主制度 ,
所以咁先進 ... 真係笑大人個口
民主系好,但不是西方這種又資本控制的民主制度,資本逐利,又點會為民?中國是政治控制資本的民主社會。 香港黃屍,如果你地反對中共喜歡西式民主,你地就唔好怪政府無樓住比你地住,內地人才又搶曬你地份工,因為資本民主制度(美式民主)就係咁

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 11:06 AM 發表
呢個世界好多小朋友 , 相信 "民主萬能論" , 話西方就係因為民主制度 ,
所以咁先進 ... 真係笑大人個口
民主係呃人
美國英國都係兩個黨內定

然後日日用口水迷到全世界都信自己係民主

民主洗腦工程

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-6 11:55 AM 發表

我講真喎,你無睇洪永城坐火車去平壤,同個邊的人打波,可以天天飲人參湯!
佢仲去參觀化妝品廠?嘩!幾咁幸福呀!女人每人配給一盒化妝品護膚品,不用買呀!男人可以慳返好多錢呀!
好幸福!
好適合討厭民主自由的人去住!
你定義下咩叫民主同自由先
大家都唔岩channrl

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 03:25 PM 發表

社會主義係奸人用來呃白痴!
一邊覺得自己是精英,高人一等,不可以俾D白痴批評精英,精英應該擁有更多財富,另一邊又老點D白痴,話財富應該均分,土地應該均分,要共咗地主的地,要共咗有錢人的公司!

咁共咗D產去咗邊?
咁油兄又點解釋 , 中國係物理KO左地主階層後 ,
取得E+咁既經濟成就???

要知道 , 係共和國成立前 , 中國工業水平同印度
都係 "不相上下" 既 ... ^.^"
如果消滅地主係無用 , 而你仲要覺得 "民主萬能"
你點解釋中國E+近印度5倍既GDP體量???!!!

而且#1都講左 , 印度近幾年既農村基礎設施升級 ,
係因為莫迪既RSS , 就係有共產黨式既基層結構 ...
(怕你睇唔明 , 有基層結構=可以架空地主既影響力)
如果唔係 , 係印度鄉下地區就依然無廁所 ,
一定要係大自然下解放

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-12-4 05:01 PM 發表
政治制度是甚麼?我認為是一個社會解決紛爭、促進協同合作的一套基制,應該是就著某國的社會變遷逐澌演變、進化出來的結果。

反過頭來拿別人最后演變的結果來解決自己社會的紛爭是否本末倒置呢?

早前看一本書「繁榮的悖論」,其中一段我覺得依有意思
在蘇聯轟然解體的幾個月后,捷克斯洛伐克(以及實際上每一個蘇聯的成員國)紛紛開啟了價值重新定義的過程。在一個后蘇聯的世界裡,這些國家重新定義價值的方式 ...
政治  技術名稱  社會管理

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-7 02:18 PM 發表

咁油兄又點解釋 , 中國係物理KO左地主階層後 ,
取得E+咁既經濟成就???

要知道 , 係共和國成立前 , 中國工業水平同印度
都係 "不相上下" 既 ... ^.^"
如果消滅地主係無用 , 而你仲要覺得 "民主萬能"
你點解釋中國E+近印度5倍既GDP體量???!!!

而且#1都講左 , 印度近幾年既農村基礎設施升級 ,
係因為莫迪既RSS , 就係有共產黨式既基 ...
你想我解釋邊個名稱或名詞?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 15:17 發表
無民主好呀!樓主快啲移民北韓啦!
樓主講嘅係民主唔係萬能,
冇話民主係無能喎!

人民質素唔達標,民主只會變民粹係鐵一般嘅事實。
每笪地方嘅政制都有佢背後嘅原因,唔能夠話獨孤一味西式民主就世界通行。

再講,係去都去大灣佢啦,去乜鬼北韓?
正如你追求民主自由唔會去印度巴西一樣。

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-7 11:31 AM 發表

民主係呃人
美國英國都係兩個黨內定

然後日日用口水迷到全世界都信自己係民主

民主洗腦工程
西方的所謂民主  講實d或可定義   係選舉!  所以西方架選舉定義為政治!  完成錯誤解讀政治!  而選舉所產生架暗黑面都叫政治   所以有d人講政治好醜惡架   而政治本身只有一個目的 令人民過更好生活!本世紀 可稱政治家不超5人  其中 李光耀  令新加坡  走到今日成就  鄧小平改革令中國人走上小康  普京接手俄羅斯令俄羅斯女性吾使異地做雞! 冇定義冇成就 就叫政治家 搞政治   街邊掃地果個都係政治家拉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]