• 瀏覽: 753,184
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 三級警司 於 2020-12-6 03:38 PM 發表

現在好多行業的水平好低,例如妓者
唔係噃?應該軀已完最低!

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-6 03:48 PM 發表

唔係噃?應該軀已完最低!
兩者都一樣咁低。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-6 01:28 PM 發表

最搞笑我地去銀行入10萬蚊銀行都問三問四,攞5萬仲問我用嚟做咩,但班趴街買咩都一炮過,6000萬現金買棟樓所有有關部門都唔查下嗎,個趴街老母銀行突然有成億銀行都唔查嗎,還是全都係老尾銀行呀
會唔會楊到某發展商/業主直接轉名?

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-6 01:48 PM 發表

雖然是遲來的措施,但我真的不想一直爆到聖誕,而嚴的措施,又走出了一步
個人最壞打算,農曆新年時最嚴峻。

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-6 02:59 PM 發表

香港D註冊社工同作家既要求真係低。
呼吸行業

引用:
原帖由 ckn929 於 6-12-2020 15:59 發表

個人最壞打算,農曆新年時最嚴峻。
呢個喺最唔願意見到嘅情況

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-6 04:08 PM 發表

呢個喺最唔願意見到嘅情況
係,但係又聖誕,又元旦。。。

引用:
原帖由 dustin 於 2020-12-6 11:48 AM 發表

你揀工做啫
見師姐咁講,我又要回應吓啦,同時滿足一下各大版友嘅好奇心

1. 做到九月尾,十月休息咗一個月,十一月開始搵工。
2. 只睇JobsXX嘅工申請。其他途徑無搵。
3. 要求人工無減到,仲平均要求多咗15-20%人工(當然人地比唔比到係另一回事),可能過埋年都搵唔到嘅話,到會減價都未定,但現時我唔會減住。
4. 到現在有五個面試機會(包括嚟緊下星期果份),即係平均一個星期見一份。
5. 五個見面試機會裡面,有兩間係上市公司(中資及港資),一間係日本仔跨國企業。其中有一份(中資上市)見咗差不多兩個半小時,一次過見埋財務總監及CEO,我以為呢份會請我㗎,但到現在都無消息,即係唔得啦
5.  另外有兩份係NGO,一間係國際性NGO,無去見,因為斷估會見到好多YC,就算請都費時眼冤。另一份係下個星期果份,本地NGO,職位同人工都應該係呢五個面試機會裡面最好嘅......
6. 五份見試機會裡,有一份要返國內長駐,有一份要求去東南亞長駐,但見完都應該失敗啦,因為我非本地嘅工作經驗係好少,但唔知點解佢地仲搵我去面試,R頭
7. 見咗幾份,都係平常心啦,預咗有排搵.....

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-6 03:46 PM 發表

你同熱情調轉😂
寧願調轉

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-6 04:25 PM 發表

見師姐咁講,我又要回應吓啦,同時滿足一下各大版友嘅好奇心

1. 做到九月尾,十月休息咗一個月,十一月開始搵工。
2. 只睇JobsXX嘅工申請。其他途徑無搵。
3. 要求人工無減到,仲平均要求多咗15-20%人工(當然人地比唔比到係另一回事),可能過埋年都搵唔到嘅話,到會減價都未定,但現時我唔會減住。
4. 到現在有五個面試機會(包 ...
希望大叔快啲搵到心水工作

我都好好彩啊,托呢度既師兄師姐鴻福轉到工,過多排就可以番新工,總算可以擺脫我啲低能黃屍同事,希望新工會遇番多啲正常人,由上年開始同班低智生物共事真係嘔好多血

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-6 01:31 PM 發表

隔離人士要自費入住,政府衹保證入住率,入住率不足下先會補貼
咁條氣都順啲,但就唔應該俾啲回港人仕揀住邊間「指定酒店」,咁樣有機會太過分散吧

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-6 02:44 PM 發表

班趴街話低收入就講明係內地返嚟的港人囉,愚港真係太多趴街啦D磚家這10個月天天玩政府,跟晒去地防疫過2日又話政府點解這樣做,祖國第一波就搞掂左又唔跟,現在才講不能有第5,6波
乜啲病毒識分邊啲係高收入邊啲係低收入至黎感染的?果然是磚家喎

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-6 03:41 PM 發表

隔離酒店負責提供三餐,費用包括在租房費由住客自付,政府衹保證5成入住率

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2819592/指定檢疫酒店須自費入住 政府「包底」 保證5成入住率
好,先做好定點全隔離酒店
續步續步來

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-6 03:46 PM 發表

你同熱情調轉😂
飯兄心情我都明白,去2母女係深圳我真係放心好多但老虎天天也擔心我跟老爺,我細佬工作地方爆疫去星期二無返工,到現在驗了2次都陰性聽日開始上班,但這星期一家也不來怕傳染比爺爺,去話星期五再驗一次無事才過嚟

引用:
原帖由 ckn929 於 2020-12-6 03:55 PM 發表

會唔會楊到某發展商/業主直接轉名?
嘔吐山應該係2手物業嚟的,點都經過律師銀行過數,但真係唔知一炮6千萬銀行查唔查,唔通真係比6千萬現金,我地小市萬攞六萬都辛苦啦真係對6千萬無咩慨念

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]