• 瀏覽: 11,508
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 01:19 AM 發表
樓主, 你仍係有奴才心態.

話語權最終係由實際成效決定.
西方社會一開始話中國封城損害自由, 結果呢? 話語權仲係唔係度?

真係要奪得話語權, 不外乎直擊西方制度既死穴. 並用實際行動回應西方既批評.
西方話獨裁制度易貪污? 咁就用自己既方法消滅貪污.
西方話少數民族受逼害? 咁就用自己既方法幫少數民族提升生活水平.

記住, 所有野都係睇最終效果, 唔係睇意識形態.
...
我係中國一定問返英美澳紐,咁你地又封城?尤其墨爾本,封城範圍之大,時間之長,係世界第一。你封到當地中國人叫苦連天我也未同你算帳。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 11:24 AM 發表

個個國家都係自我感覺良好架啦。樓主認為西方國家果種"自我感覺"高自己一等,咪就係奴才心態。

你知點解我講實效?實效,你估只係改變自己就算?外國政府原先反對封城,宜家呢?呢D就係話語權。

蘇聯由建立到滅亡,對立陣營既工人由日做十幾個鐘變日做八九個鐘。呢D就係話語權。

你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。
早幾年,中國講既係以基建促進經濟發展,歐美以債務陷阱回應,咪放長雙 ...
最後這句:你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。精要之所在!一語道破!

但用你的封城例子,我又看不見祖國有提倡別國封城的做法,祖國的外交原則,從來不涉別國內政。所以封城的例子用來解釋話語權應該不成立。

另外認為西方國家果種自我感覺高自己一等,就係奴才心態,這點更不敢認同。

92年,祖國改革開放政策前二個月,鄧小平同志出訪星加坡,之後南巡,發表很多著名講話,其中有一段影響深遠,創造以後幾十年驕人成績。原話係:「出國去看看並且要向各國學習,特別是向新加坡學習。他們有良好的社會紀律和良好的社會秩序,我們應當向他們借鑑,並且比他們管得更好。」

滿招損,謙受益,並不是奴才心態。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:12 AM 發表

疫情一樣作假。墨爾本人口咁多,怎可能超過一個月冇確診?又不是行中共果套模式。
証據?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 10:47 AM 發表

更高價值係做出黎, 唔係吹出黎.

比如話, 蘇聯由建立到倒台, 西方國家既工人每日做十幾個鐘變到做八個鐘.
你嘅價值只有吃飯

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 12:22 PM 發表

証據?
就憑他們是罪犯後代

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 01:11 PM 發表

就憑他們是罪犯後代
赤共也是匪黨
証據全免了

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 01:27 PM 發表

赤共也是匪黨
証據全免了
反共派就係連中共一條毛都郁唔到

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:22 AM 發表

有些人混淆左,把中國在西方國家培植親華勢力等同滲透。咁多中國人移民西方,中國維護這些海外華人的權利冇唔啱。同埋有些野係真理,不用在大學課堂上辯論,所以內地學生在外地抗議他們的教授以學術自由為名去辯論某些中國問題係冇錯。
中國如果有能力滲透外國政府,即係證明中國已經好強大。但現實根本唔係咁wor。中國收買下外國政治人物,推銷下中國,都只能去到收買情報,保護自己國家的情度。要滲透?講就易

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 04:02 PM 發表

中國如果有能力滲透外國政府,即係證明中國已經好強大。但現實根本唔係咁wor。中國收買下外國政治人物,推銷下中國,都只能去到收買情報,保護自己國家的情度。要滲透?講就易
所以我話有些人把兩者混淆。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 01:29 PM 發表

反共派就係連中共一條毛都郁唔到
先烈89年逼到佢改姓資
終結老人政治,黯然修憲交出軍權
胡耀邦同志可以眼閉

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-6 06:39 PM 發表

先烈89年逼到佢改姓資
終結老人政治,黯然修憲交出軍權
胡耀邦同志可以眼閉
同你地反共派有關?

其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力差距等多種因素有關。當澳洲實力強大,就算澳洲再 PK, 中國講咩都無用.  相反,若澳洲窮到民心不穩,中國講Fake News,都可令澳洲政府下台。

樓主的評論其實就係跟住有實力力的人發放的Fake News走。因為六四,新疆本身係Fake News. 只不過中國唔夠強,民心不穩,一樣可以對政權造成打擊。

講自由,斯洛登爆堅料,點解要通緝佢。講民主,點解美國黑人要到1965年代先有投票權?點解要入共和黨或民主黨先可以選到總統?講人權,點解唔提下當年殺死印度安人?點解有黑奴?點解有殖民地呢樣嘢?掌握左傳媒,掌握左話語權,咪唔提自己反自由反民主反人權囉。根本美國人現在的自由民主人權,係由於有強大經濟同軍事實力,但呢個基礎係靠上幾代侵略其他國家賺到的錢而建立的(係殖民地戰爭中得到好多利益同資源,而黑人同殖民地亦提供左好多廉價勞動力,而且發左一二戰的戰爭財),。當要建立經濟軍事實力,或防止經濟同軍事被摧毀時,咩民主自由人權都唔會理。當有日

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 08:22 PM 發表

同你地反共派有關?
當年赤共話香港係反共基地
黃雀行動你唔知?
而且當年赤共還未夠所謂“底氣”
以今日嘅喪心病狂王丹應已好似劉曉波下場

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表
其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
中國人思想總是1塌糊塗
所有嘢永遠冇答案黑等如白

咩叫話語權?點先叫有話語權?

誰該為二戰負責?波蘭政府不滿普京文章,稱其試圖操縱歷史_手機 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
普京讓“二戰前的波蘭領導層為波蘭悲劇負責”的表述惹怒了華沙,波蘭總理辦公室指出,俄羅斯總統的文章是在操縱歷史,營造有關第二次世界 ...
m.sohu.com › ...

普京發表萬言文章:從歷史角度回顧,警告波蘭勿成西方反俄 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
2020年7月2日 — 此外,波蘭還以二戰受害者的苦逼狀,對外喋喋不休地放出不利于俄羅斯的聲音,說二戰元凶不只是德國,還包括蘇聯, 當年 ...
Imagetoday.line.me › article › 遭俄總統普...

遭俄總統普京指控「挑起二次大戰」 波蘭總理回擊:別把加害者講成 ...
波蘭 普京 (來源:today.line.me)
2019年12月31日 — 莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)。(AP). 俄羅斯總統普京日前指控,波蘭必須為第二次世界大戰爆發而負責, 波蘭 ...
Image香港01 - 新聞資訊及生活服務 應用程式 · 已安裝

普京因何再度發怒?弱小棋子猶不懂得強權的規則|香港01|世界說
2020年3月20日 — 美國駐波蘭大使莫斯巴徹( Georgette Mosbacher)此時也火上加油地幫腔波蘭,於Twitter上發聲「親愛的普京總統,希特拉 ...
Imagezh.m.wikipedia.org › wiki › 弗拉基...

普京多次指責波蘭對二戰爆發負有責任,波蘭總理反擊:你才改寫歷 ...
波蘭 普京 (來源:m.ce.cn)
2019年12月31日 — 當地時間周日(12月29日), 波蘭總理莫拉維茨基(Mateusz Morawiecki) 發表了一份4頁聲明,稱俄總統普京多次就歷史 ...

普京怒批前波蘭大使“混蛋”,俄大使被緊急召見-觀察者網 - 科技
波蘭 普京 (來源:m.guancha.cn)
2019年12月28日 — (觀察者網訊)在普京24日狠批前波蘭駐德國大使利普斯基“混蛋和反猶太人的豬”,對歐洲國家企圖篡改二戰歷史表達.
Imagem.mingpao.com › pns › 國際 › article

抗議普京扭曲歷史波蘭杯葛屠猶悼念- 20200124 - 國際- 每日明報- 明報 ...
波蘭 普京 (來源:m.mingpao.com)
2020年1月24日 — 惟波蘭作為奧斯威辛集中營所在地,其總統杜達(圖)拒絕出席活動。他聲言,缺席是對俄羅斯總統普京「扭曲歷史的抗議」 ...
Imagewww.dw.com › 希特勒-斯大林...

希特勒-斯大林條約:普京的歷史解讀與篡改| 文化經緯| DW | 26.06.2020
2020年6月26日 — 與波蘭國際事務研究所所長德普斯基不同,拉茲維諾維茲從普京 的文章中讀出了新意。他表示,按照文章說法, " ...
Imagesputniknews.cn › politics

波蘭稱普京有關二戰的言論令人擔憂和不解- 俄羅斯衛星通訊社
波蘭 普京 (來源:sputniknews.cn)
2019年12月22日 — 普京12月19日在年度大型記者會上指出,蘇聯軍隊1939年是在波蘭政府對本國軍隊失去控制、波蘭國內形勢混亂 ...

係咪即係講大話嘅能力?
現今資訊自由,你拼命講大話就得架嗱?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]