• 瀏覽: 752,857
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 hkc9 於 2020-12-5 11:43 AM 發表

銀行出糧唔洗返香港都攞到。
許老鬼如果係退休公墓園,佢如果又無犯法,真係要每個月出長糧比佢架。

天啊,真係殺人放火金腰帶啊。
香港銀行過戶屋企代收?

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-12-5 11:00 AM 發表

淨係叫警察冷靜,潑糞,點值咁多錢…
個垃圾浸會學生會會長都有兩套豪宅同全新波子(不過可能比人利用洗黑錢),痴峯衰極都大小示威通吃。

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-12-5 10:55 AM 發表

我想他爹是照收退休金的。
似住有退休金,加上反中病發作,所以帶着三代走去疫區。
我有興趣知佢點收?家人代收(如何証明仍然在生?)定自己在外國銀行過數(咪會比人知道行蹤?)

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-5 11:54 AM 發表

我有興趣知佢點收?家人代收(如何証明仍然在生?)定自己在外國銀行過數(咪會比人知道行蹤?)
斷估: autopay自己戶口

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-5 11:54 AM 發表

夾左咁多眾籌走佬我諗都唔志在嗰d退休金掛

遙控的革命

屈穎妍

連天公都會意,在黎智英進監牢第一日,迎來入冬以來最冷的夜。

這幾天的新聞像煙花綻放,嘩、嘩、嘩……一下比一下驚喜。為黃之鋒入獄開的香檳未飲完,又要為黎智英即時收監四處撲還神燒豬。豬未切完,再傳來許智峯舉家走佬的消息,大家忙着燒炮仗,已無暇理會那個幾乎被遺忘的梁頌恆已潛逃美國。

香港人是善忘的,今夜煙花璀璨,激情過後,你有你的生活,我繼續我的忙碌,三、五個月後,大家開始搞亂之鋒和智峯;三、五年後,大家會問梁頌恆是誰?羅冠聰乜水?

許多人好氣憤,認為怎能讓這種搞亂香港的人一走了之?我倒覺得,讓政棍離開、讓金主入冊,似乎是最好的結局。

金主大把錢,在世界各地有屋有地有生意有關係,出走對他沒影響,去到哪裏他都是一個富豪。只有一個地方能讓他一無所有,就是監房。

至於那些政棍,靠民主光環上位,靠支持者擁戴發達,坐牢只會為他們添履歷,反正不會判終身監禁,頂多囚十年八載,與其養在監房嘥米飯,不如讓他們嘗嘗離開國土的無期徒刑。政棍一旦出走,沒了土壤,連站穩都困難,別吹噓什麼「國際戰線」了。

長貧難顧,一個逃亡的大男人還可以這裏借宿一宵、那裏小住幾月,許智峯拖着一家六口、老老嫩嫩,誰會捱義氣來長期照顧?一個黃種專業政棍在白人社會可以幹什麼?做議員輪不到你,做侍應怕你向顧客掟屎,做保安又驚你搶人手機……也許有一天,我們去英倫旅遊,會遇到一個Uber司機,叫許智峯,然後跟他說:師傅,你好面善。

儘管他們不斷自我麻醉說:「歷史會記住我們!」對不起,你們想多了。

還記得那個被西方捧為「中國第一代民主鬥士」的魏京生嗎?他1997年保外就醫去了美國,獲紐約哥倫比亞大學接收,為他提供食、宿、辦公室及生活費。捱不到四年,哥倫比亞大學就以「魏京生在處理中國問題上提出的建議不切實際,三年多來的學術研究毫無建樹」為由,收回魏京生的辦公室及宿舍,終止對他的財務支出,從此這個第一代去國民主鬥士,下半生靠着這褪色的招牌四處募捐顛沛流離。

魚兒離不開水,瓜兒離不開秧,政治人跟醫生護士木匠水喉匠不同,你們的一門手藝不是世界通行的,玩政治一離開自己地頭就會變得一文不值,你幾時見過遙控的革命會成功?最巴閉的十四世達賴在國外喊了61年,西藏獨立了嗎?

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-5 11:47 發表

香港銀行過戶屋企代收?
係佢退休後,平時出開糧的銀行,會出退休後的糧比佢,不管佢去世界那裡住都有,只要佢未死。
當然,佢要報比庫房知佢個地址啦,因為每年都要簽一次文件寄返去政府,証明受款人未死。

引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-5 12:10 PM 發表

斷估: autopay自己戶口
如何提取/用?

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-5 12:22 PM 發表

如果提取/用?
轉數快

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-12-5 12:19 PM 發表

係佢退休後,平時出開糧的銀行,會出退休後的糧比佢,不管佢去世界那裡住都有,只要佢未死。
當然,佢要報比庫房知佢個地址啦,因為每年都要簽一次文件寄返去政府,証明受款人未死。
走左路咪好大機會唔會再攞?

引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-5 12:23 PM 發表

轉數快
應該有記錄掛?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-5 01:45 AM 發表

就算有1000波都唔會醒......
佢地只會響度拖後腿......

香港繼續被佢地攬住死啦...睇下邊個死先......
第4波收唔收到科都未知,依家未到最高峰已經追上第3波,後面重要遇著聖誕新年,到時d人肯定照聚集慶祝or搞事,之後中招人數分分鐘再幾何級上升

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-5 12:22 PM 發表

如何提取/用?
只要佢個戶口冇被凍結,隨時網上轉去邊都得

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-5 10:32 AM 發表

咪由班黃💩繼續癲囉,疫苗供應,肯定內地嘅量及時間,都要比歐美好,到時有得打,換取出行健康碼,班黃💩咪又第一時間爭住比打

家啲$240社區檢測中心,就快開到有14間,啲黃💩要檢測,不論自己驚死又或工作要求,咪一樣去240驗,除咗有錢佬外,有邊個傻仔會去過千蚊嗰啲做檢測吖
當開到十八區都有時
就準備全民檢測了

嚟條咩局長去電台帶這款口罩,去想點呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]