• 瀏覽: 752,823
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-12-4 02:32 PM 發表

謝謝
因為好似有相關協會,以為做呢樣嘢要考牌。
公司秘書係有公司秘書公會, 係專業要考牌
但如果只係普通一間私人公司的話, 公司秘書係可以唔需要有牌嘅, 一般人都可以做,
但响香港上市嘅公司, 不論Main Board定Gem Board, 都一定要係持牌嘅公司秘書先做得,
而上市條例規定, 公司秘書係要由香港永久性居民嘅持牌公司秘書先做得
兩種有少少分別

引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-4 02:41 PM 發表

你啱, 不過做有限公司既董事/秘書無特別要求
list company 嘅公司秘書一定要專業資格

引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-4 02:41 PM 發表

你啱, 不過做有限公司既董事/秘書無特別要求
即係唔係所有註冊公司要有「公司秘書」
方會長只係嗰間公司嘅「秘書」,而唔係「公司秘書」

唔知我有冇理解錯?

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-12-4 02:46 PM 發表

公司秘書係有公司秘書公會, 係專業要考牌
但如果只係普通一間私人公司的話, 公司秘書係可以唔需要有牌嘅, 一般人都可以做,
但响香港上市嘅公司, 不論Main Board定Gem Board, 都一定要係持牌嘅公司秘書先做得,
而上市條例規定, 公司秘書係要由香港永久性居民嘅持牌公司秘書先做得
兩種有少少分別
謝謝詳細解釋

引用:
原帖由 akanesk 於 2020-12-4 01:47 PM 發表

我記得之前有片係影到消防在停車場換衫
果陣時我有提出呢個問題,有版友答過,不過我唔記得左。
另外還有一條片,有兩個人長距離追逐架。

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-12-4 12:02 PM 發表

麥兜在「火雞哲學」中如是說:

之後,還做了一個星期火雞三文治早餐。星期天,我跟媽媽說:不如去飲茶啦。媽媽罵我「冇衣食」,不過還是帶了我去飲茶。

之後,媽媽把冰箱內剩下來的火雞肉撕呀撕,有時也叫我幫手撕。火雞留在指甲的味道,原來得洗好多次。

銀芽火雞絲炒米,好味道。栗子火雞絲煲、花生火雞骨煲粥、紙包火雞包包紙,包火雞包包包火雞包,釀火雞餡搽麵包……端午節,當我翻開我最喜歡吃的裹 ...
好有哲理.

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-4 12:15 PM 發表

睇咗咁多日報導,警方話無入過停車場,就算消防及曱甴都話無係停車場見到警察,除非好似七警咁被CCTV影到嘢啦,否則好難屈到警方。

現在個官突然發揮小宇宙咁話發現關鍵影片,而呢d片又只係停車場外及屋苑附近,咁就要睇下個官係咪咁神勇啦。而且佢現在連屋苑其他片都要睇埋,仲要列消防處為利害關係人,我覺得消防當日有出事就真。
我覺得黑影片段至多可以作為輔助考慮因素. 唔可能可以獨立証明乜野.
只見到黑影, 話係乜都得.

引用:
原帖由 ff88 於 2020-12-4 02:10 PM 發表

一係佢堅係弱智,一係堅係全家收左好多黑金。
相信係後者,仲要家人幫手洗錢

呢條片較深入咁去解讀烏合麒麟兩幅畫. 值得睇下. 

https://www.youtube.com/watch?v= ... nel=GuanVideo观视频工作室

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-12-4 02:47 PM 發表

唔知我有冇理解錯?
註冊公司必須要有「秘書」的

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-12-4 02:16 PM 發表

當日荃灣麻雀館俾黑暴破壞呀?

https://www.hk01.com/突發/382082/荃灣衝突-聯發麻雀館三遭毀壞-老闆呼冤-四股東無一為福建人
IC. Thanks

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-12-4 02:47 PM 發表

唔知我有冇理解錯?
等於學生會秘書都唔駛公司秘書資格

引用:
原帖由 ff88 於 2020-12-4 02:08 PM 發表

好大機會,自己主動全家滅。
不意外。

http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2018/0504/163275.html

許父縱容 盲撐兒子                        時間:2018-05-04 03:15:14來源:大公網

圖:許智峯父親許國強曾在去年兩個月內捲入兩宗菜統處違規事件
【大公報訊】記者冼國強報道:在「和理非非」的民主黨中,許智峯素以激進形象博出位,不但屢在區議會與職員同事發生肢體衝突,最近亦爆出強搶政府女職員手機的醜聞,被人形容為「佢至瘋」亦毫不為過。正所謂「上樑不正下樑歪」,許智峯的「瘋癲」作風其實與家人其身不正、包庇縱容有莫大關係。
翻查資料,許智峯父親許國強曾任職蔬菜統營處營運市場經理,去年短短兩個月內,竟捲入兩宗菜統處違規事件。第一宗涉及去年春節,菜統處無故多出一天休業日,某間菜商獲獨家關照,在休業日獲安排開閘運菜出市獨銷,售價更高出平日兩倍。事後證實,許國強因為未徹實執行菜統處的行政決定,而遭到紀律處分,獨家關照的安排更被質疑違反一般程序,令人懷疑涉事雙方「打籠通」。
法律系畢業生 知法犯法
另一宗違規事件發生在去年三月,獲許國強以特權包庇的同一間菜商,冒充另一間菜商的名義運菜出市場,以避過向菜統處繳付佣金。事後處方只是輕罰涉事菜商在長沙灣菜市場停市七天,而當時負責調查及撰寫報告的正是許國強,引來自己人查自己人的疑雲,堂堂經理做事堪稱無王管。許智峯無法無天的為人處事之道可謂「子承父業」。
許智峯是城市大學法律學系畢業生,但從搶手機事件可見,他一是不懂法,一就是知法犯法。據了解,許讀大學時已經是民主黨黨員,2011年時,民主黨已故元老、前中西區區議會主席阮品強要退休,許智峯就接班上位參選中環選區,從此走上從政路。不過有地區人士透露,許智峯性格偏執,難與人相處,而且只識一個「激」字,在區議會搞搞震博傳媒眼球,惟地區工作欠奉,連黨友都怕他嚇走溫和「泛民」支持者,微言不絕於耳。
許智峯在傳媒面前,曾沾沾自喜地談及父親,稱自己從政後,父親搖身一變成為「激進中年」,在多次區議會事件中為他「挺身而出」。例如為反對推廣基本法的地區撥款,許智峯2014年3月串通《蘋果日報》等傳媒,企圖出席中西區區議會閉門會議被拒,搞到報警收場,遭警員抬離會議室,及後他在區議會接待處靜坐多日,一度企圖擅闖中西區民政事務處辦公室,導致兩名保安受傷。
曾被控普通襲擊 須守行為
據了解,許父當時為盲撐許智峯曾「殺上」區議會,又惡人先告狀質問區議會正副主席和民政事務專員「你哋點樣做嘢?可以用暴力嘅咩?」許父「教訓」了相關人士半小時後,再陪同許智峯到醫院。事後,許智峯遭警方以普通襲擊罪拘捕及檢控,雖然最終脫罪,但須簽保守行為12個月,其間不准干犯暴力罪行。
有專家指出,家庭在教育年輕人方面扮演最重要的角色,它通過家庭環境、氣氛、父母的言行對子女產生潛移默化的影響,在無形中塑造年輕人的人格和素質。當下不少年輕人在表達訴求時,動輒使用激進暴力的手段,突顯家庭教育方面出現嚴重缺失,值得社會深思。

引用:

唔知我有冇理解錯?
一般嚟講, 係人都可以去買間殼公司用嚟持有物業, 投資之類, 咁個物業就唔需要掛响自己名下,
好多人都會咁做, 不過每年都會有一定嘅最低消費同要做audit, 呢種"公司秘書"
可以理解成一間公司嘅秘書, 一般人都做得, 唔需要有專業資格
但上市公司嘅公司秘書就係要係持牌註冊嘅"公司秘書", 呢種註冊嘅公司秘書, 一係揸住個大學學位入去公司秘書公會考paper+攞excemption去考個牌返嚟, 一係就本身係律師/會計師兼任

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-4 12:15 PM 發表

睇咗咁多日報導,警方話無入過停車場,就算消防及曱甴都話無係停車場見到警察,除非好似七警咁被CCTV影到嘢啦,否則好難屈到警方。

現在個官突然發揮小宇宙咁話發現關鍵影片,而呢d片又只係停車場外及屋苑附近,咁就要睇下個官係咪咁神勇啦。而且佢現在連屋苑其他片都要睇埋,仲要列消防處為利害關係人,我覺得消防當日有出事就真。
成年先話睇到關鍵影片
個飛曱甴阿爸又話段片可以還完真相
又話飛曱甴阿媽睇完喊得好慘
點解我睇完段新聞以為睇緊本小說
成件事好詭異

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]