• 瀏覽: 753,294
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-3 22:01 發表

一家老細走佬冇強勁嘅財力邊個敢動身呀!呢家肯定成家漢奸!
除了錢,還有人接應的。
冚家曱甴逃亡喎,有老有嫩喎。
就算去旅遊都要提前計劃啦!

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-3 09:04 PM 發表

其實剛剛焗出爐係幾好食,但太大隻,除非一大班朋友/家人親戚,食唔晒D肉可以做沙侓/三文治,D骨用黎煲湯/粥好好味
麥兜在「火雞哲學」中如是說:

之後,還做了一個星期火雞三文治早餐。星期天,我跟媽媽說:不如去飲茶啦。媽媽罵我「冇衣食」,不過還是帶了我去飲茶。

之後,媽媽把冰箱內剩下來的火雞肉撕呀撕,有時也叫我幫手撕。火雞留在指甲的味道,原來得洗好多次。

銀芽火雞絲炒米,好味道。栗子火雞絲煲、花生火雞骨煲粥、紙包火雞包包紙,包火雞包包包火雞包,釀火雞餡搽麵包……端午節,當我翻開我最喜歡吃的裹蒸粽,發現鹹蛋旁邊是一件火雞背時,我一時想唔通,哭起來。

媽媽悄悄把剩下的火雞扔掉,那時已經是火雞解凍後差不多半年。我的美夢和惡夢亦同時完結。後來我才知道,一隻火雞由出生到被宰殺,只不過是幾個月的事。即是說,火雞死後跟我們一起的日子,比它本身的生命還長。

我發現,火雞的味道在未吃與吃之間已經達到高峰,之後,不過就是吃和吃下去……我沒有哲學家的頭腦,不知道這兩種東西應該得出甚麼道理。
https://youtu.be/pxhypsPJNis

當然很多人會借此放TG,但我已戴上了防毒面具,對我來說一點也不「感動」,沒有時間浪費在此。當時諗第一個問題:為什麼不買火雞胸,甚至去買一磅熟的(反正在片頭講左第一年買半隻燒鴨)?可能我比較理性思考,咁講出來會比人批評篤穿童話挨罵的。

引用:
原帖由 靚c9 於 2020-12-4 11:25 AM 發表

冚包散,賤種!
做乜鬧我⋯⋯哈

引用:
原帖由 9wai 於 2020-12-4 00:03 發表

弱智瘋好嘢呀,唔止泛暴同路人,連最幫佢地嘅9姑娘都跣埋!!
突然想起,許係區議員喎,政府唔會繼續出糧比佢掛???

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-12-4 00:10 發表

佢應該搵夠,諗住收山。
仲有,丹麥係咪話唔收佢,佢話唔知去邊樹好,估計佢無大佬幫佢安排。
佢話去英國,我估佢只係諗住用BNO當普通申請咁留喺嗰邊。
一家大細咁走,無理由唔安排好既,如果真係無安排,咁弱智峯個名真係貼切囉。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-4 11:51 AM 發表
科大生周梓樂死因研訊第14天,案件原本今午續審,惟死因裁判官高偉雄甫開庭便指,他為謹慎起見,翻看了未有在庭上播出的閉路電視片段,發現「個影像非常重要」,或會影響之後專家證人證供,故宣布即時休息處理影像。早上甫開庭,裁判官表示基於昨日發現的關鍵影像,警方會準備地圖展示肇事停車場附近的所有閉路電視,並索取片段,希望相關屋苑、大廈的管理公司及業主立案法團盡快提供協助。

裁判官另再翻看其他片段,發現 ...
睇咗咁多日報導,警方話無入過停車場,就算消防及曱甴都話無係停車場見到警察,除非好似七警咁被CCTV影到嘢啦,否則好難屈到警方。

現在個官突然發揮小宇宙咁話發現關鍵影片,而呢d片又只係停車場外及屋苑附近,咁就要睇下個官係咪咁神勇啦。而且佢現在連屋苑其他片都要睇埋,仲要列消防處為利害關係人,我覺得消防當日有出事就真。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-4 11:57 AM 發表

我都係講弱智峰哦,眾募錢去左邊這方打把都食成億,這弱智峰又垃圾議員每次暴動都係警察暴徒中間,除非真弱智啦不然食左幾錢真係天知地知去知我地唔知囉,分分鐘老豆老母老婆都洗黑錢不然要成家走佬
所以話香港傻人真係一大堆.....

當年告CY果三球,告的士司機果1球....全部袋袋平安........

如果私人檢控既人不在庭,其訴訟會無效......

就快過年.
個個缺水.
肯定食人夾棍, 起人尾注.
比人追殺.

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-4 12:15 PM 發表

睇咗咁多日報導,警方話無入過停車場,就算消防及曱甴都話無係停車場見到警察,除非好似七警咁被CCTV影到嘢啦,否則好難屈到警方。

現在個官突然發揮小宇宙咁話發現關鍵影片,而呢d片又只係停車場外及屋苑附近,咁就要睇下個官係咪咁神勇啦。而且佢現在連屋苑其他片都要睇埋,仲要列消防處為利害關係人,我覺得消防當日有出事就真。
跟本開庭係浪費公帑......
有黑影飄過都証實唔到係佢...就算係佢又點?

個棺係響度故佈疑陣...為將來判決非法殺害而舖路,到時佢老豆又響度屈警察了......

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-12-4 11:49 發表

師兄/師姐(如稱呼有錯,請勿見怪),你令我記番弱智峯喺立法會搶女EO手機呢單嘢,嗰時明報一味用⎾許智峯獲得手機⏌嚟描述,我火起上嚟,寫去明報編輯部,問點解唔用個⎾搶⏌字,中文個搶字係幾時先用?

我至今未⎾獲得⏌明報答覆。
想日月報回答,難了。

佢地最叻係把自己人嚴重的錯誤輕描淡寫咁帶過。
把政府的失誤無限放大咁報導。

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-12-4 12:17 PM 發表
就快過年.
個個缺水.
肯定食人夾棍, 起人尾注.
比人追殺.
要同雞蟲杰,羅湖聰爭搵水....後兩者會當佢係兄弟?

引用:
原帖由 靚c9 於 2020-12-4 11:22 發表

可能D料係我地國貨
就算唔係,都可能只是普通野,打左無事。
只 要 交 足 戲,有美國人信就得左。

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-12-4 11:46 AM 發表

方同學都有兩個豪宅,兩架波子呀!
弱智峯話晒都係耳員,唔止咁少掛?
可以冚家逃亡,一定有人幫忙搭路,安排好豪宅名車,去到享受啦!
流亡是呢度住下,嗰度住下,邊度去得周圍轉,呢啲生活豪過公仔會成員,唔係個個富豪做得到。
我祗聽過總統/皇族/達賴(宗教主腦)有能力說流亡,但髮廊功李膠紙幾佰億身家都冇講流亡喎!逃亡就聽過。

引用:
原帖由 hkc9 於 2020-12-4 12:21 PM 發表

就算唔係,都可能只是普通野,打左無事。
只 要 交 足 戲,有美國人信就得左。
又吾係打消毒藥水,係我就睇直播,支持下

引用:
原帖由 馬須仁 於 2020-12-4 12:03 PM 發表

做乜鬧我⋯⋯哈
吾係呀~sorry ~

ching 誤會,係稱呼曱甴既其他選擇!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]