• 瀏覽: 752,886
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
一場疫情,中西體制優劣現形。好多人話中國做左份靚功課,點解唔抄?因為想抄都抄唔到。長期民主洗腦既因同果,本質就係造就自私本性,個個有自己自由做前提,完全無對社會奉獻責任精神。咩鬼西人高汁可以收得皮。事實就係咁。

支持大叔!亦多謝大叔介紹馬兄及K兄帖, 獲益良多。

報到,支持大叔!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-2 08:10 PM 發表

近年,尤其是疫情後,人多地方明顯聽唔到大聲喧嘩,見唔到爭先恐後,個別仲有,但唔會你嘈我又嘈,你推我又推,街上歡笑聲處處,十四億人口大國,短短七十年,能夠從千蒼百孔達致大部分人口得到受教育機會,從脫貧至溫飽至小康,絕對不容易。

沒有共產黨,就沒有新中國。
沒有新中國,沒有高鐵坐😄

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-12-2 08:01 PM 發表
社會主義好社會主義好,情不自禁唱起來
事實就係好,越唱越好

支持支持!報到!

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-12-2 08:28 PM 發表

呢個又係事實

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-2 08:22 PM 發表

飯兄講到我都眼濕濕,真係越來越眼淺
今日踏足濶別30年嘅清遠,當年嘅江畔,今日大樓林立,而渡輪碼頭所在嘅菜田,已成為碩大嘅新城區,中國發展步伐之快,舉世無雙。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-12-2 08:28 PM 發表

陸上飛船

引用:
原帖由 花郎 於 2020-12-2 08:22 PM 發表
一場疫情,中西體制優劣現形。好多人話中國做左份靚功課,點解唔抄?因為想抄都抄唔到。長期民主洗腦既因同果,本質就係造就自私本性,個個有自己自由做前提,完全無對社會奉獻責任精神。咩鬼西人高汁可以收得皮。事實就係咁。
真心,國內呢份抗疫功課,真係好難抄。有睇《在一起》及其他抗疫紀錄片就知,國內嘅抗疫成果,係靠每一個國內人民做好自己本分而成就嘅,呢班人民平時只係平凡人,但在社會整體利益前,就會放低自己利益,整體利益行先!

所以,不同於白皮,中國人嘅英雄,往往就是平凡人!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-2 08:33 PM 發表

今日踏足濶別30年嘅清遠,當年嘅江畔,今日大樓林立,而渡輪碼頭所在嘅菜田,已成為碩大嘅新城區,中國發展步伐之快,舉世無雙。
祖國越來越美越來越好,不論人和事都進步得嚇驚人,怪不得白鬼出盡奶力壓制我們,但去地不知華夏五千年係壓不住的,東方巨龍一飛沖天

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 08:29 PM 發表

事實就係好,越唱越好
社會主義尤如一個大家庭的溫暖,共產黨就是慈愛人民的父親,人稱''亞爺''不是無道理的!👍👍👍👍👍
🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️👏👏👏

支持大叔

黎智英被控詐騙通宵扣查 明日西九龍法院提堂
壹傳媒創辦人黎智英,與其2名兒子及壹傳媒多名高層等人,涉嫌違反《港區國安法》、串謀欺詐等罪名,今日各人分別再到警署報到。

消息指黎智英、營運總裁兼財務總裁周達權及行政總監黃偉強等3人,將被控告詐騙。下午約1時,黎智英身穿藍色恤衫、外套和灰色西褲,乘座駕到達旺角警署報到,他沒有理會在記者提問,就逕自步入旺角警署內。黎智英律師晚上離開旺角警署。律師稱,黎智英不准保釋,將會通宵扣查,明日將在西九龍法院提堂

另外,壹傳媒行政總裁張劍虹,亦於中午時份到達秀茂坪警署報到。

https://hd.stheadline.com/news/r ... 英被控詐騙通宵扣查-明日西九龍法院提堂
天日到肥佬黎,要留意案情,睇下詳情衰咩?又睇下有無得保釋

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 08:35 PM 發表

真心,國內呢份抗疫功課,真係好難抄。有睇《在一起》及其他抗疫紀錄片就知,國內嘅抗疫成果,係靠每一個國內人民做好自己本分而成就嘅,呢班人民平時只係平凡人,但在社會整體利益前,就會放低自己利益,整體利益行先!

所以,不同於白皮,中國人嘅英雄,往往就是平凡人!
可以說,亞爺教導有方掌控得宜,民主自由全民利益,眾志成城萬眾一心謀發展,幹大事全國脫貧奔小康,民族振興復盛世。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]