• 瀏覽: 4,290
  • 回覆: 39
長江 黃河以南 11月, 都仲係 30幾度條溫? 

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-12-2 05:30 PM 發表
長江 黃河以南 11月, 都仲係 30幾度條溫? 
即係話 人體 都未為過 冬 儲量?

引用:
原帖由 KIDD00132 於 2020-12-2 04:43 PM 發表

前人嘅慘痛成後事之師
我講呢個事例,係想香港人能夠從歷史借鑑到野。
當時東線第九兵團係加強型兵團。準備進攻台灣。所以都係精兵強將。佢地係有d睇唔起班北方人。因為佢地出身新四軍居多。而當年新四軍係待遇好過八路軍。
所以佢地無好好學習下班“土八路”
認為d土佬做法唔夠現代。

其中有個插曲,當時第九兵團係北上過程有半日時間係瀋陽等轉車。 而瀋陽係東北。留守東北個d兵個個知道嚴寒係會點樣可怕。佢地即刻組織所有鐵路沿線站點,能夠提供幾多就幾多大棉衣俾九兵團。包括佢地自己著緊個d。

九兵團無咩反應,甚至佢地無趁個半日落過火車去接……。

今日香港人,一樣係心裏頭有d睇唔起人地d土佬野。 但我唔希望有朝一日,要個天來收個陣。香港人先明白。

歷史係會重演架!

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 09:50 PM 發表

我講呢個事例,係想香港人能夠從歷史借鑑到野。
當時東線第九兵團係加強型兵團。準備進攻台灣。所以都係精兵強將。佢地係有d睇唔起班北方人。因為佢地出身新四軍居多。而當年新四軍係待遇好過八路軍。
所以佢地無好好學習下班“土八路”
認為d土佬做法唔夠現代。

其中有個插曲,當時第九兵團係北上過程有半日時間係瀋陽等轉車。 而瀋陽係東北。留守東北個d兵個個知道嚴寒係會點樣可怕。佢地即刻組織所有鐵路沿線站點, ...
果部份香港人經過英殖洗禮,變到無咩見識,真真正正嘅港燦,呢種人的確要狠狠地奶鑊金至有返理智

引用:
原帖由 KIDD00132 於 2020-12-2 10:28 PM 發表

果部份香港人經過英殖洗禮,變到無咩見識,真真正正嘅港燦,呢種人的確要狠狠地奶鑊金至有返理智
其實講返西人洗腦,其實係好低級。因為佢地個邏輯係好奇怪。
就係調轉一思考就會明個問題!
如果中共可以用人海戰術。死好多人就可以打贏。
咁西人先進武器,究竟有咩用處?即系廢鐵! 咁如果係廢鐵。仍然係人多就可以打贏你。咁世界其他地方咁多人! 你民主社會安唔安全架,先進係邊啊?
先進完又係古代咁,咁先進來做咩q野啊!

所以話信佢地個d人點解唔思考下,如果真系同西人咁講,西人個腦就係傻架。因為佢地日日做埋d無用武器。浪費金錢!
你仲投靠佢? 點保護班人啊!

引用:
原帖由 KIDD00132 於 2020-12-1 11:51 AM 發表
https://m.toutiaoimg.cn/i6900853430189982223/?app=news_article&is_hit_share_recommend=0

一個個擎槍以待,縱使已凍死在地上...試問那國軍人可以做到?
就係呢份犧牲精神,帶領中國行到今日, 真實影片果種震撼,好難用言語去形容...
中國人真正站起來靠毛澤東派兵過鴨綠江,過百萬中國軍民前仆後繼打出來
越戰更將東亞病夫污名洗掉
鄧小平開放政策,韜光養晦,用40年追趕200年落後
習大大腰骨硬,帶領中國人仰視自信
中國好彩出左三個有遠見領導才華人材

引用:
原帖由 kingking99 於 2020-12-1 04:10 PM 發表
中國這幾十年沒有外敵敢公然犯境,創造出的和平穩定的環境,就是靠這樣的前輩得來的
一拳打出百年安定

引用:
原帖由 四季無花果 於 2020-12-1 10:40 PM 發表
當年裝備唔好,真系凍死多過戰死。。
兩樣都有,無海軍空軍,只靠陸軍能同二戰後強大聯合國軍隊,打出咁既成績,前無古人,後無來者

引用:
原帖由 大林林 於 2020-12-3 02:21 AM 發表

兩樣都有,無海軍空軍,只靠陸軍能同二戰後強大聯合國軍隊,打出咁既成績,前無古人,後無來者
有空軍,緊急組建,蘇聯俾米格15BS戰機。 然後班初哥志願軍後生仔,飛唔夠100個鍾 就飛上去同美軍飛左幾千個鍾d精英駁火。
取得戰果係,擊落美軍300幾架戰機。自身損失200幾架。仲擊落左美軍兩個二戰皇牌機師,後來擊落佢地個兩位 王海 張積慧 分別出任解放軍空軍總司令同副司令。

蘇聯空軍同樣有參戰,總共派出過12個蘇聯空軍師。 擊落美軍1000幾架 自身傷亡370幾架。
對應美國戰後初年紀錄數字,基本一致。
即系志願軍個戰果係基本可信。

而最搞笑係,教志願軍飛行員飛行技術d教官,係以前日本皇軍關東軍林妳一郎飛行大隊。佢地投降之後,教志願軍飛行。著名教官名叫 筒井重雄 空軍總司令王海就係佢個學生。

即系美軍海軍航空隊係俾日本陸軍航空隊學生懟死左

無佢哋,中國可能己被分裂成戰國。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-3 09:43 AM 發表

有空軍,緊急組建,蘇聯俾米格15BS戰機。 然後班初哥志願軍後生仔,飛唔夠100個鍾 就飛上去同美軍飛左幾千個鍾d精英駁火。
取得戰果係,擊落美軍300幾架戰機。自身損失200幾架。仲擊落左美軍兩個二戰皇牌機師,後來擊落佢地個兩位 王海 張積慧 分別出任解放軍空軍總司令同副司令。

蘇聯空軍同樣有參戰,總共派出過12個蘇聯空軍師。 擊落美軍1000幾架 自身傷亡370幾架。
對應美國戰後初年紀錄 ...
我話無唔係完全無,起碼有米格走廊!
美國空軍數量多,種類齊,可以日炸夜炸,中國志願軍只有匿埋陣地捱炸

引用:
原帖由 大林林 於 2020-12-3 12:00 PM 發表

我話無唔係完全無,起碼有米格走廊!
美國空軍數量多,種類齊,可以日炸夜炸,中國志願軍只有匿埋陣地捱炸
咁無計……美軍飛機係多到離譜。3000幾架。打落一架補充一架。 次次一去就成百架。
志願軍最深刻就係飛機。敵人好多飛機。完全同國軍個概念唔同

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-3 12:19 PM 發表

咁無計……美軍飛機係多到離譜。3000幾架。打落一架補充一架。 次次一去就成百架。
志願軍最深刻就係飛機。敵人好多飛機。完全同國軍個概念唔同
強弱懸殊,落後就要捱打,全靠志願軍不怕死,才換回百年和平
今日中國軍備已做到超英趕美,靠共產黨集體領導,有遠見、有計劃,無數中國科學家隱姓埋名,一天當三天用,用70年努力追趕200年落後

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-2 10:51 PM 發表

其實講返西人洗腦,其實係好低級。因為佢地個邏輯係好奇怪。
就係調轉一思考就會明個問題!
如果中共可以用人海戰術。死好多人就可以打贏。
咁西人先進武器,究竟有咩用處?即系廢鐵! 咁如果係廢鐵。仍然係人多就可以打贏你。咁世界其他地方咁多人! 你民主社會安唔安全架,先進係邊啊?
先進完又係古代咁,咁先進來做咩q野啊!

所以話信佢地個d人點解唔思考下,如果真系同西人咁講,西人個腦就係傻架。因為佢地日日 ...
西人洗腦唔低級,只係因應返果班受眾啫😏我地正常人洗唔到,因為我係聽完其言,仲會觀其行,受洗果班智障人士,只顧聽然後就自high,人地做過咩一概唔知,或自行腦補,唔洗佢地都對佢地唔著啦😂

睇睇老美點"保護"台灣,啲甚麼基金甚麼法援點保障啲手足... 攪到啲花生斷晒貨🍻🍻🍻

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]