• 瀏覽: 16,539
  • 回覆: 163
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:30 AM 發表

韓戰係係朝鮮半島打,遠離美國本土,影響唔到美國本土,未到生死關頭,美國佬當然未需要用核武……
但你射導彈攻擊美國本土,咁又唔同講法,美國佬傷筋動骨,影響美國本土人民,美國佬真係會同你搏老命……核武此時唔用,更待何時?
睇吓二次大戰日本同美國太平洋戰爭搏晒命打,但冇影響到美國本土,美國最後一樣動用原子彈轟炸日本,所以唔好話美國唔敢用核武……
況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染, ...
當年美國韓戰美國是有想用核彈 於是美國使用前向蘇聯通知 但是蘇聯說:“你敢用我就出兵而且也使用核彈”  就係咁 美國才沒有用核彈

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:30 AM 發表

韓戰係係朝鮮半島打,遠離美國本土,影響唔到美國本土,未到生死關頭,美國佬當然未需要用核武……
但你射導彈攻擊美國本土,咁又唔同講法,美國佬傷筋動骨,影響美國本土人民,美國佬真係會同你搏老命……核武此時唔用,更待何時?
睇吓二次大戰日本同美國太平洋戰爭搏晒命打,但冇影響到美國本土,美國最後一樣動用原子彈轟炸日本,所以唔好話美國唔敢用核武……
況且中美爆發核戰爭,地球玩完,生態受到嚴重污染, ...
勿講大話啦,自相矛盾,自打嘴巴!

先頭講韓戰老美因為未到生死關頭未需動用核武,跟著卻話二戰無影響到美國本土,美國最後一樣原子彈炸日本。那時美國、蘇聯已經打到蘿蔔頭門口,馬上就可以佔領日本,何來生死關頭?

中國反擊老美就怕核戰,老美侵略中國、海上封鎖反而不怕核戰,這不是漢奸邏輯嗎?如果真的怕核戰,去叫老美不要周圍侵略、四處開戰,不是走來要中國打不還手,更不是幫渠老美吹核恐嚇。驚打核戰的是老美,不是中國,太祖對打核戰早有明言。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:21 AM 發表

咁兩個核子國家打仗一開始唔使即刻打核子戰爭,可以玩住常規戰先……
像1969年中國和蘇聯打珍寶島戰爭,兩國都是核武國家,但都冇用核武,打的都是常規戰已分出勝負~
所以最緊要識控制戰爭規模,掌握局勢,唔好逼虎跳牆……
逼虎跳牆?現在是美國對中國逼虎跳牆,不是中國對美國逼虎跳牆,去叫老美因著核戰啦。乜人會一味幫老美講耶?

引用:
原帖由 Visita 於 2020-12-2 11:11 AM 發表

勿講大話啦,自相矛盾,自打嘴巴!

先頭講韓戰老美因為未到生死關頭未需動用核武,跟著卻話二戰無影響到美國本土,美國最後一樣原子彈炸日本。那時美國、蘇聯已經打到蘿蔔頭門口,馬上就可以佔領日本,何來生死關頭?

中國反擊老美就怕核戰,老美侵略中國、海上封鎖反而不怕核戰,這不是漢奸邏輯嗎?如果真的怕核戰,去叫老美不要周圍侵略、四處開戰,不是走來要中國打不還手,更不是幫渠老美吹核恐嚇。驚打核戰 ...
我冇話二戰日本和美國打仗令美國到達生死關頭,唔好將你嘅說話放係我口……
日本同美國二戰打得慘烈,有打到美國領土夏威夷,而且歷時幾年,美國死亡幾萬,而且日本唔願收手停戰,美國冇計唯有動用原子彈想令日本投降
但韓戰基本上大嘅戰役只是為時一年,之後處於拉鋸情況,雙方死守38線。中共冇大規模向南進攻嘅傾向,沒有和美國搏命態勢,美國沒有傷筋動骨,加上背後共產大哥蘇聯也有核武,令美國投鼠忌器……
相反二戰後期德國投降後,日本已處於孤立無援態勢,美國擲原子彈無後顧之憂

引用:
原帖由 bi11 於 2020-12-2 10:50 AM 發表

當年美國韓戰美國是有想用核彈 於是美國使用前向蘇聯通知 但是蘇聯說:“你敢用我就出兵而且也使用核彈”  就係咁 美國才沒有用核彈
呢一點我也知道,只是剛才唔記得寫埋出嚟……
日本二戰後期就吃虧在冇強有力盟國支持(當時德國已投降),令日本孤立無援,美國向日本投原子彈就無所避忌~

引用:
原帖由 Visita 於 2020-12-2 11:21 AM 發表

逼虎跳牆?現在是美國對中國逼虎跳牆,不是中國對美國逼虎跳牆,去叫老美因著核戰啦。乜人會一味幫老美講耶?
我唔係幫老美講嘢,只係認為戰爭要理智,有理有節,鬥而不破……
好似二次大戰日本發晒癲咁要同美國打,結果就係捱原子彈囉~
相反中國打韓戰就理智好多,冇話要消滅韓美聯軍,係38線就停手唔再南攻(當然箇中亦同中國當時能力有關),等美國坐上談判桌,談判停戰,伸張有度,控制戰爭規模……令戰爭不致到無可挽回地步

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 02:00 PM 發表

我唔係幫老美講嘢,只係認為戰爭要理智,有理有節,鬥而不破……
好似二次大戰日本發晒癲咁要同美國打,結果就係捱原子彈囉~
相反中國打韓戰就理智好多,冇話要消滅韓美聯軍,係38線就停手唔再南攻(當然箇中亦同中國當時能力有關),等美國坐上談判桌,談判停戰,伸張有度,控制戰爭規模……令戰爭不致到無可挽回地步
人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 01:54 PM 發表

呢一點我也知道,只是剛才唔記得寫埋出嚟……
日本二戰後期就吃虧在冇強有力盟國支持(當時德國已投降),令日本孤立無援,美國向日本投原子彈就無所避忌~
德日從來未有在軍事上互相支持。只係想分天下。
德國打不到莫斯科,日本也在蒙古停下。海軍更不用說,一個在大西洋一個在南太平洋已經夠忙。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 03:11 PM 發表

人地用得全面封銷唔比中國做生意,完全危及生命線,仲可以講鬥而不破?基本就係必需開戰啦,但打到乜嘢情度,正式天曉得囉。
咁中國搞到美國坐上談判桌,解除封鎖就可以了,唔使同美國搏老命……
其實當年韓戰結束後,美國同聯合國都有制裁禁運中國,中國都冇事,體育老闆東哥就係趁呢段時間突破禁運,專門走私入大陸而發跡,你知唔知個段歷史?

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-2 03:38 PM 發表

德日從來未有在軍事上互相支持。只係想分天下。
德國打不到莫斯科,日本也在蒙古停下。海軍更不用說,一個在大西洋一個在南太平洋已經夠忙。
所以日本一直以嚟都冇強有力盟國背後支持,單打獨鬥美國……
山窮水盡時美國更加冇避忌,擲兩粒“鵪鶉蛋”俾日本希望盡快結束戰爭,減少美軍傷亡

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 09:17 AM 發表

美國主要幾個大港口都在東岸,貿易航運路線主要行大西洋往歐洲。
對日本貿易航運路線亦只需要行北太平洋航道,無需要經過馬六甲海峽和南中國海航道,中國似乎封鎖不了美國航運路線……
而且中國要攻擊美國,只需要攻擊他幾個亞洲軍事基地,再加上關島、夏威夷,造成足夠美國人命傷亡已可令美國坐上談判桌
美國是民主政體,如果有幾千幾萬美軍傷亡尚未打贏戰爭,美國國內已會爆發反戰情緒,像當年越戰一樣……
所以 ...
中國須集中力量開發能一小時打變全球的超高音速跨洲打擊武器,能打到世界各角落,即使是美國東岸也並非安全,只要能擊沉美國對外所有中大型船隻,就具有在戰場上打平美國的能力,如果無法切斷美國對外航道,中國就會像一戰德軍一樣打得很被動,只要能擊沉美國所有中大型船艦久能間接切斷美國對外航道,亞洲戰場中國就不會敗

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-12-2 03:11 PM 發表

師兄說得對,理直氣壯。

可以講鬥而不破,不過是去同美國講囉,這就完全無問題。如今美國是侵略者,周圍挑釁侵略,有乜耶反對戰爭/反核戰說話就去同渠老美講,不是走來同中國講什麼鬥而不破的賣國漢奸話。中國人只會說:豺狼來了有獵槍;漢奸卻是:美軍未來已幫腔。

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-11-28 12:41 PM 發表
拼海軍沒有三五十年,無法追趕老美,就算海軍追上,海外中國也缺乏盟友及基地提供補給,即使能依靠東風26、東風17等將美軍拒止在東亞之外,但對外貿易,例如對歐洲,對非洲,對中南美洲等世界各大洲基本全完蛋因航道被老美把持,但美國確能依靠強大的海軍保持跟各國交易互通有無,跟當年一戰德國被英國海上封鎖一樣,德國因對外貿易被切斷,但英國確可保持對外貿易梁道,使得德軍打得很被動,我的破解法是發展低成本可重覆使用 ...
中國係好多國家的最大貿易夥伴,澳洲一半出口去中國,邊個願意加入美國吾做生意呀?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-2 05:24 PM 發表

咁中國搞到美國坐上談判桌,解除封鎖就可以了,唔使同美國搏老命……
其實當年韓戰結束後,美國同聯合國都有制裁禁運中國,中國都冇事,體育老闆東哥就係趁呢段時間突破禁運,專門走私入大陸而發跡,你知唔知個段歷史?
當年中共未加入聯合國,跟本未有話語權,宜家係五常,級數唔同晒,而且有否決權在手,正式今時唔同往日,美國頂盡亦祗可限制武器禁運咋,但宜家係講全面性貿易禁運,跟本完全離晒普啦。

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2020-12-2 06:16 PM 發表

中國須集中力量開發能一小時打變全球的超高音速跨洲打擊武器,能打到世界各角落,即使是美國東岸也並非安全,只要能擊沉美國對外所有中大型船隻,就具有在戰場上打平美國的能力,如果無法切斷美國對外航道,中國就會像一戰德軍一樣打得很被動,只要能擊沉美國所有中大型船艦久能間接切斷美國對外航道,亞洲戰場中國就不會敗
可惜美國東西兩岸都是大洋,東岸瀕臨大西洋、西岸瀕臨太平洋,而且兩個都是世界三大海洋中最大個兩個,海岸線漫長開闊……
並非像黑海、地中海、波羅的海、南中國海等出入口狹窄的內海,這是美國地理優勢之處
當然中國如果能消滅美國引以為傲的海軍主要艦隻,就像16世紀英國在“特拉法加”海戰重創當時世界第一的西班牙無敵艦隊,則中美海上霸權可以重寫……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]