• 瀏覽: 14,160
  • 回覆: 150
  • 追帖: 53
+4
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:58 PM 發表

咁你啲朋友有問題啦,我身邊嗰啲就好彩啲搵到食,風生水起!!

最近識到個蛇頭,淨係賺人頭價,好彩一日都搵幾千。

我有一個,黐住禮頓搵食嘅,禮頓呢期好似唔多掂,佢已經可以住獨立屋,退休啦,前一排先同我食個飯。
究竟你討論緊承建商丶判頭定 三沙?

就算判頭丶三沙賺,亦唔代表承建商穩賺,簡單嘅道理你都唔識分吾清楚咩!

何況,經歷黑暴丶疫症,現時有大部分大工都失業一段時間,建築工人每個都係風生水起咩😏

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2020-11-29 05:10 PM 發表

究竟你討論緊承建商丶判頭定 三沙?

就算判頭丶三沙賺,亦唔代表承建商穩賺,簡單嘅道理你都唔識分吾清楚咩!

何況,經歷黑暴丶疫症,現時有大部分大工都失業一段時間,建築工人每個都係風生水起咩😏
根本有人就撈亂哂

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-11-29 05:02 PM 發表

同你一樣冇數據。

新移民如果唔係本身有錢的話,唔係好理解佢地會點支持樓價上升。如果單純指外來資金,是否移民似乎冇乜大關係…(辣招前)

相反,有唔少香港人坐擁唔少物業(同由呢啲物業所產生嘅資金);就以最近判罪嘅港大副教授為例,都坐擁五個物業市值七千幾萬。我覺得呢啲先係將樓價不斷推上嘅燃料。
其實我係咁理解嘅。

輸入新移民,佢哋要一段時間,先至可以得到三粒星,得到三粒星之後,又要排公屋。

呢一段時間,佢哋好多都會租屋,帶動租市場,租市場有支持,就有回報,有回報,樓價就會升。

樓價升,地產自然就發達啦,以公屋喺未來必然有需求,同時又可以帶動建築行業發展!!

不過loop,有死門,就係,
你必須要有無限嘅土地,
同埋有足夠嘅產業吸收新來嘅勞動力。
老人福利,唔可以超出,你嘅收入!

如果香港,唔係受到暴動影響,同埋疫情影響,的確可以繼續咁玩一段時間。

不過,而家個世界政治環境,同香港內部環境,你肯定疫情過後,產業可以維持?

香港基層群眾越來越多,就算你有國安法,社會都唔會太平,社會唔太平,就會影響資產價格。

過程唔係一年兩年仆街,一個地方經濟衰退,隨時係講緊幾十年,即係話你會發覺,你嘅收入,每一年都可能減少啲啲,但係又死唔去。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-11-29 05:09 PM 發表

你識講賺「人頭價」,而唔係賺「工程費」,就知呢個所謂蛇頭,係「唔道德地」靠做工程搵食啦。

老實講,做建築工程可以搵到錢嘅方法好多,其中大部份方法係唔道德甚至係犯法嘅方法,所以就有好多貪污、枱底交易甚至偷工減料嘅情況出現。至於真係循規蹈矩咁做工程,呢廿幾三十年嚟根本無咩錢賺。
你咁講,我只有信,因為我其實唔係做建築!!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-11-29 05:09 PM 發表

你識講賺「人頭價」,而唔係賺「工程費」,就知呢個所謂蛇頭,係「唔道德地」靠做工程搵食啦。

老實講,做建築工程可以搵到錢嘅方法好多,其中大部份方法係唔道德甚至係犯法嘅方法,所以就有好多貪污、枱底交易甚至偷工減料嘅情況出現。至於真係循規蹈矩咁做工程,呢廿幾三十年嚟根本無咩錢賺。
有錢賺的!宜家班友玩低價標書,之後玩追加!追加條數比標書仲大,當中當然要有人配合,官啦!社會運動搞手啦!立法局議員啦!我一個徙置區出身的律師朋友就專搞宜 d case,全部大 case,公司幾 Team 人跟的

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:58 PM 發表

最近識到個蛇頭,接到政府野,淨係賺人頭價,好彩一日都搵幾千。

一個夠朋友,黐住禮頓搵食嘅,禮頓呢期好似唔多掂,佢已經可以住獨立屋,退休啦,前一排先同我食個飯。
似乎喺香港唔使做乜實業都可以撈得風生水起
香港政府仲掟錢去做產業,有冇人入行嫁?

引用:

最近識到個蛇頭,接到政府野,淨係賺人頭價,好彩一日都搵幾千。

一個夠朋友,黐住禮頓搵食嘅,禮頓呢期好似唔多掂,佢已經可以住獨立屋,退休啦,前一排先同我食個飯。
唉!同人就唔命囉
你就識D水頭人
我就識D水尾者
識一個判上判上判都唔知第幾判的地盆佬
微利只要有工開
最近這次,因物料價突升致虧損
呻話,好彩的話,希望做倒四,五單可以冚番條數喇

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 01:25 PM 發表
中學時代,中大有位經濟學教授寫了本書,他說香港祗有投資問題,沒有居住問題。個人是認同的,特別個人中學時代。曾陰權時代可能曾經將這個問題轉化,但林鄭今次再把 “香港人祗有投資問題” 帶出來,但是卻傷害到有樓中産利益和地産佬利益。個人估計個人自住樓將會跌 50% 以上,但這個跌幅將會帶動香港再次前進,個人覺得值
我有自住樓,但我讚成樓價跌,現時樓價太貴,跌大家先可以換樓丶上車。

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2020-11-29 05:24 PM 發表

唉!同人就唔命囉
你就識D水頭人
我就識D水尾者
識一個判上判上判都唔知第幾判的地盆佬
微利只要有工開
最近這次,因物料價突升致虧損
呻話,好彩的話,希望做倒四,五單可以冚番條數喇
替你傷心,非常同情!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 05:26 PM 發表

替你傷心,非常同情!!
小市民一個
有屋住,有工開
於願足矣

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 05:20 PM 發表

有錢賺的!宜家班友玩低價標書,之後玩追加!追加條數比標書仲大,當中當然要有人配合,官啦!社會運動搞手啦!立法局議員啦!我一個徙置區出身的律師朋友就專搞宜 d case,全部大 case,公司幾 Team 人跟的
說出重點

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 05:12 PM 發表

其實我係咁理解嘅。

輸入新移民,佢哋要一段時間,先至可以得到三粒星,得到三粒星之後,又要排公屋。

呢一段時間,佢哋好多都會租屋,帶動租市場,租市場有支持,就有回報,有回報,樓價就會升。

樓價升,地產自然就發達啦,以公屋喺未來必然有需求,同時又可以帶動建築行業發展!!

不過loop,有死門,就係,
你必須要有無限嘅土地,
同埋有足夠嘅產業吸收新來嘅勞動力。
老人福利,唔可以超出,你嘅收入! ...
如果係以團聚原因嚟嘅新移民,應該唔使等到佢地都有哂三粒星先可申請公屋,有錯請指正。

就算真係要等齊人攞三粒星先可以申請,既然佢地有資格可以申請公屋,資產同收入跟本唔會太高,好難相信佢地可以推到樓會發颷上升。因為收入跟唔上,佢地會令到劏房需求上升,所以租金尺價好高。但用嚟搞劏房嗰個物業本身樓價未必會大升。不過佢地可能會間接令香港樓價上升,唔係因為帶動租務需求,而係因為嗰啲劏房業主吸咗佢地咁多血,跟住就會走去買下十大屋苑、新盤等等。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 05:20 PM 發表

對!馬兄講呢個係絕對真實情況。例如係報價時報一蚊粒螺絲,做到差不多埋尾時報vo就可以十蚊一粒了。以上情況發生你當然要朝中有人和其他地方疏通下啦

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-11-29 05:39 PM 發表

如果係以團聚原因嚟嘅新移民,應該唔使等到佢地都有哂三粒星先可申請公屋,有錯請指正。

就算真係要等齊人攞三粒星先可以申請,既然佢地有資格可以申請公屋,資產同收入跟本唔會太高,好難相信佢地可以推到樓會發颷上升。因為收入跟唔上,佢地會令到劏房需求上升,所以租金尺價好高。但用嚟搞劏房嗰個物業本身樓價未必會大升。不過佢地可能會間接令香港樓價上升,唔係因為帶動租務需求,而係因為嗰啲劏房業主吸咗佢地咁 ...
我講嘅係比較基層嘅情況,舊樓,同埋新移民嘅關係。

當然啦,大陸仲有班有錢佬,落嚟香港嘅,同埋香港自己因為前嗰幾年大陸支持香港,有班人都搵到錢。

唔講,因為有錢人嚟香港,唔會是包袱。班人都唔會諗住住公屋。

所以呢班人亦都唔會,同香港人,競爭公屋輪候。

要講嘅都講晒啦,各有睇法,我唔好意思啦,騷擾左大家,再見!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]