• 瀏覽: 14,179
  • 回覆: 150
  • 追帖: 53
+4
引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 04:02 PM 發表

先答你問題,我做 IT,係大陸搞過 IT 顧問公司,最後係做公司 IT 顧問,剛剛全退下來了。
公屋可幫無産階級變有産階級,宜個係我成長所經歷的,而星加坡政府亦係用公屋恊助星加坡成為中産社會,宜様野係現實同經驗都得到驗証!
而事實上,係漢文化社會,有居住地方,人就會落戶,社會亦因而安定。
至於你話公屋仔出尼搞乞暴,對唔住,我唔全部認同,不錯,的確有很多公屋仔出來,但當中有多少直接收錢和間接收錢。 ...
對唔住喎,估錯咗添!!

😬其實我都可能算係IT,最近先至將,以前用VB2008啲炒期程式,變咗python。

我對新加坡嘅人口政策,其實唔係好了解,所以都唔敢亂講!!

我只係覺得,以前好多成功嘅故事,而家根本講唔通,因為環境已經變咗,香港社會越嚟越成熟,機會越來越少。

一個基層嘅青少年,比以前更難成為中產,中間牽涉到,有冇錢補習,父母有冇足夠嘅時間照顧佢,身邊啲乜嘢朋友。

我已經講過社會而家嘅情況,根本是產業分配問題。

香港最重要嘅,係維持香港產業繼續發展,至於住屋問題,我係咁樣理解嘅,一大班人嚟香港之前,應該對香港有基本嘅了解,你覺得香港住唔落去嘅,可以離開,返大陸又得,移民外國又得!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:27 PM 發表
成日都喺度講利益持份者,咁不如咁啦,叫香港的建築商,白做啦!!

禮頓,10幾年,賺香港咁多錢,我香港成本價起島,都唔過分姐。
樓主講嘅,既得利益者(即你所指嘅利益持份者),係指地產佬或地產商,不是講建築商。兩者是不同的,先搞清楚吧。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-11-29 04:25 PM 發表

樓主講嘅,既得利益者(即你所指嘅利益持份者),係指地產佬或地產商,不是講建築商。兩者是不同的,先搞清楚吧。
係有人故意將目標混淆

香港發展嘅重點,資金投入,應該以產業為主,因為你產業冇辦法解決,就算班基層有屋住,佢都係唔會支持香港政府!!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-11-29 04:25 PM 發表

我睇唔到有咩分別喎,地產商希望政府同佢收地,建築公司希望人工島。

都係有利益成份姐!!

香港幾百萬小業主,希望政府以高價同佢收樓,又係唔係利益持份者呢?

啲錢比建築商起個島,定係分比啲小業主買新樓呢?

大家到底真係為咗香港,定係打緊自己個算盤啊!!

支持 馬兄

香港地
衣食住行,
先攪掂住,要有個竇
有個竇,D人心就踏實嘞
如何解決下層市民有竇的願景呢
讓樓價狂跌至人人都可買樓?
還是由政府起公屋安置呢?
私樓有私樓的市場
公屋是穩定人心,助低層人仕脫貧之梯楷
樓是用來住的
想知有比起公屋更好的方法,讓低層市民受益的,煩請點出來。

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2020-11-29 04:35 PM 發表
香港地
衣食住行,
先攪掂住,要有個竇
有個竇,D人心就踏實嘞
如何解決下層市民有竇的願景呢
讓樓價狂跌至人人都可買樓?
還是由政府起公屋安置呢?
私樓有私樓的市場
公屋是穩定人心,助低層人仕脫貧之梯楷
樓是用來住的
想知有比起公屋更好的方法,讓低層市民受益的,煩請點出來。
我冇政府數據,但係好多人都認為,香港本身嘅出生率一直喺度下降,支持樓價不停上升嘅,其實就係新移民。

停咗新移民,如果我話樓價跌,你點睇呢?

馬兄開新帖
到!支持

如果,未來香港人口係,外地輸入嘅,以輸入不停增加,其實你起咩公屋都冇用㗎喎?

最重要一點,你保證香港有產業,吸收呢班人,呢班人就算有屋住,冇嘢做,或者做一份冇前途嘅工,佢依然都係反香港政府嘅啫!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:30 PM 發表

我睇唔到有咩分別喎,地產商希望政府同佢收地,建築公司希望人工島。

都係有利益成份姐!!

香港幾百萬小業主,希望政府以高價同佢收樓,又係唔係利益持份者呢?

啲錢比建築商起個島,定係分比啲小業主買新樓呢?

大家到底真係為咗香港,定係打緊自己個算盤啊!!
地產商或地產佬,即係土地擁有人,即係地主或業主。建築商,只係承包建築工程嘅公司。地主及業主利用土地嘅擁有權去賺錢,建築商只係賺取工程費用,點會係一樣?

地主及業主可以咩都唔做,靠將土地(資產)發展叫人起樓,就賺錢,建築商並不擁有土地,要靠付出專業服務及勞動力去賺取收入,怎會一樣?

這是基本的經濟及商業運作概念及知識,只有愚港人才會「弄錯」及「混為一談」。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-29 01:25 PM 發表
中學時代,中大有位經濟學教授寫了本書,他說香港祗有投資問題,沒有居住問題。個人是認同的,特別個人中學時代。曾陰權時代可能曾經將這個問題轉化,但林鄭今次再把 “香港人祗有投資問題” 帶出來,但是卻傷害到有樓中産利益和地産佬利益。個人估計個人自住樓將會跌 50% 以上,但這個跌幅將會帶動香港再次前進,個人覺得值
先支持馬兄新帖👍🏼

呢個我同意,咁多人熱切入市只係代表佢哋對市場預期,’覺得‘港樓會越來越貴,所以要盡早入市,最好好似以前一開二,二開四咁盡食升浪。 而家睇返以前,基本上除咗沙士時期有較長跌浪,一路都係升升升,仲要升幅唔少。  但今時今日,疫情延續,經濟低迷,仲未計中美衝突,樓價仲係咪一定永遠向上?  我成日同人講,如果話你知未來廿年樓價會年年向下,咁你仲買唔買? 十個有十個都唔答,又講返⋯⋯總之升升升

利申: 我雖然係一個小業主,為我哋下代我支持明白大嶼,減低房屋支出,減低資本霸權嘅本錢。

分析香港,唔可以用,六七十年代,香港工業起飛果斷時間嚟睇,因為果斷時間無論你讀得成書或者讀唔成書,你喺香港都有好多發展機會,你覺得今時今日仲有咩?

引用:
原帖由 放假喇 於 2020-11-29 04:40 PM 發表

先支持馬兄新帖👍🏼

呢個我同意,咁多人熱切入市只係代表佢哋對市場預期,’覺得‘港樓會越來越貴,所以要盡早入市,最好好似以前一開二,二開四咁盡食升浪。 而家睇返以前,基本上除咗沙士時期有較長跌浪,一路都係升升升,仲要升幅唔少。  但今時今日,疫情延續,經濟低迷,仲未計中美衝突,樓價仲係咪一定永遠向上?  我成日同人講,如果話你知未來廿年樓價會年年向下,咁你仲買唔買? 十個有十個都唔答,又講返⋯⋯ ...
你為咗大陸嘅下一代,點樣為咗香港人嘅下一代啊?

為咗香港下一代,根本就應該減少人口,推低樓價!!

你走去問吓而家啲年青人,你問佢點諗?
佢會唔會答你,起多啲公屋俾佢住呀,聰明人都知道,嗰啲公屋,未必係佢哋住㗎啦。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 04:24 PM 發表

對唔住喎,估錯咗添!!

😬其實我都可能算係IT,最近先至將,以前用VB2008啲炒期程式,變咗python。

我對新加坡嘅人口政策,其實唔係好了解,所以都唔敢亂講!!

我只係覺得,以前好多成功嘅故事,而家根本講唔通,因為環境已經變咗,香港社會越嚟越成熟,機會越來越少。

一個基層嘅青少年,比以前更難成為中產,中間牽涉到,有冇錢補習,父母有冇足夠嘅時間照顧佢,身邊啲乜嘢朋友。

我已經講過社 ...
你講果 d 程式我已經無搞好耐,我估我最後寫的一個小程式係系 2000 年之前,我搞的主要係系幫大陸工厰實施生産系統。

你通篇都無錯,香港的現像,你講曬出尼,你話 d 人唔中意,可以走,可以返大陸(我唔明點解返大陸,唔係去台灣,去美國),都係無錯。但問題係香港本來唔係咁,個餅本來係分得多 d 出尼,舊時 d 人祗要安份守紀,個個都可以安居樂業,你肯同有能力讀書,你可靠讀書爬上中產;如果你想創業,你唔會因為租叫你乜都做唔至。

這裏最重要我強調係有人出術,之後將所有利益攞盡,於是靚仔就無機會了。個人不要求絕對公平,但至少要相對公平。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]