• 瀏覽: 14,185
  • 回覆: 150
  • 追帖: 53
+4
樓主係咪做建築㗎?成日講利益持份者!

你覺得公屋可以解決問題嘅,你運動期間,有冇落去睇過真實情況?咁點解,咁多住公屋的人出嚟反政府啊?

社會基層,你對佢幾好,永遠都係暴動嘅主力軍!!

你睇吓美國,美國黑人平等運動,咁多年啦,暴動咪又係主力!

產業穩定,先是救到香港!!

成日都喺度講利益持份者,咁不如咁啦,叫香港的建築商,白做啦!!

禮頓,10幾年,賺香港咁多錢,我香港成本價起島,都唔過分姐。

而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:24 PM 發表

你覺得公屋可以解決問題嘅,你運動期間,有冇落去睇過真實情況?咁點解,咁多住公屋的人出嚟反政府啊?

咩運動 ? 健身運動定帶氧運動
我淨係見到黑暴 , 見唔到任何運動

引用:
原帖由 ho618 於 2020-11-29 03:47 PM 發表

唔鍾意運動,用暴動好唔好?

冇分別㗎!!

銀紙定義漸變
當小金金升1倍
磚頭橫行同跌冇分別

另建太多公屋長遠政府負擔重
初期宜先多建資助房

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:24 PM 發表

先答你問題,我做 IT,係大陸搞過 IT 顧問公司,最後係做公司 IT 顧問,剛剛全退下來了。
公屋可幫無産階級變有産階級,宜個係我成長所經歷的,而星加坡政府亦係用公屋恊助星加坡成為中産社會,宜様野係現實同經驗都得到驗証!
而事實上,係漢文化社會,有居住地方,人就會落戶,社會亦因而安定。
至於你話公屋仔出尼搞乞暴,對唔住,我唔全部認同,不錯,的確有很多公屋仔出來,但當中有多少直接收錢和間接收錢。一個靚妹,十五歲,讀大埔教會學校,住公屋,一次乞暴被捕,即收六千,條靚妹即時去買電話,宜種係間接收錢,直接收錢唔使我講。我講宜 d 做乜,其實我想講 D 錢邊度尼,果乞暴基金共收一億七千萬,其中三千萬係二十萬以上的捐款,其它大部份係一萬幾千的捐款,錢邊度尼,麻班中産囉!
今次乞暴,其實最主要就係外國加中産俾錢,窮人買命的典型,屋村仔係乞暴主力,對唔住,我唔認同!

引用:

產業穩定要做,所以公屋就唔需要?基層住屋就可以擺埋一邊?

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2020-11-29 01:25 PM 發表
支持k兄
K兄?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:50 PM 發表

唔鍾意運動,用暴動好唔好?

冇分別㗎!!
吓!真的嗎
運動跟暴動冇分別。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-29 03:40 PM 發表
而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。
科技唔係導至貧富懸殊的原因,印錢和搞官商鈎結才是導至貧富懸殊的原因。
老美科技已停頓了,事實上經濟自今年三月已停了,但大眾的錢天天給攤薄,攤薄的原因係天天印錢,天天透過股票市場,將錢轉移去有錢佬度!點轉,印錢,透過資産升值,咁,無産嘛 PK 囉!

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2020-11-29 03:04 PM 發表

馬兄 :  

vvww試說 ((( 計劃 ))) 遊戲規則

((( 議題開會……各方意見……內部矛盾……化解整合……統一口徑……開展計劃 )))

香港近年的發展, 明明計劃妥當,但往往不能(開展計劃) ,

就是有一批又一批的YC假民意,
強插入((( 計劃 ))) 使其呆呆站在原點上,

香港領導人, 特首林鄭任期已經當了一半, 近日又有一批人大叫反對林鄭……

兩極 那邊來了一些  ...
一個論壇,都有各門各派,有 D 真,有 D 假。老毛話齋,黨中無派,千奇百怪,試下感受主席的辛苦和孤獨!

引用:
原帖由 ho618 於 2020-11-29 03:47 PM 發表

講得好,唔應該淡化黑暴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]