• 瀏覽: 4,573,770
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-24 10:12 PM 發表

行唔到健康碼亦不用氣餒,健康碼嘅功效,就係要做到追尋接觸者的速度,快過病毒擴散的速度。

除了國家版健康碼,有沒有其他方法,可以做到追尋接觸者的速度,快過病毒擴散的速度。其實係有嘅,香港人亦一直在體驗中而不自覺。

病毒擴散的速度,與市民防疫意識成反比。當政府稍為加強防疫管制,或疫情令市民防疫意識提高,即使有隱形患者在社區出現,病毒擴散的速度係極慢,政府稍加功夫,已可將傳播鏈截斷,最終 ...
只要人人自律----呢個應該係盤古初開都未曾有過既異像!
早兩日喺荃灣,雖然疫情反彈至6,70宗,但周圍食肆依然人山人海,間間排長龍,今波可能要上到日確診500單,啲人先識驚,但係都只會一次比一次放鬆,除非死亡率特然升高或有新嚴重並發症吧。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-25 09:50 AM 發表

之前董伯伯/CY都係合法行使權力,他們有什麼下場?林鄭/香港的情況比那時更差,社會更分化,林鄣手上冇人,如何做?去年連公務員都要罷工,過氣局長如鬍鬚曾,王永平都跳出來,建制派都群起反對,咁可以點做?

現在建制派一樣反對,仲要做建制反對派。。。
董生,有留意都知,他被民主阿婆同貪曾不知,食幾多死貓
CY,一樣,過多年都會現形,我在這講,隻會更多爭吵

林鄭冇人,這是笑話中的笑話,局長們不是林鄭自己找的嗎?她連自己找的人都指揮不了,自然再下一級的公務員都會明哲保身

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-25 10:16 AM 發表

其他人吾知係咪錶達能力問題, 將個人推斷講到成個似層層故仔咁嘅對話, 我都覺得有冇搞錯?(但論點上, 香港太多黃皮白心嘅假藍, 表面扮愛國但背後出賣香港、國家利益嘅人, 確實係要捉奸。吾單止香港, 內地都一直捉緊)

另外, 其實我主要想回你一點, 應該話問你一個問題。既然林鄭一上台就俾人鬧鬧鬧、有咁多你(你哋)眼中嘅錯處。咁點解又會"中央己一再強調,中央全力支持林鄭合法行使權力,也一再強 ...
是閣下對內地的做法白疾,自己引致自我感覺良好

多去看毛澤東如何對林彪,毛可是一早知林有易心,聽其言觀其行,天要下雨娘要嫁人

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 11:33 AM 發表

是閣下對內地的做法白疾,自己引致自我感覺良好

多去看毛澤東如何對林彪,毛可是一早知林有易心,聽其言觀其行,天要下雨娘要嫁人
喔?習近平上星期先至又出咗新書, 乜你吾知道咩?

我就真係吾知道原來毛澤東依家係地府都仲推行緊國家政策喎。

呢排D人點解因為自己理虧, 就個個都唔講道理、唔講證據、唔講真實, 走呢老羞成怒呢? 香港地已經困到個個人又呆又燥?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-25 11:46 AM 發表

喔?習近平上星期先至又出咗新書, 乜你吾知道咩?

我就真係吾知道原來毛澤東依家係地府都仲推行緊國家政策喎。

呢排D人點解因為自己理虧, 就個個都唔講道理、唔講證據、唔講真實, 走呢老羞成怒呢? 香港地已經困到個個人又呆又燥?
是閣下不明內地情況而且,

我在內地時,因家裡長輩都在香港,由小我就出席各種酒席,當時是收音機
每次都聽那些年長者分析時政,他們的見解比現在表面的分析者更清晰,因必盡他們是在當地貼近百姓生活的人

你主要在表面,我是生活在裡面,這就是差別。

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 11:58 AM 發表

我在內地時,因家裡長輩都在香港,由小我就出席各種酒席,當時是收音機
每次都聽那些年長者分析時政,他們的見解比現在表面的分析者更清晰,因必盡他們是在當地貼近百姓生活的人

究竟佢你係香港唔知內地依家發生緊乜嘢事, 定係移居內地嘅我吾知道呢? 出生喺香港嘅人, 就只有你一個會返鄉下聽叔伯兄弟講嘢? 大把香港人中港兩地打工、生活嫁!

講真, 我就真係吾知道你哋困咗係香港9個月, 依家係咪已經開始精神崩潰(之前2-4月, 我哋喺內地禁足喺屋企裏面, 幾個月冇乜點出街, 都經歷過呢種精神崩潰, 國家政府仲不停賣廣告, 教我哋去注意、保養心智健康)

我哋討論緊今時今日嘅香港, 今屆嘅林鄭, 習近平對林鄭嘅支持…你就走去講毛澤東、講你小時候點點點…你需唔需要冷靜下, 去整理下你嘅思維呀?

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 11:28 AM 發表

董生,有留意都知,他被民主阿婆同貪曾不知,食幾多死貓
CY,一樣,過多年都會現形,我在這講,隻會更多爭吵

林鄭冇人,這是笑話中的笑話,局長們不是林鄭自己找的嗎?她連自己找的人都指揮不了,自然再下一級的公務員都會明哲保身
是阿, 香港要是人人都是漢奸(會"現形"嘛), 那你為甚麼要擔心林鄭呢?
不是應該擔心一下閣下的未來嗎?

要是你覺得香港無人可信, 你和我說什麼也沒用啊... (我覺得你好似講緊一種傳染病, 怕你遲早都會"現形"啊...)

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-25 12:13 PM 發表

究竟佢你係香港唔知內地依家發生緊乜嘢事, 定係移居內地嘅我吾知道呢? 出生喺香港嘅人, 就只有你一個會返鄉下聽叔伯兄弟講嘢? 大把香港人中港兩地打工、生活嫁!

講真, 我就真係吾知道你哋困咗係香港9個月, 依家係咪已經開始精神崩潰(之前2-4月, 我哋喺內地禁足喺屋企裏面, 幾個月冇乜點出街, 都經歷過呢種精神崩潰, 國家政府仲不停賣廣告, 教我哋去注意、保養心智健康)

我哋討論緊 ...
其實有好多人已經神經緊張一年半以上了... (舊年6月之後)

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 11:58 AM 發表

閣下真叻,比駱主任更熟悉中央,請問你在何處高就,官拜?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-25 12:13 PM 發表

我哋討論緊 ...
不是討論毛,而是中國人的處世方式
毛澤東隻是放大版
這種我由小見的多的事,也是家人整天說我不會處世,不會隱忍

所以我說你隻是表面

引用:
原帖由 不基大大流彈 於 2020-11-25 12:22 PM 發表

閣下真叻,比駱主任更熟悉中央,請問你在何處高就,官拜?
我不熟中央,但70年代,老姑丈來家裡時,我偷偷的去丘拿他的手槍玩

去住我們當地的國安宿舍,半夜被叫走,因中央半夜派人到當地辦事

自小聽多看多而己,所以講出我的看法

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-11-25 12:17 PM 發表

其實有好多人已經神經緊張一年半以上了... (舊年6月之後)
真心, 有問題嘅人咁依家最需要就係抽離自己, 調養心靈, 唔係走去公眾論壇度亂咁講嘢/發洩。 因為思緒凌亂一定講多錯多, 然後又會畀人批評, 之後精神狀態更加再跌落谷底, 一個惡性循環。

有追我post嘅人, 都知道我三至五月左右, 同大家講過我要閉關(因為世界疫情, 精神好痛苦。果時中國控制好了, 但全世界又突然日日死好多人)。唔單止完全冇留言, 直情唔會上discuss睇任何嘢。

要有能力幫助人, 首先就要保住自己嘅心智、肉體。否則只會累人累己。

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-11-25 12:14 PM 發表

是阿, 香港要是人人都是漢奸(會"現形"嘛), 那你為甚麼要擔心林鄭呢?
不是應該擔心一下閣下的未來嗎?

要是你覺得香港無人可信, 你和我說什麼也沒用啊... (我覺得你好似講緊一種傳染病, 怕你遲早都會"現形"啊...)
不是,我隻是認為,百姓隻是跟風

事情的發生在於當權者的處理方式

引用:

我哋討論緊 ...
有何困,有屋住,不供不租,有份工返,又冇壓力
何來精神緊張

反倒是閣下比我更緊張掛

中央支持林鄭。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]