• 瀏覽: 2,484
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-24 08:18 PM 發表

所以話你言之無物law.

你要吹,起碼都要吹到一國既界線係邊。睇基本法喎唔該。

你根本係諗住兩制有幾大去幾大,即係當阿爺係慈父,自己係細路仔扭計

點知阿爺根本唔係慈父,死未。
第八十五條
香港特別行政區法院獨立進行審判,不受任何干涉,司法人員履行審判職責的行為不受法律追究。

係不受任何干涉,不是除某些干涉以外的其他干涉,這條人大還想不到怎樣賴皮

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-24 09:01 PM 發表

基本法上
列明左特首有權請求人大釋法
吾好亂講
或自己腦補當事實
係咩?
第幾條?
列嚟睇吓?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-24 12:38 PM 發表
1國兩制係講兩制
唔好攞1國出嚟撻人
不以言代法以權壓法
基本法初心就係等香港食自己
有乜1唔1國,成日1國,兩制就沒了
發生不可控制動亂可請駐港部隊協防宣佈緊急狀態可應用全國法法律
港區國安法根本就係將緊急權力恒常化
你又係度扮基本法釋法權威!

>>1國兩制係講兩制
人大常委有作如此判定?
你比人大常委更權威。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 10:07 AM 發表

係咩?
第幾條?
列嚟睇吓?
你自己看左先,吾好鳩講
特首的負責範圍先啦

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 10:06 AM 發表

第八十五條
香港特別行政區法院獨立進行審判,不受任何干涉,司法人員履行審判職責的行為不受法律追究。

係不受任何干涉,不是除某些干涉以外的其他干涉,這條人大還想不到怎樣賴皮
真係好笑。
人大有干涉過香港法院判案嗎?

人大定下規條,由香港法院獨立判案。

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 10:17 AM 發表

你又係度扮基本法釋法權威!

>>1國兩制係講兩制
人大常委有作如此判定?
你比人大常委更權威。
1國兩制當然係講兩制~
香港不實行赤共主義
你可以話赤共實行咗資本主義所以係1制嘅~
我亦沒有話自己比人大權威
佢又有權又夠威
唔係點會以言代法以權壓法?
自己違反多條基本法?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-25 10:29 AM 發表

你自己看左先,吾好鳩講
特首的負責範圍先啦
就係冇釋法囉
你話有又唔列出嚟
邊個鳩講?

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 10:38 AM 發表

真係好笑。
人大有干涉過香港法院判案嗎?

人大定下規條,由香港法院獨立判案。
人大梗係有~
粗暴干涉說3道4
甚至話香港法庭無違憲審查權
又1自打嘴巴講過唔算數以言代法以權壓法例子

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 10:42 AM 發表

1國兩制當然係講兩制~
香港不實行赤共主義
你可以話赤共實行咗資本主義所以係1制嘅~
我亦沒有話自己比人大權威
佢又有權又夠威
唔係點會以言代法以權壓法?
自己違反多條基本法?
反映你權威的解釋凌駕人大之上。

問你人大有否作岀如此判定,你又答唔出。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 10:45 AM 發表

人大梗係有~
粗暴干涉說3道4
甚至話香港法庭無違憲審查權
又1自打嘴巴講過唔算數以言代法以權壓法例子
基本法有授權香港法院違憲審查權???
那一條?

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 10:52 AM 發表

反映你權威的解釋凌駕人大之上。

問你人大有否作岀如此判定,你又答唔出。
我都話我又冇權又唔威
我只係嚴格按照基本法實話實說
唔會有說成冇冇說成有
人大自己立裝鹽基本法講明自己如何修改
常委只有權釋法冇權修法
用釋法代替修法根本係越權,甚至決定甚麽甚麽,再自說自話有法律效力
請問寫喺邊?第幾條?人大係行政機關?當國務院系統冇到?
人地克仔強排隊假假地行第2

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-25 10:54 AM 發表

基本法有授權香港法院違憲審查權???
那一條?
158條
樓上quote過
香港下級法庭連國防外交條文也可解釋
終院在終局判決前只會就中央事務中港關係條文提請釋法
香港係食自己
你永遠唔答人/答唔出邊條行政長官提請釋法係咪?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-11-25 10:29 AM 發表

你自己看左先,吾好鳩講
特首的負責範圍先啦
基本法只係話:-
Article 158The power of interpretation of this Law shall be vested in the Standing Committee of the National People’s Congress.
.......... shall authorize the courts of the Hong Kong Special Administrative Region to interpret on their own, in adjudicating cases, the provisions of this Law which are within the limits of the autonomy of the Region.
if the courts of the Region, in adjudicating cases, need to interpret the provisions of this Law concerning affairs which are the responsibility of the Central People’s Government, or concerning the relationship between the Central Authorities and the Region, and if such interpretation will affect the judgments on the cases, the courts of the Region shall, before making their final judgments which are not appealable, seek an interpretation of the relevant provisions from the Standing Committee of the National People’s Congress

基本法無否定特首可以提請人大釋法。

從常理分析,緊急事務要由法院去釋法才能釐清,人都死左九世啦。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-11-25 11:01 AM 發表

我都話我又冇權又唔威
我只係嚴格按照基本法實話實說
唔會有說成冇冇說成有
人大自己立裝鹽基本法講明自己如何修改
常委只有權釋法冇權修法
用釋法代替修法根本係越權,甚至決定甚麽甚麽,再自說自話有法律效力
請問寫喺邊?第幾條?人大係行政機關?當國務院系統冇到?
人地克仔強排隊假假地行第2
>>我只係嚴格按照基本法實話實說

即係依照你的主觀意願去 "實話實說" lor

第一次釋法果陣
已經系香港討論過
連當時香港的法官
都話釋法系合法
而家樓主仲要拗
真心系

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]