• 瀏覽: 4,574,613
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 eman666 於 2020-11-24 11:44 PM 發表

淋病晒九氣啦!佢一系唔做,一系就hea做!完全無完全行使阿爺比佢的權力!
當你條7婆之前無國安法及阿爺未開聲,所以你條7婆做唔到,現家兩樣有齊啦!佢做左D乜?味繼續撐及包庇班假髮!話什麼市民不可批評假髮!我小🖕
根本大家留意番!7婆個福佳好撐班假髮同黑醫護!你睇年頭抗疫高峰期時,條7婆開到聲又話班黑醫護辛苦又盛,又話全靠佢地,又話第一時間同佢地向國家爭取醫護簉備!我小🖕!班黑醫護又作又罷工,你條 ...
你覺得特首依個位有咩權力呢,你提出幾點我諗極都唔明特首可以做d咩
即使有國安法都只能依法辦事,而辦事既人正正是警隊,請問特首可以利用國安法做d咩呢
假髮的而且確係一個問題,判刑有各種問題,唯有靠律政司上訴/刑期覆核,但黃藍兩邊都不斷批評的時候,希望判刑岩自己心水時,這樣司法仲算唔算獨立和中立,又再問特首可以用邊方面權力去處理
黑醫擺工是一回事,亦都有醫護勞心勞力為疫情等出力,難道因為有黑護存在就不能讚揚努力既醫護,依然都係同一問題,特首用咩權力去處理班黑醫護呢,醫管局自己唔處理或無法處理,咁特首又可以做d咩
最後你話全部都係阿爺做,特首咩都唔錯,但係DQ4名泛民議員,阿爺話收到特首請求去做,咁又點解釋呢,阿爺做到咁明撐特首話佢有做野,點解會咁呢,到底特首有做野定冇做野呀

上帝要其滅亡,必先使其瘋狂。中央要狗官黑醫滅亡,必先使其瘋狂。

有時候打擊敵人未必一定用正攻法。順著他們意向,讓他們自我膨脹,自以為天之驕子,不可一世。等他們繼續走向瘋狂而步向滅亡。

黑色司法和黑醫護界有問題,連街頭順嫂都知道,林鄭和身邊人點會唔知?林鄭不單無批評,仲說出類似鼓勵的說話。合理嗎?街尾發叔都知道不合理。但咁唔合理都講得出,真心佩服林鄭。

過程需要時間,秋後,總要算算賬。未必是今秋,可以是下秋或下下秋。

引用:
原帖由 eman666 於 2020-11-24 11:28 PM 發表

呢個屋宛曱甴當道
他是住在該屋苑的黃色區議員,相信亦應該已控制了業主法團

一句7婆, 盡在不言中

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2020-11-25 02:00 AM 發表
上帝要其滅亡,必先使其瘋狂。中央要狗官黑醫滅亡,必先使其瘋狂。

有時候打擊敵人未必一定用正攻法。順著他們意向,讓他們自我膨脹,自以為天之驕子,不可一世。等他們繼續走向瘋狂而步向滅亡。

黑色司法和黑醫護界有問題,連街頭順嫂都知道,林鄭和身邊人點會唔知?林鄭不單無批評,仲說出類似鼓勵的說話。合理嗎?街尾發叔都知道不合理。但咁唔合理都講得出,真心佩服林鄭。

過程需要時間,秋後,總要算算 ...
內地經文革後,己不會由政府或地方領導去讓,一個地方分化,因由古今來中外的事件都會引至社會分化同暴力。
在內地一地方亂,不管那方對錯,中央都會雙方捉,以第一時間平亂,地方長官如無第一時間平亂,要負全責,
中央的做法是市委換人,市長執好蘇州屎後,再處理。
這種事由小在內地聽人分析聽多了。

現今中央改革香港政治結構,上升派港政委的級數,這己明示中央對香港的直管提高

引用:
原帖由 eman666 於 2020-11-24 11:44 PM 發表

淋病晒九氣啦!佢一系唔做,一系就hea做!完全無完全行使阿爺比佢的權力!
當你條7婆之前無國安法及阿爺未開聲,所以你條7婆做唔到,現家兩樣有齊啦!佢做左D乜?味繼續撐及包庇班假髮!話什麼市民不可批評假髮!我小🖕
根本大家留意番!7婆個福佳好撐班假髮同黑醫護!你睇年頭抗疫高峰期時,條7婆開到聲又話班黑醫護辛苦又盛,又話全靠佢地,又話第一時間同佢地向國家爭取醫護簉備!我小🖕!班黑醫護又作又罷工,你條 ...
再講一次,林鄭得三萬警察。

連尊貴的建制派何議員/工聯會鄭xx都不支持明日大嶼,林鄭可以做乜?

至於黑醫護/假法官的問題,呢的唔係應該醫管局/律政司去處理?

香港的確是一個法治社會,不應該尊重法律?如果判決不公平/不合理,呢的應該是律政司工作。

林鄭幾次上京,你知道佢嘅agenda? 你知道佢乜都冇做?

林鄭不合意,不會是因為林鄭要拿地產霸權開刀,不合地主搵錢的意?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-25 12:42 AM 發表

1) 係呢度, 除咗我, 亦有好多人為咗對坑黑暴而親身行出嚟做咗好多事(就算黑暴之前, 颱風襲港我都會參與號召出嚟幫手鋸樹掃街)。我認為冇乜大不了, 只係一個作為本地市民嘅一個公民責任。自己嘅地方, 梗係由自己去守護㗎喇! 有乜咁大不了?

2) 你無端端喺呢度忽然出現, 我又唔識你, 只見到你係癲狗咁唱衰林鄭, 咬住某啲樓主, 仲幫埋何議員手喎! 調返轉頭問你, 你覺得大家又會點睇你?  ...
Moon 姐, I Love You!!

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-25 09:10 AM 發表

再講一次,林鄭得三萬警察。

連尊貴的建制派何議員/工聯會鄭xx都不支持明日大嶼,林鄭可以做乜?

至於黑醫護/假法官的問題,呢的唔係應該醫管局/律政司去處理?

香港的確是一個法治社會,不應該尊重法律?如果判決不公平/不合理,呢的應該是律政司工作。

林鄭幾次上京,你知道佢嘅agenda? 你知道佢乜都冇做?

林鄭不合意,不會是因為林鄭要拿地產霸權開刀,不合地主搵錢的意?
但中央己一再強調,中央全力支持林鄭合法行使權力,也一再強調特首在香港的權力最大。
但林鄭不止不做都算了,在關鍵時候,場面的談話才最可疑。她給的是助火而非滅火。
而支持她的人說是她要引蛇出洞,是演員,有些人更說是中央特意要她去分化香港社會,把香港的亂源踢給中央。
這是本人最反感之所在,因經文革後,中央是最忌地方玩分化的,一有事全部治罪。而古今中外的地方分化,很多時引至社會大亂,這在中國各朝各代都是大忌。

引用:
原帖由 kallan 於 2020-11-23 09:28 PM 發表
一塌糊塗
這篇並不是想講政府的管治能力問題,而是從另一個角度去探討香港政府之無能和施政一塌糊塗,完全是沒有章法。
故此,個人非常確定在黑暴潮之前,中央是百份百沒有干預香港事務,故此,在黑暴潮之後?如果中央不能收編警隊,最後就只可出動解放軍去在香港平亂,這在政治博奕來講,美國是計算到如果中國動用解放軍,香港自然就會變質成為另一個層次的問題,結果,香港警隊現在可以講是唯一的清流,亦是維護香港法治的 ...
支持K 兄論點, 全民檢驗, 加強源頭截毒, 就係抄功課, 內地抗疫咁成功, 就成功直接抄功課啦

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 09:32 AM 發表

但中央己一再強調,中央全力支持林鄭合法行使權力,也一再強調特首在香港的權力最大。
但林鄭不止不做都算了,在關鍵時候,場面的談話才最可疑。她給的是助火而非滅火。
而支持她的人說是她要引蛇出洞,是演員,有些人更說是中央特意要她去分化香港社會,把香港的亂源踢給中央。
這是本人最反感之所在,因經文革後,中央是最忌地方玩分化的,一有事全部治罪。而古今中外的地方分化,很多時引至社會大亂,這在中國各朝各代都是 ...
之前董伯伯/CY都係合法行使權力,他們有什麼下場?林鄭/香港的情況比那時更差,社會更分化,林鄣手上冇人,如何做?去年連公務員都要罷工,過氣局長如鬍鬚曾,王永平都跳出來,建制派都群起反對,咁可以點做?

現在建制派一樣反對,仲要做建制反對派。。。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 08:46 PM 發表
經常都話要兩星期禁足,全民強制檢測才是王道,才能清零,但事實上香港就是有絕大部份人唔係唔想清零,係唔想同內地通關,亦只想同政府作對。就算真想實行,除了會有千萬種甚麼偷dna,無私隱之類on居理由,還會有大量工商鋪,各行各業要求政府"賠償"兩星期損失,幾"悲天憫人"原因都會出現;再之後,兩星期全港市民既飲食,生活用品,各類必需品...以現時港府各部門既各自為政有可能協同好嗎?做既唔合力,全港幾百萬人 ...
疊埋心水等疫苗

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 09:50 PM 發表

佢地支持者唔少的
低智商的垃圾

引用:
原帖由 KG123456 於 2020-11-25 09:32 AM 發表

這是本人最反感之所在,因經文革後,中央是最忌地方玩分化的,一有事全部治罪。而古今中外的地方分化,很多時引至社會大亂,這在中國各朝各代都是 ...
其他人吾知係咪錶達能力問題, 將個人推斷講到成個似層層故仔咁嘅對話, 我都覺得有冇搞錯?(但論點上, 香港太多黃皮白心嘅假藍, 表面扮愛國但背後出賣香港、國家利益嘅人, 確實係要捉奸。吾單止香港, 內地都一直捉緊)

另外, 其實我主要想回你一點, 應該話問你一個問題。既然林鄭一上台就俾人鬧鬧鬧、有咁多你(你哋)眼中嘅錯處。咁點解又會"中央己一再強調,中央全力支持林鄭合法行使權力,也一再強調特首在香港的權力最大。"? 你有冇諗過呢個問題?

無論你嘅答案係乜(除非你嘅答案係認為中央係羣白痴團體之外), 只要你係真心愛國, 支持中央, 你都唔會走出嚟鬧埋一份。

你自己都識講啦! 中央最忌玩分化, 你不停去批評責罵中央指名嘅林鄭, 唔係分化緊中央指定官員同全香港人之間嘅關係咩? 所以我覺得你講呢番說話好自相矛盾。

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-11-25 03:26 AM 發表

他是住在該屋苑的黃色區議員,相信亦應該已控制了業主法團
前兩年奪咗業主法團. 不過前任區議員成日係到關注此區, 激死個低B仔.

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-20 12:12 AM 發表
貓哥的世界 : 反壟斷指南:國家為什么要對互聯網巨頭出手? |2020-11-18

貓哥按:近日,國家在互聯網反壟斷領域搞了個大動作,11月10日,市場監管總局面向公眾發布《關于平台經濟領域的反壟斷指南(徵求意見稿)》。

同時大家可能沒注意到,在這之前的11月6日,國家市場監管總局、中央網信辦、國家稅務總局三部門面向27家互聯網公司(包括阿里、騰訊、京東、百度、字節跳動、拼多多、美團、微 ...
分析得好好, 的確 如果成個國家的產業大部份都給兩間大公司壟斷,

是非常危險的, 萬一佢地出現資金斷裂 或內部腐敗, 可以危害整個國家的安穩.

我覺得同時可以加大 大公司的稅務, 成個倒金字塔形的稅制,
在收入當中收稅,而不是在"所謂純利"中收稅, 減少不同明目的走稅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]