• 瀏覽: 4,574,286
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-11-24 11:28 AM 發表

我講嘅都唔係無中生有!人地驗到,我都唔知叫唔叫證實好?😷
沙士會吾會等同新冠?

你見到邊一個"人哋"証實咗係同新冠DNA排例100%吻合?"人哋"有講過係等於新冠具有傳染性, 人類會發病嗎?

世上生物始源RNA, 照你咁樣估估法, 人類咪變咗係30億年前已經誕生咗?

會會唔會鼓勵咗D人廿七號先做測試?

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-11-23 11:39 PM 發表

我真唔明點解有鼓勵患病嘅諗法出嚟?如同人買保險,是買個保障,唔通會貪個賠償就望自己有事?😖真係愚港思維!😔5000元正係畀驚自己有事但自身又欠缺保障嘅人有誘因去檢查,從而令到社會加快清理疫情!😶
從庫房角度條數係點計。
一個確診者要住院,當佢每日一萬元住院醫療費,住佢30日政府已要為佢花費30萬大元,無入息審查的30萬大元,多花5000元算多嗎?
如果一個染病者能盡快做檢測確診入院從社區抽離,可減少病毒擴散,每感染少一人,已可為政府省回30萬,好抵。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-24 05:49 PM 發表

從庫房角度條數係點計。
一個確診者要住院,當佢每日一萬元住院醫療費,住佢30日政府已要為佢花費30萬大元,無入息審查的30萬大元,多花5000元算多嗎?
如果一個染病者能盡快做檢測確診入院從社區抽離,可減少病毒擴散,每感染少一人,已可為政府省回30萬,好抵。
👍👍👍

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-11-24 11:06 AM 發表

准海戰役時任作戰部長郭汝瑰,有二個身份,正職是國軍作戰部長,真正身份是地下黨員。作為作戰部長,他應該將杜聿明部調離共軍包圍區,作為地下黨員,他當然將杜聿明部調進共軍布袋內。准海戰役輸了,郭汝瑰就變成一個好差的國軍作戰部長了!

那麽!到底郭將軍是差的將還是好的黨員呢?
馬兄 盡在不言中😏😏

其實除中國外,全世界政府在這次抗疫表現都是差,只是差的程度而矣。

更嚴重的是疫情過后,當人們總結疫情時就一定會提出一個大問題:為何中國處理得咁好?所以現時一定要瘋狂抹黑中國,否則將來無法交代。

經常都話要兩星期禁足,全民強制檢測才是王道,才能清零,但事實上香港就是有絕大部份人唔係唔想清零,係唔想同內地通關,亦只想同政府作對。就算真想實行,除了會有千萬種甚麼偷dna,無私隱之類on居理由,還會有大量工商鋪,各行各業要求政府"賠償"兩星期損失,幾"悲天憫人"原因都會出現;再之後,兩星期全港市民既飲食,生活用品,各類必需品...以現時港府各部門既各自為政有可能協同好嗎?做既唔合力,全港幾百萬人又唔齊心,只懂找錯處,成件事最後就會鋪天蓋地喺各傳媒網絡變成世紀災難!
更重要的事,就算最後最後排除萬難達成了禁足檢測清零,後續就能無憂嗎?中國就係樣板,不能完全鎖國封機場交通,還有貨運,病毒依然有機會傳入,如沒有比病毒傳播更快速既大包圍動員能力,絕大多數市民自律合作,之前做的最終都只會是徒勞!
接受現實吧啦,香港疫情只能和世界同步,沒有期望沒有失望。。。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 08:46 PM 發表
經常都話要兩星期禁足,全民強制檢測才是王道,才能清零,但事實上香港就是有絕大部份人唔係唔想清零,係唔想同內地通關,亦只想同政府作對。就算真想實行,除了會有千萬種甚麼偷dna,無私隱之類on居理由,還會有大量工商鋪,各行各業要求政府"賠償"兩星期損失,幾"悲天憫人"原因都會出現;再之後,兩星期全港市民既飲食,生活用品,各類必需品...以現時港府各部門既各自為政有可能協同好嗎?做既唔合力,全港幾百萬人 ...
所以,今日局長只能說要大家自願、自律、同心抗疫。

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-11-24 08:57 PM 發表

咁叫局長死心啦~

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 21:33 發表

咁叫局長死心啦~
'牠'憑什麼可代表個屋苑?

引用:
原帖由 WK1997 於 2020-11-24 09:39 PM 發表

'牠'憑什麼可代表個屋苑?
佢地支持者唔少的

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 09:50 PM 發表

佢地支持者唔少的
所謂唔少,唔知有幾多。但其他人也應該表個態吧。
安裝左,個人唔參與,關人鬼事。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2020-11-24 08:46 PM 發表
經常都話要兩星期禁足,全民強制檢測才是王道,才能清零,但事實上香港就是有絕大部份人唔係唔想清零,係唔想同內地通關,亦只想同政府作對。就算真想實行,除了會有千萬種甚麼偷dna,無私隱之類on居理由,還會有大量工商鋪,各行各業要求政府"賠償"兩星期損失,幾"悲天憫人"原因都會出現;再之後,兩星期全港市民既飲食,生活用品,各類必需品...以現時港府各部門既各自為政有可能協同好嗎?做既唔合力,全港幾百萬人 ...
行唔到健康碼亦不用氣餒,健康碼嘅功效,就係要做到追尋接觸者的速度,快過病毒擴散的速度。

除了國家版健康碼,有沒有其他方法,可以做到追尋接觸者的速度,快過病毒擴散的速度。其實係有嘅,香港人亦一直在體驗中而不自覺。

病毒擴散的速度,與市民防疫意識成反比。當政府稍為加強防疫管制,或疫情令市民防疫意識提高,即使有隱形患者在社區出現,病毒擴散的速度係極慢,政府稍加功夫,已可將傳播鏈截斷,最終被感染嘅好多時都在10人以內。香港人在這方面係有親身體驗但不懂珍惜。

雖然冇強制全民檢測,但當大家防疫做得好的時候,我地都試過連續多日內部確診係零,當時可能已是社區內部清零的日子。即使有少量進口隱形帶菌者漏入社區中,只要大防疫意識高,亦不足為患,這些都是大家體驗過與病毒共存的日子。

近期的跳舞群組係另一極端例子,防疫一鬆懈,即時好大鑊,一個源頭短時間內可以感染過百人,俾你一時可以清零又如何,只要疫情在全球持續,只要我地繼續讓海外港人回流香港,只要我地要與世界各地保持交往,就有機會有隱形帶菌者漏入社區中。

目前香港自救的方法,如果唔肯放棄行蹤私隱推行國家版健康碼,大家就要收斂吹水耍樂加強防疫意識,才能在疫情中揾到生存之道,令經濟可以繼續運轉,只要確診數字可以持續下降,與其他防疫做得好的地區亦可回復適度交往。

一個簡單例子,為何要禁堂食,如果大家用餐時肯自律唔吹水,根本無需禁堂食,又係咎由自取。

疫情下社會生態要有一些改變,除了各人自律外更要勇於監督身邊的人自律,只要人人自律,香港就有得救。

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-11-24 20:57 發表

靠自律即係等於望天打掛。
香港人被縱壞晒,自律?得啖笑啦!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-11-24 12:05 PM 發表

沙士會吾會等同新冠?

你見到邊一個"人哋"証實咗係同新冠DNA排例100%吻合?"人哋"有講過係等於新冠具有傳染性, 人類會發病嗎?

世上生物始源RNA, 照你咁樣估估法, 人類咪變咗係30億年前已經誕生咗?
好了, 今晚中央央視新聞係20:30左右, 已經再一次講清楚俾國民聽。(你哋自行上網睇視頻)

比中國首發之前嘅新冠, 係歐洲病例, 病毒DNA同新冠一模一樣, 係上年十二月初嘅病例。此病係2019年最後一季由自然界演變至人類身上, 然後傳播。

所以吾好再將果D一年論、兩年論, 甚至某D磚家嘅5年、十年推論, 同新冠混為一談!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]