• 瀏覽: 3,268
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-23 11:00 AM 發表
不是很懂樓主想表達什麼?
中央要做什麼讓香港人安心?
還是香港要做什麼讓中央安心?
畢竟芬蘭跟俄羅斯是不同國家,不同種族
香港是中國一部分,一國兩制,互信基礎是誰破壞的
中央政府信守承諾,沒插手管香港內政
才會被有心人搞破壞
今天才要出如此重手平亂
相信這一代人很難平心靜氣坐下來,想一下香港到底需要什麼?
很明顯,樓主是港獨。
本帖的議題:香港以什么樣的的方式和強大鄰國(中國)相處。
潛台詞就是香港是獨立國家。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-11-23 11:05 AM 發表

很明顯,樓主是港獨。
本帖的議題:香港以什么樣的的方式和強大鄰國(中國)相處。
潛台詞就是香港是獨立國家。
錯了。
樓主是 現實/務實主義者。

Finland & U.S.S.R. 只係比喻。

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-23 11:31 AM 發表

錯了。

這種比喻是完全不當的。
香港和中央,是地方和中央的關係,要類比也該拿加泰羅尼亞和西班牙中央來對比。
怎能用國與國的關係來對比?
樓主卻故意這樣比較,顯然是有心誤導,讓讀者有個基礎概念:香港和芬蘭一樣,是個獨立國家,然后討論如何與一個強大的試圖威脅香港的鄰國相處。
這是妥妥的港獨,鑑於香港的港獨基本是聽命于美國,是美國走狗,港獨基本都是漢奸。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-23 11:00 AM 發表
才會被有心人搞破壞
今天才要出如此重手平亂
簡單說是這是給香港的非建制人士建議,若要實踐高度自治,讓中央安心是最緊要一環。香港社會愈能証明會堅守一國原則,兩制的發揮空間愈大。

唯仁者能以大事小,這部份中央一直在做;唯智者能以小事大,這便要看港人的集體智慧了。

引用:
才會被有心人搞破壞
今天才要出如此重手平亂
問題是現代香港人驕傲自大、自以為是、不懂謙卑、不懂形勢。
反之,港英時代的香港人務實得多。

引用:
原帖由 cortet 於 2020-11-23 11:31 AM 發表

錯了。

謝謝,正是此理。討論區中因一兩篇文章、甚至一兩個意見便給誤解標籤也是尋常。

子曰:「視其所以,觀其所由,察其所安。​人焉瘦哉?人焉廋哉?」

我是否漢奸,看看我以前發過甚麼帖,以後會發甚麼帖便清楚了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-23 11:54 AM 發表

簡單說是這是給香港的非建制人士建議,若要實踐高度自治,讓中央安心是最緊要一環。香港社會愈能証明會堅守一國原則,兩制的發揮空間愈大。

唯仁者能以大事小,這部份中央一直在做;唯智者能以小事大,這便要看港人的集體智慧了。
給非建制人士建議? 你是搞錯對象
他們的老闆是美國,你是要跟美國建議嗎?
香港會搞到今日的困境,是外國勢力介入,養了一班走狗搞破壞
香港回歸至今已經二十三年
反對派人士講一國兩制已死,一國兩制失敗,名存實亡
中國唔守信用,違反聯合聲明,回歸後就聽到而家
另外民主派向台灣民進黨拜師學藝,可謂如出一轍
香港已經台灣化
今天點解大家成日聽到武統,似乎越黎越接近
台灣政府定左條底線拒統
除左獨其他一慨不接受,獨只不過唔敢講出口
中國底線接受統一,其他都可以傾
係完全冇交集下,大家底線係互相衝突,最後只能靠武力解決
同理,回歸後中央已經被妖魔化多年
黃絲被教育到唔會相信共產黨
就算唔敢講獨,佢地訴求就係真普選,不就等同百分百自治?
中央不可能答應的
雙方根本就冇得妥協
而且外國養港奸目的不在乎香港是否有民主或能否獨立
亂港搞到中國進退失據
基本上摧毀左中國手上一個金融中心就達到目的
香港問題錯綜複雜,無法用其他例子可比較

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-23 12:16 PM 發表

給非建制人士建議? 你是搞錯對象
他們的老闆是美國,你是要跟美國建議嗎?
香港會搞到今日的困境,是外國勢力介入,養了一班走狗搞破壞
香港回歸至今已經二十三年
反對派人士講一國兩制已死,一國兩制失敗,名存實亡
中國唔守信用,違反聯合聲明,回歸後就聽到而家
另外民主派向台灣民進黨拜師學藝,可謂如出一轍
香港已經台灣化
今天點解大家成日聽到武統,似乎越黎越接近
台灣政府定左條底線拒 ...
完全同意

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-11-23 04:18 AM 發表
話之你死人!
香港已經無得救!
宜家走佬去英國,先會有自由和民主!
香港又冇得救,絕對唔係你說了算!!

你要去尋找你自己嘅信仰,唔關我事,他日你係英國搵到大錢,返嚟香港做大爺,使錢,歡迎你㗎!!

不過我希望你剪咗你張身分證,他日喺英國瞓街邊,唔好諗住返嚟香港攞着數,做人攞的尊嚴出嚟!!

最緊要公平,如果你出去博,博唔到又返嚟攞着數,對香港支持中央發展香港人好唔公平。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-11-23 04:18 AM 發表
話之你死人!
香港已經無得救!
宜家走佬去英國,先會有自由和民主!
如果有血性 點解唔留返到抗爭?講到底黃屍曱甴就係自私

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-23 05:07 AM 發表
@狂人甲

師兄,我認為這段芬蘭經驗,重點是心態。就拿語言來說,芬蘭的主要官員都要通曉俄語使對俄國高層溝通無礙,讓強鄰安心。
前兩年中國外交部表示會促進香港加入RCEP,這意味著中央並非讓香港只是以中國的一個城市加入RCEP, 而是在一國兩制下以獨立經濟體加入。

當東協十國加中、日、韓、澳、紐、港在RCEP內,所要做的是區內産業生態鏈重 ...
心態方面,我係絕對同意師兄你所講嘅。

只不過,我覺得香港年青人,如果佢冇辦法效忠中央,效忠香港政府,佢根本就已經冇咩用,只會對香港造成破壞。

如果年青人接受唔到香港係共產黨管治嘅,接受唔到香港會有貧富懸殊,我覺得應該鼓勵佢哋移民,咁先係一種雙贏嘅結果。

真心嗰句啦,我真係唔覺得香港仲有乜嘢實質競爭力,無論係高科技,低價嘅生產力。

香港要維持而家嘅狀態,唯一出路就係誠心招呼有錢人,有錢人當然唔係淨係包括中國,係全世界。

對今後10年世界睇法,就係因為印咗太多銀紙出嚟,貧富問題一定會非常嚴重,好多有錢人會因為國內嘅階級矛盾希望搵一個政治穩定,而又站在有錢人利益嘅地方。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-23 01:26 PM 發表

心態方面,我係絕對同意師兄你所講嘅。

只不過,我覺得香港年青人,如果佢冇辦法效忠中央,效忠香港政府,佢根本就已經冇咩用,只會對香港造成破壞。

如果年青人接受唔到香港係共產黨管治嘅,接受唔到香港會有貧富懸殊,我覺得應該鼓勵佢哋移民,咁先係一種雙贏嘅結果。
一般對付恐怖主義不外乎三招:1. 思想教育 2. 改善生話條件、上流機會 3. 嚴刑。
中央港府對付染黃青年也是這三招。是解毒、入獄、還是遠走他方就各安天命了。

芬蘭行得通,因為曾經打贏蘇聯
如果冬季戰爭贏既係蘇聯,根本不會睬芬蘭

同樣,香港根本無條件與中央討價還價,香港如果不順,中央派兵滅之就行

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-11-22 22:02 發表
不管稱之為「民主回歸」、「民主護港」還是「民主抗共」,香港社運已歷經三個階段:
1. 在佔領中環以前,是和平及合法;
2. 佔領中環是和平但非法;
3. 從旺角暴動至去年黑暴,是非和平及非法。

當「抗爭路線」已走到底後,是否可吸收歷史教訓,考慮一下二戰后芬蘭跟強鄰蘇聯相處的「安心路線」呢?

芬蘭的陸境與俄羅斯是連結在一起,俄軍是可長驅直入,前蘇聯與芬蘭先後發生兩次大戰役,原本寄望西歐國家與美國 ...
當年芬蘭被打到痛,怕了打;
蘇聯打得過癮,但亦冇肉食,唔想打。
雙方都唔蠢,芬蘭冇能力玩死魚破網;
蘇聯亦無謂單單為咗過手癮就去趕狗入窮巷。
結果,才有蘇芬那個外交政策。

反觀香港嘅民主發展,本來就循序漸進,
冇咩所謂嘅"弱勢",亦冇咩中央打壓。
不過有啲傻L覺得咁嘅速度咁嘅發展,西方社會實在太被動,亦冇油水撈;
結果就諗住狐假虎威,
睇吓揸住枝雞毛可唔可以當領咗枝箭發動啲顔色革命。

結果,當然係該死嘅抵死,
唔該死既被累死,
唔洗死既都要被玩死,
全香港想正正常常發展民主嘅人都只能夠等死。

我地仲有冇同中央談判嘅調件?
有嘅話我估都唔多,可以爭取㗎空間亦有限。

有一樣我覺得還可行嘅:放棄"香港人"為自我中心嘅諗法,
當自己係大灣區人,當自己係廣東人,當自己係中國人。
一個有香港特色嘅大灣區人,香港特色嘅廣東人,香港特色嘅中國人。
咁樣,或者還能夠保留更多香港嘅元素。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]