• 瀏覽: 4,574,329
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
大陸有個台灣電影展被取消了,好像是因為有台獨背景沒有獲得審批,睇微博電影博評論,還已為亡國了,可見灣灣花了不少錢在微博帶風向,特別通過娛樂圈所謂的學術/藝術交流,播獨洗腦

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-21 08:54 AM 發表
周小平:囯民黨,就這樣沒了!? – 昨日中天被禁、百年鬧劇落幕。|2020-11-21

2020年11月21

前幾天囯民黨旗下的中天新聞被禁播,外媒紛紛報道說囯民黨一群大大小小的人都跑出來哭哭啼啼了,頂着寒風站在大馬路上舉個紙糊的牌子高呼什么新聞自由已死,一副哀哀怨怨的樣子。蔡瑛文冷笑一聲,理都不理:“不給你們幾個耳瓜子,你們就不知道民主的鐵拳是啥滋味。誰敢不服,一律夾去陰間。”
之前國 ...
可以想象香港反對派既總動員奪權行動(暴動),若果無中央出手,所謂既建制派下場,將會同國民黨一樣.......

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-19 01:32 AM 發表

西人已經接近係地球統治者,得失西方無好日子過。
如果你所言是真的話,西方不喜歡中國,但為何我們有開心的生活?
別被西方表面的強大嚇倒,否則你會看不起自己。

引用:
原帖由 神..六 於 2020-11-21 05:15 PM 發表

可以想象香港反對派既總動員奪權行動(暴動),若果無中央出手,所謂既建制派下場,將會同國民黨一樣.......
香港何來建制派,只有騎牆派,田二五家大少二少日曰鬧政府,曾玉成今年十月仲話拉布是應該容許乃至支持的行為,石禮謙只識幫地產黨攞著數,香港邊有建制派,個個吃幾家茶禮

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-21 07:58 PM 發表

香港何來建制派,只有騎牆派,田二五家大少二少日曰鬧政府,曾玉成今年十月仲話拉布是應該容許乃至支持的行為,石禮謙只識幫地產黨攞著數,香港邊有建制派,個個吃幾家茶禮
哈哈哈, 你講到個個都是屎, 那誰不是屎?
何生是嗎? (他是鄉事啊, 你覺得又是騎牆吧)
工聯會是不是?(為街坊謀福利, "只著眼小事", 又是民粹, 食幾十家茶禮吧)?
那些連議員都未做, 就想要謀奪大位的KOL? (我唔指名道姓啦)

敢問一句, 那在香港, 誰不是漢奸?

引用:
原帖由 神..六 於 2020-11-21 05:15 PM 發表

不用想那些"有頭面的人"可能的下場, 舊年黃黑已經想殺反抗的路人了...

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-11-21 08:31 PM 發表

哈哈哈, 你講到個個都是屎, 那誰不是屎?
何生是嗎? (他是鄉事啊, 你覺得又是騎牆吧)
工聯會是不是?(為街坊謀福利, "只著眼小事", 又是民粹, 食幾十家茶禮吧)?
那些連議員都未做, 就想要謀奪大位的KOL? (我唔指名道姓啦)

敢問一句, 那在香港, 誰不是漢奸?
香港所謂的建制都有背後的利益,就係選票,迎合市民/行業,不是幫助政府施政,甚至最近有人提出做建制反對派。

工聯會鄭xx講的係大陸割塊地送給香港,安頓香港人,是什麼logic,大陸好好的一國一制,送塊地俾香港仲要行香港的法律???
至於KOL吃了幾家茶禮係度帶風向不是顯而易見?
至於阿何生有時的作為真的拉政府後腿。

因為在香港,鬧政府是最容易獲得選票

明知政府要推明曰大嶼,工聯會鄭xx要求係大陸割塊地送俾香港是什麼目的?工聯會有支持明日大嶼?或者工聯會有同鄭xx割席?小恩小惠有什麼用,建制派的成立不是幫助政府施政嗎?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-21 09:04 PM 發表

香港所謂的建制都有背後的利益,就係選票,迎合市民/行業,不是幫助政府施政,甚至最近有人提出做建制反對派。

工聯會鄭xx講的係大陸割塊地送給香港,安頓香港人,是什麼logic,大陸好好的一國一制,送塊地俾香港仲要行香港的法律???

明知政府要推明曰大嶼,工聯會鄭xx要求 ...
你要講到個個從政的, 都要不為香港人選票,
然後就只講為政府, 真正愛國, 不怕死就得? 何等崇高!

他在香港能活命嗎? 他到底點開始佢的政治生涯? 選票從天上掉下來?

還是做到政府官員, 就可以大展拳腳? (睇下CY一個人就知道了, 他還是"有錢人", "專業人士"啊)
政府裡面, 誰是黃皮, 誰是白心? 都不知道, 然後就大展拳腳? 就去幫各種法例保駕護航?
你粉身碎骨左, 黃瓜還對著你笑啊, 成批(原本受惠的)香港人日日都鬧你... 看看當初的董生和葉劉就知道...

再舉個例子, 某人舊年激動到用粗口鬧林鄭, 為甚麼要暫緩立法...
你都可以話, 佢"咁激動"唔係因為法例過唔過到, 係做戲, 佢為選票, 佢在重要時候添煩添亂啦?

有時候, 政治就是要看現實, 否則就甚麼也做不到...

所以再問一下, 如何做到你心中, 不是漢奸騎牆派的香港政客?
(舊年開始, 我就一直在問, 亦唔係只是問你一個...所以希望你唔好介意)

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-11-21 10:09 PM 發表

他在香港能活命嗎? 他到底點開始佢的政治生涯? 選票從天上掉下來?

還是做到政府官員, 就可以大展拳腳? (睇下CY一個人就知道了, 他還是"有錢人", "專業人士"啊)
政府裡面, 誰是黃皮, 誰是白心? 都不知道, 然後就大展拳腳? 就去幫各種法例保駕護航?
你粉身 ...
深層次問題就是港人治港行不通! 中央係放晒手 但是香港人有幾多個願意為國家打拼? 多數港人都是心懷鬼胎 自私自利 無論行政 立法 司法機關都係咁 靠他們這些人治港 當然唔掂! 除非阿爺高度干預 否則香港的管治問題不會改善
PS:我們國家現在和以美國為首的西方國家進行激烈較量 香港的任何風吹草動 美英及其幫凶都反應過敏 等阿爺取得階段性勝利後 香港的漢奸走狗就無晒依靠  香港的管治問題也會有所改觀

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-11-21 09:04 PM 發表

明知政府要推明曰大嶼,工聯會鄭xx要求 ...
我認同你的, 不過我吾太想同所謂嘅香港人嘈嘞…

香港人, 人心腐敗而不自知, 攻利主義自以為係天經地義…

反正吾止政界, 係我眼中, 有7成港人都只係漢奸、假藍。(自己又吾識照下鏡, 去承認台灣7成人都係台獨心態, 但自己其實一模一樣又吾肯認…因為冇着數嘛! 自認愛國先至可以伸手攞)

所以我先至係7月份時決定徹底放棄香港人, 我幫盡中國23省5自治區嘅人, 都唔會再去幫香港人了!

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-11-21 10:09 PM 發表

你粉身 ...
我明啊,所以現實咪係香港無運行,個個都吃幾家茶禮,攞政治選票,淨係抗疫,人地澳門ok,香港唔掟,呢個就係原因攞,港大班專業醫生教授/醫學會阿蔡生呢幾個月做咗乜,講咗乜,所以香港有今天,真的不能怪別人

CY一個當然唔掂,阿林鄭都係得三萬警察

應該講, 香港好多人的想法是極度利己... (連攬炒派的想法, 都是人地攬炒, 自己就食人血饅頭)
要讓香港人醒覺, 就算苦口婆心勸幾多次都無用...
我睇法就是, 要現實逼到佢地要面對為止...

.

跳舞群組確診的其中一人,全因偷偷探望由美國回港隔離期間的兒子,之後又出席大型拉丁跳舞派對。 結果兒子在抵港十日後確診,自己最近亦確診並傳開了。

🏻🏼🏽🏾🏿

堅唔堅

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-11-22 07:26 PM 發表
跳舞群組確診的其中一人,全因偷偷探望由美國回港隔離期間的兒子,之後又出席大型拉丁跳舞派對。 結果兒子在抵港十日後確診,自己最近亦確診並傳開了。

🏻🏼🏽🏾🏿

堅唔堅
跟住都有大量在英美讀書的仔女回港 ! 守唔守得住 ?
要真正令香港人識得驚可能真係要一日感染幾百人而每天死幾個人 !
但去到呢個程度香港經濟各樣都不堪設想了 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]