• 瀏覽: 973
  • 回覆: 14
A。昨晚在花園
---重遇我的一個白人朋友,她很關注美國大選結果。
---新認識一個巴拿馬朋友,他精確地說出1989年美國侵略巴拿馬的日期。但是他反對諾列加的獨裁以及舞弊選舉。
B。以前,在那個花園,一個法國人隨時可以唱【清唱】他的國歌,說出法國大革命的日期和政治意義。
一個澳洲人拒絕清唱國歌,因為他說嗓子不好。【他哼了幾句】。
一個英國人隨時說出她的國家的優劣【譬如牛頓。譬如偽君子】
一個葡萄牙小夥子立志為國家付出他的努力。
C。 在一個殘疾者奧運會,一個以色列選手在頒獎台上說 比賽大會所播出的以色列國歌旋律錯了,於是她選擇清唱國歌。
======
我的評論:
幾乎全部小粉紅都為國歌法護航,但是我懷疑有多少人懂得“義勇軍進行曲”的歌詞;多少人懂得跟著音樂高歌一曲;
又有多少人有能力清唱國歌。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 09:30 AM 發表
A。昨晚在花園
---新認識一個巴拿馬朋友,他精確地說出1989年美國侵略巴拿馬的日期。但是他反對諾列加的獨裁以及舞弊選舉。
B。以前,在那個花園,一個法國人隨時可以唱【清唱】他的國歌,說出法國大革命的日期和政治意義。
...
我唔代表其他人, 只代表自己
我小學時已識唱國歌, 識睇簡體字, 甚至讀過毛語錄, 戴過毛主席像章...
但咁唔表示我愛國, 只係因為我當時讀左派學校
真正愛國是近十幾年, 睇到國家既進步, 人民生活改善而感到欣慰, 對國家民族產生認同感及自豪

愛國是發自內心對國家及民旅的感情, 體現於言行
有網友講得好, 做好自己本份, 不為社會添煩添亂, 已是愛國

日日將愛國掛在口邊, 但又不停造謠抹黑, 春秋筆法醜化中國人的港奸, 令我諗起星爺有套戲其中一段, 大意係咁:
"...老佛爺是放在心中尊敬, 唔係日日掛在口邊攞來講....老佛爺畀你個死太監講到cheap晒..."

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 09:30 AM 發表
A。昨晚在花園
...
識唔識唱國歌 同愛國冇關係 但係國歌法係要你唔好侮辱國歌 如果咁簡單嘅法例 都話係惡法 有問題嗰個係你呀 唔喜歡唱可以唔唱 但係人哋唱緊個時候 唔好喝倒彩 原本好地地 係要搞到立法例規管 要好好哋咁反省

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-11-20 10:16 AM 發表

識唔識唱國歌 同愛國冇關係 但係國歌法係要你唔好侮辱國歌 如果咁簡單嘅法例 都話係惡法 有問題嗰個係你呀 唔喜歡唱可以唔唱 但係人哋唱緊個時候 唔好喝倒彩 原本好地地 係要搞到立法例規管 要好好哋咁反省
不要離題。
本帖子就是研究識唔識唱國歌 同愛國的關係。niyou兩個機會。再思考一下。你會背誦“義勇軍進行曲”的歌詞嗎?

退化症的初期徵狀

記憶力開始衰退 ...

對時間、地點和人物感到混淆 ...

判斷力減退 ...

把東西放在不適當的地方 ...

語言表達或明瞭上出現困難 ...

情緒和個性的改變

綜觀閣下平時表現,發現有以上症狀…所以白條病向淺中醫

ps: @伍皓昌 都話佢有病㗎啦,你睇吓中咗幾多病徵

@伍皓昌  
本帖子就是研究識唔識唱國歌 同愛國的關係。
,,,,,,,
你說的有一部分是對的:
識唱國歌不等於愛國。
=====
但是,不懂得唱國歌就很大可能不是愛國者。
。。。。。。。
至於你說的 你現在愛國的原因是看到【由於鄧小平同志一錘定音的】改革開放取得的成果。
那麼如果有朝一日國家衰退,你是否仍然愛國?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 11:14 AM 發表
@伍皓昌  
本帖子就是研究識唔識唱國歌 同愛國的關係。
,,,,,,,
你說的有一部分是對的:
識唱國歌不等於愛國。
=====
但是,不懂得唱國歌就很大可能不是愛國者。
。。。。。。。
至於你說的 你現在愛國的原因是看到【由於鄧小平同志一錘定音的】改革開放取得的成果。
那麼如果有朝一日國家衰退,你是否仍然愛國?
老豆有鬚, 但有鬚唔一定係老豆, 有咩好研究?

不如研究下, 日日講愛國, 但又成日出帖抹黑中國及中國人既, 是否愛國啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-20 11:21 AM 發表

老豆有鬚, 但有鬚唔一定係老豆, 有咩好研究?

不如研究下, 日日講愛國, 但又成日出帖抹黑中國及中國人既, 是否愛國啦
我不會 obsessed w/ 人身攻擊的論政方式。我也勸諭所有網友不要人身攻擊。
---
你想不想認同這個說法:如果有網友坦白承認他不懂得唱國歌,就表示。。。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 11:30 AM 發表

我不會 obsessed w/ 人身攻擊的論政方式。我也勸諭所有網友不要人身攻擊。
---
你想不想認同這個說法:如果有網友坦白承認他不懂得唱國歌,就表示。。。
我人身攻撃了誰?
請勿對號入座

開放性問題:
口說愛國, 但成日抹黑中國及中國人的, 是否愛國?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-20 11:33 AM 發表

我人身攻撃了誰?
請勿對號入座

開放性問題:
口說愛國, 但成日抹黑中國及中國人的, 是否愛國?
你的議題很有趣味而且很重要,但是不屬於本帖子範圍。
你懂不懂得怎樣開帖子,邀請你開一個專題。我馬上會加入討論。
=========
囘歸本帖子:
依你所見,有多少自稱愛國的建制派人士,例如梁美芬,懂得“義勇軍進行曲”全部歌詞。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 11:49 AM 發表

你的議題很有趣味而且很重要,但是不屬於本帖子範圍。
你懂不懂得怎樣開帖子,邀請你開一個專題。我馬上會加入討論。
=========
囘歸本帖子:
依你所見,有多少自稱愛國的建制派人士,例如梁美芬,懂得“義勇軍進行曲”全部歌詞。
又來呢套, 節省點吧

@伍皓昌  
謝謝你的參與。
你的帖文驗證了一樓內容的正確性。
@rambotam2008  
邀請你背誦“義勇軍進行曲”歌詞:
起來!不願做奴隸的人們!把我們的血肉,築成我們新的長城!中華民族到了最危險的時候,每個人被迫着發出最後的吼聲。起來!起來!起來!我們萬眾一心,冒着敵人的炮火,前進!冒着敵人的炮火,前進!前進!前進!進!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 10:25 AM 發表

不要離題。
本帖子就是研究識唔識唱國歌 同愛國的關係。niyou兩個機會。再思考一下。你會背誦“義勇軍進行曲”的歌詞嗎?
咁你都唔好離題 識唔識唱國歌同愛國冇關係 係從小教育嘅問題 我細個讀天主教學校 天主教嘅聖詩我都識幾首 但係代表我愛天主教咩 完全唔係 屋企拜神 我唔係信天主教嘅 但係識唱天主教嘅聖詩 所以根本唔可以混為一談 你唔係咁蠢 將兩樣嘢撈埋一齊嚟講呀

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-11-20 12:41 PM 發表
@伍皓昌  
謝謝你的參與。
你的帖文驗證了一樓內容的正確性。
@rambotam2008  
邀請你背誦“義勇軍進行曲”歌詞:
起來!不願做奴隸的人們!把我們的血肉,築成我們新的長城!中華民族到了最危險的時候,每個人被迫着發出最後的吼聲。起來!起來!起來!我們萬眾一心,冒着敵人的炮火,前進! ...
原來會維基就代表愛國?又被啟導了!

哈!
真係有人會copy段歌詞
你都咪話唔夠顛!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-20 10:12 AM 發表

我唔代表其他人, 只代表自己
我小學時已識唱國歌, 識睇簡體字, 甚至讀過毛語錄, 戴過毛主席像章...
但咁唔表示我愛國, 只係因為我當時讀左派學校
真正愛國是近十幾年, 睇到國家既進步, 人民生活改善而感到欣慰, 對國家民族產生認同感及自豪

愛國是發自內心對國家及民旅的感情, 體現於言行
有網友講得好, 做好自己本份, 不為社會添煩添亂, 已是愛國

日日將愛國掛在口 ...
比喻得相當好。最憎啲佛口蛇心既小人搬弄事非。常掛係嘴邊就等於愛國咩?係虛偽至啩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]