• 瀏覽: 15,574
  • 回覆: 143
+2
明顯利益沖凸囉,不過有啲仆街有心益人或者啲仆街要與講人為敵就咩沖凸都唔會睇到,仲會強調1切依法辦事,無人可以凌駕法律

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
係咪有加份宣誓先

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:20 AM 發表
LOTR係有限制入境Visa黎唔係永久居留權噃,等多六年入咗籍先啦儍仔!
唔洗等六年, 五年就有settlement status, 即係permanent residence.

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:30 AM 發表

唔洗等六年, 五年就有settlement status, 即係permanent residence.
Settlement status 都要住滿五年後申請,即係差不多交成份MPF咁多嘅稅俾英國佬!哈哈!

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-11-18 11:50 AM 發表

Settlement status 都要住滿五年後申請,即係差不多交成份MPF咁多嘅稅俾英國佬!哈哈!
你點知人哋份MPF, 等於交咗五年既稅額架??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:09 AM 發表

以柒婆做嘢禁盡的作風, 相信一定會全面覆蓋, 包括國籍;所以, 又要叫人大釋法啦!!
唔明你點解針對奶媽, 重大決策一定係阿爺作決定,特首只是執行者
例如DQ4議員, 真係因為奶媽提出, 阿爺就照做? 信果個都白癡

香港雙重國籍問題, 因為歷史原因, 阿爺一直隻眼開隻眼閉, 移左民又返來攞福利, 這本是香港民生問題, 阿爺唔會點理
但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手整治, 就毫不為奇

這都涉及重大國家利益既考量, 幾時輪到小小一個香港特首去決定
包括整頓議員, 教育界, 甚至司法界, 傳媒, 公務員, 唔係阿爺先拍板及撐腰, 特首做條毛

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:56 AM 發表

你點知人哋份MPF, 等於交咗五年既稅額架??
睇開啲,好多人唔知自己講嘢會俾人笑㗎。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:14 PM 發表

唔明你點解針對奶媽, 重大決策一定係阿爺作決定,特首只是執行者
例如DQ4議員, 真係因為奶媽提出, 阿爺就照做? 信果個都白癡

香港雙重國籍問題, 因為歷史原因, 阿爺一直隻眼開隻眼閉, 移左民又返來攞福利, 這本是香港民生問題, 阿爺唔會點理
但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手 ...
DQ議員就梗係話由佢提出啦。幾十萬一個月留佢喺度,唔使佢做醜人呀?!

難為佢成家好快俾英國制裁。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:14 PM 發表

但發展到外國(英國)利用BNO作為對中國的政治博弈籌碼, 及有人肆無忌憚地踏阿爺紅線(參與黑暴者, 不少是外國護照持有人), 阿爺出手 ...
一國之下, 香港出問題, 北京怎能不理?我信柒婆會叫人大處理國籍、身份等由來已久的問題;至於MPF, 在前述問題釐清後, 由香港自行處理~

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:23 PM 發表

DQ議員就梗係話由佢提出啦。幾十萬一個月留佢喺度,唔使佢做醜人呀?!

難為佢成家好快俾英國制裁。
食得咸魚抵得渴, 做得高官就要做醜人, 是理所當然

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
英國制裁仲好, 以後做香港既高官,就更加要明確立場

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-11-18 12:31 PM 發表

食得咸魚抵得渴, 做得高官就要做醜人, 是理所當然

政府高官, 本來就應該與外國利益切割, 只不過因為歷史原因才留低灰色地帶
英國制裁仲好, 以後做香港既高官,就更加要明確立場
呢世都唔使諗再去英國、美國,真係情何以堪。

會唔會懷疑身邊嘅G4究竟係保護佢,定係監視佢呢?

明明係騙徒,騙走了「強積金」再回港呃老綜,咁就話人卸膊,提交永久離開的證明先講啦,死騙棍!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 11:15 AM 發表

積金局有做駝鳥之嫌, 唔願意亦唔敢, 去面對新事物的挑戰;LOTR或BNO VISA皆是新事物, 對呢班庸才來說, 簡直無所適從, 所以索性官僚方式回應!!
LOTR你喺香港時出示唔到喎

BNO VISA未出
你出示到BNO VISA佢都唔還錢畀你
你到時再插金管局就合理

引用:
原帖由 jetflyer 於 2020-11-18 01:14 PM 發表

LOTR你喺香港時出示唔到喎

BNO VISA未出
你出示到BNO VISA佢都唔還錢畀你
你到時再插金管局就合理
X2

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-11-18 01:23 PM 發表

X2
打錯字
積金局先啱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]