• 瀏覽: 15,579
  • 回覆: 143
+2
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:06 AM 發表

我姨仔5年前舉家透過MM2H過馬來西亞已經可以拎返MPF。一樣唔係永久居留權,點解又可以?

完。
連MM2H同LOTR有什麼分別都唔識,真係唔駛討論,完!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:09 AM 發表

而家擺明就係唔得,用MPF留難你。

好彩老婆喺外資銀行做,幾球嘢唔係MPF,係公司嘅Retirement Scheme。
2000 年前入職?

香港有700萬人,1萬宗約3000家庭其實好少數,唔排除有人借機提取MPF。

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 12:50 AM 發表

2000 年前入職?
當然。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 12:59 AM 發表

當然。
咁orso 幾球又唔係新鮮事

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-11-18 12:50 AM 發表

連MM2H同LOTR有什麼分別都唔識,真係唔駛討論,完!
一間冇開名既MPF信託公司話有一萬宗申請
生果日報講實有人信既 哈哈

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 01:21 AM 發表

一間冇開名既MPF信託公司話有一萬宗申請
生果日報講實有人信既 哈哈
三個月就有超過2100人及其家屬獲批 LOTR,一家三、四人計,有過萬宗申請好出奇咩?

英國政府今年7月宣布,符合英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人,可於明年1月31日起申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。其後,英國政府擴大港人持有BNO的權利,在BNO簽證開始接受申請前,申請人可透過「Leave Outside the Rules」(LOTR)資格提前入境。英國外交部主管亞洲事務的副部長阿當斯表示,由今年7月15日至上月14日,共2116名BNO持有人及其家屬獲批資格

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 01:27 AM 發表

三個月就有超過2100人及其家屬獲批 LOTR,一家三、四人計,有過萬宗申請好出奇咩?

英國政府今年7月宣布,符合英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人,可於明年1月31日起申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。其後,英國政府擴大港人持有BNO的權利,在BNO簽證開始接受申請前,申請人可透過「Leave Outside the Rules」(LOTR)資格提前入境。 ...
當你有1 萬人批LOTr, 咁岩依1 萬人冇小朋友全部大人全部有野做, 咁岩全部人都咁有計劃醒起拎mpf, 咁岩個個人都係mpf 冇orso, 咁岩全部人同一間信託公司, 又咁岩依間信託公司比生果日報訪問.....咁好彩, 依班人應該中完6 合彩先走既

一定係生果日報唔小心寫錯喇

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-11-18 01:38 AM 發表

當你有1 萬人批LOTr, 咁岩依1 萬人冇小朋友全部大人全部有野做, 咁岩全部人都咁有計劃醒起拎mpf, 咁岩個個人都係mpf 冇orso, 咁岩全部人同一間信託公司, 又咁岩依間信託公司比生果日報訪問.....咁好彩, 依班人應該中完6 合彩先走既

一定係生果日報唔小心寫錯喇
有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-11-18 01:44 AM 發表

有部份離港既人, 唔係LOTR呢批;例如:早年回流的加籍港人, 又或者之前已成功申請移民, 依家去land呢~
報導只針對 LOTR。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-11-18 02:02 AM 發表

報導只針對 LOTR。
我解釋某人的疑問呀!!

引用:
.....至於今年37歲的Chloe,10月舉家以LOTR移居英國,離港前亦曾到民政處宣誓表示會永久離開香港,她希望盡快提取強積金作生活費,「兩夫妻加起來的MPF差不多100萬」。不過,積金局對「在外國居住證明文件」定義模糊,她對於能否取回強積金感到懷疑。.....
MPF原意係逼港人預先儲定d錢,留俾65歲後養老之用,減輕將來政府的社福負擔
Chloe希望盡快提取強積金以作生活費,即係想預支佢65歲之後的養老金
本來d錢係Chloe的,佢要移民預支亦無可厚非
問題係英國佬推出呢個BN(O)移民計劃好蠱惑,同正常移民唔同,Chloe只係用簽證方式入境英國,雖可居留及工作,但暫未有正式公民身份,亦唔可以享用英國的社會福利,要捱5+1年後再申請正式入籍
萬一到左5+1年後,Chloe的入籍申請被拒,佢要回流香港,預支的MPF又在逗留英國期間洗晒,要咬老綜由香港政府養,咁對留在特區的本土納稅人公平咩?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 18-11-2020 12:06 AM 發表
簽張承諾書永久不回港可以取強積金
最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:52 AM 發表

MPF原意係逼港人預先儲定d錢,留俾65歲後養老之用,減輕將來政府的社福負擔
Chloe希望盡快提取強積金以作生活費,即係想預支佢65歲之後的養老金
本來d錢係Chloe的,佢要移民預支亦無可厚非
問題係英國佬推出呢個BN(O)移民計劃好蠱惑,同正常移民唔同,Chloe只係用簽證方式入境英國,雖可居留及工作,但暫未有正式公民身份,亦唔可以 ...
移民加、澳一樣要坐移民監, 一樣有機會入唔到籍!!

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-11-18 02:59 AM 發表

最弊係香港人的永久居留權受基本法保障,不可放棄或褫奪,將來佢見回流有著數,入境處冇權阻止佢返來侵佔本土人的社福資源
可以釋法, 或修改入境條例啫~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]