• 瀏覽: 12,245
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-1 05:43 AM 發表
大家有沒有發現新世代的香港年輕人的品格相當惡劣,粗口爛舌,德育欠缺。
不如一起討論一下原因和解決方法。

有一個重點,就是一部分香港青少年十分自卑,一部分香港青少年十分自大!
這可能是上一代上流得太成功了,當代貧富懸殊嚴重,而且又上流無路,後有追兵,所以不少基層孩子內心極度自卑又難受。

香港青少年普遍自卑,但在外國人之下感到更自卑,所以就想去學習外國人的品格,崇洋以提升自己的氣質,但 ...
自卑嘅未必係年輕人, 但教師一定自卑兼自大,
佢地學術成績低人一等, 入唔到大學嘅就報師範,
自卑心裡從此形成;
小朋友被呢班心理不平衡/師資不良的老師教導,
不但學術水平每況愈下, 連做人嘅道德常理都欠缺。

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-1 07:55 AM 發表
禁止體罰之後就開始差,學校唔會再理學生品德.
教畜自己都冇品德,識條鏈教學生何謂品德咩,睇下當日條粗口八婆教屍都大把學生丶家長撐佢,再睇下大學幾條狗公校長同埋一堆學牲,根本社會主流風氣就係冇品德丶是非不分丶自私自利。

引用:
原帖由 Bojim 於 2020-10-2 07:12 PM 發表
你睇上年城大學生會那個女的,叫X嵐,講的全部都是粗口,字字鏗鏘,
毋需打交叉,嗰個粗口婆叫邵嵐

因為本土意識流行,爛仔爛女就是本土化體現。我講我的粗口,如連登的仇恨嘲笑式討論,自己友會很過癮。間接就是排外行為。
而且缺德行為也是對抗、反社會的表達。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-6 03:26 PM 發表

我就唔覺得香港嘅青少年"冇錯"囉,
雖然話不知者不罪,
但唔入罪都唔可以扮冇錯。
尤其係知而不改。

今天太多"成年人"幫啲"青少年"講説話,
令啲"青少年"以爲自己係聖人係救世主。 ...
父母輩教我:做人要對得住天地良心。文雅的說法,是俯仰天地無愧

其實即是:毋自欺

而家,班年輕人話:你捉到我咩?你夠料鋤得入我咩?

根本不能溝通

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2020-10-3 02:46 AM 發表
香港人,遊客踎喺街邊就話冇文化。自己粗口橫飛就話真性情。
抖正你,話踎街冇文化嘅遊客只局限於大6人,至3於踎街嘅鬼會被認為係率性

引用:
原帖由 ginppl 於 2020-10-19 12:29 PM 發表
因為本土意識流行,爛仔爛女就是本土化體現。我講我的粗口,如連登的仇恨嘲笑式討論,自己友會很過癮。間接就是排外行為。
而且缺德行為也是對抗、反社會的表達。
11728583 ...
互聯網方便咗粗口流通, 以前訊息靠電視收音機報紙廣泛傳播, 粗口根本無法上位。

美國人和香港黃絲都非常習慣以自我為中心,對其他人作出思考和親疏判斷。他們把自己的一切都假定為絕對正確,例如歐美文化、民主自由等,亦表達出相當自信和驕傲。他們是對還是錯,只能由歷史告訴我們。他們雖然說大家有言論自由,但實際上在很多情況下會暴力和惡劣地對待異見人士,其實就沒有一個人能夠逃離政治的偏見心理。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-1 05:43 AM 發表
大家有沒有發現新世代的香港年輕人的品格相當惡劣,粗口爛舌,德育欠缺。
不如一起討論一下原因和解決方法。

有一個重點,就是一部分香港青少年十分自卑,一部分香港青少年十分自大!
這可能是上一代上流得太成功了,當代貧富懸殊嚴重,而且又上流無路,後有追兵,所以不少基層孩子內心極度自卑又難受。

香港青少年普遍自卑,但在外國人之下感到更自卑,所以就想去學習外國人的品格,崇洋以提升自己的氣質,但 ...

有曱甴Youtuber 教壞後生仔女

引用:
原帖由 CarrieLi 於 25-10-2020 01:50 發表

有曱甴Youtuber 教壞後生仔女
推崇西方的同時,有要消滅中國的勢頭與想法。

呢D先係真正嘅中華文化所在. 就係不肯律己, 拒絕律己. 即使香港也有很多持有, 只要不犯法, 就即係可行嘅概念. 大陸嘅性文化, 就比香港更開放. 因為香港始終多少都受到西方基督教文明嘅影響. 

即使香港文人也並不恥於嫖, 賭. 視放縱為正常. 殊不知道, 不律己可以反映在社會嘅每個角落, 而不只是嫖, 賭放面. 喜歡反政府, 其實就是叛逆嘅放縱, 黑社會就是暴力加好財嘅放縱, 貪官就係對追求利益嘅放縱. 你放縱嫖賭嘅, 就好有可能會不自覺地放縱其他方面. 相反, 你係慣於律己嘅, 就唔會有各方面都會放縱嘅行為出現. 不但是個體行為, 而係社會行為. 

所以唔好以為一個"馬照跑, 舞照跳"嘅低俗社會好過癮, 只係未發出嚟你唔知. 其實中國千年以嚟不斷重複嘅, 就係呢種不肯律己嘅結果. 貪官, 奸商多不勝數, 社會不公出現, 然後再放縱埋叛逆作反, 社會被攬炒, 然後畀外族乘機侵略屠殺. 然後由頭嚟過, 再等待下一波嘅社會攬炒, 下一次嘅被侵略屠殺.

所以唔好話孔子唔勁, 三千幾年前就已經睇到你唔肯律己, 然後叫你學習克己. 相對地, 日本人就係一個比較律己嘅民族, 但過度放縱都會體現響AV, 性變態等放面. 西方人嘅放縱就在於會過份追求自由, 某D地方會唔肯負相關嘅責任, 如唔肯戴口罩.

黑暴害左年青人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]