• 瀏覽: 30,518
  • 回覆: 154
+2
引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 03:24 PM 發表

唔知在香港搞番個本土共產黨有冇market呢?目標係共4大地產商嘅產 ,長遠係共香港的產,重新分配,做唔做都有人工逗,有樓住。。錢財方面唔使擔心,可以借鑑佢老美印鈔,每個市民派一百萬零花錢,實現均富。😂😂😂😂😂😂😂
派錢,印返幾萬億港紙,一萬面額一張

點解中國大陸 公司不可對沖 社保,規定 N X 1 月薪補償俾遣散 員工,中國香港就只剩下  MPF ?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 05:04 PM 發表

外地罷工一定多過香港LA

當然你都要睇邊個國家
我唔係話外國冇罷工,係話外國工會有政治罷工咩?一間機構嘅工會究竟係做咩架?

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-22 05:10 PM 發表

我唔係話外國冇罷工,係話外國工會有政治罷工咩?一間機構嘅工會究竟係做咩架?
一定有LA 政府政策而令到罷工絕對出現過
一諗已諗到法國

引用:
原帖由 33444433 於 2020-10-22 05:08 PM 發表

派錢,印返幾萬億港紙,一萬面額一張
嗱,你要派錢唔係唔得,有冇錢派唔是問題,冇錢可以印,但係首先你要有權派,唔可以被d無謂人制衡,咁即係點呢?即係首先你要一黨專政,好似中國咁, 或者要將在野黨整死,即係好似灣灣咁,咁你想點做都得啦。個重點係你要獨裁。😁😁😁😁😁😁👍👌

引用:
原帖由 Suibiu 於 2020-10-22 02:31 PM 發表
昔日藍籌股利豐(前上市編號:00494)私有化後進行大規模裁員,有員工指控公司無償解僱,零售、商業及成衣業總工會聯同部分員工到利豐大廈門外請願,要求支付3個月工資作解僱補償、2019年年終酬金、及按年

國泰炒人攪得鬧哄哄全因為他明刀明槍的炒人。利豐這個被聯交所踢出成份股的垃圾公司。這幾年一直暗地裏炒人。佢地一年到尾炒既人一定比國泰一年炒既人多。這個馮是家族才是最應該被批評的。一直肥上瘦下, ...
係國泰炒罷工者賠償不對沖強積金,做成不合理先例。

引用:
原帖由 買大陸股等中獎 於 2020-10-22 02:56 PM 發表
又用mpf 賠錢?
職工盟教咁賠架嗎

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-10-22 05:13 PM 發表

一定有LA 政府政策而令到罷工絕對出現過
一諗已諗到法國
咁係政府政策影響到工人福利等等,可以理解,但係外國工會會唔會on9到因為d逃犯條例去罷工,關佢地9事?

工人會因為個人原因例如支持人權出黎遊行示威,但係唔會以工會名義囉。

So what? 黃屍最崇尚嘅美國資本主義就係咁現實。。。

佢公司賺唔到錢炒人都好合理,
公司用唔到咁多生產力,留住個人白出糧冇可能的,

你因為錢而去找工作、公司到頭來因為錢而收回工作,
其實好合理。

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2020-10-22 03:51 PM 發表

有犯既 . 就上晒頭版啦 ..

依家跟足法例都俾人屌到上天花板呀 ..
重記得之前荔枝角"和你柒"一班人形物體喺利豐行出黎轉行做企街...
只能講句"扺撚死"

個個都想食“肥雞餐”,但哪有這麼多肥雞?

曱甴應有此報,正常人慘避連累
依家應該知社會穩定同經濟既重要

保就業只是延遲了情況。

因為疫情日日仍爆發。 估計有部份企業捱不過年底。
或者是借每年(農曆或新曆)的未來新一年投資計劃作出重要決定(包括大裁員或直接全線結業)。

相對利豐,國泰真係良心僱主啦,遣散費唔使用MPF供款對沖,仲有多一個月添,之前要攬炒嘅飛雞都唔知嘈乜!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]