• 瀏覽: 1,995,774
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
棉花的故事 2
隔了幾個星期,棉花的故事又可以寫續集了!
先從上文美國因新疆問題而禁售新疆棉花,上文已點出美國的國際政治是低能的,本來棉花隨了美國(以前美國養黑奴採棉花就誤以為中國會將新疆人勞役去採棉花一樣,而英國殖民印度時,就是看重印度的棉花產出,再配合英國的工業革命,織布機的發明,即是後來我們稱作紗廠),就是中國、印度和埃及尼羅河流域一帶,這都是古文物的發源發家之路啊!
美國抵制中國棉花,中國就減少購買澳洲棉花(這個非常可笑,本來中美貿易戰,將一些棉制成衣制品抽關稅,中國亦同樣抽美國農產的關稅的同時,無形之中,益了澳洲的棉花出口),但現在因為要大量採用中國產棉花,就自然拿澳洲來開刀。現在中國的政制很好,將來自美國的壓力,全部轉投澳洲,集中打擊其經濟,好過分散配置,同時亦可將全球因疫情影響的經濟減慢,集中由澳洲作為試點,來作重大經濟的大數據!
其實大家可以從全球經濟萎縮,中國的商品調度上的靈活性。
另外一個經濟命題就是美國肺炎新經濟下的局面,再以前我曾看過一套由西方吹捧印度工業的紀錄片,其中重中之重就是印度電單車牌子。英雄牌!算是印度之光。另外一家就是由棉花採購、到制作純棉產品的印度大織布廠,記憶是全球酒店的衛浴毛巾佔有率若干(忘記佔比),但現在因疫情影響之下,國際對印度的定單(我不是說印度的出品不好,反之是在這領域裡,印度是一條龍出產和結合英國的上代工業革命,再加上廉價而勤勞的工人)轉投到中國。令到中國有關方面的工廠訂單排到出年,在由美國關稅影響之下的蝴蝶效應裡,將上兩個世紀的歷史加上農產品棉花的產地,再配合機械生產,本來在歷史課程裡讀到英國的工業革命,將人手的織布機變成工業化大量生產,再加上有印度這個大殖民地的棉花供應(當然還有蘇格蘭的羊毛,我就只記得茄士咩)。但當美國肺炎來臨時,印度的工廠人口流失,變成交貨不準,最後定單又落在可以正常生產的中國裡。來來回回,本來我們在上一世紀初,看到中國的落後敗象,如果當時有一個學者或者社科研究教授,可能都會講:中國追得上西方,這是天方夜譚。
所以有時一些事情並不是由人類去掌握,既然世間上有棉花有羊毛,其作用是用來作衣裳供暖而增加人類的活動能力,人為去打擊這種本能的交易,又控制不到病毒的思維,今天還在用霸權的美國,何來的底氣呢?

引用:
原帖由 天水圍城 於 2020-10-18 01:07 發表

公寓賣出好重稅。。無咩人接手。。 但收租就比較多 但唔化算。。 人地深圳三房純住。。賣出去都成千萬一間。。
深圳公寓都無限購同貸,港人向深圳入貨必須註冊公司名義買,將來出貨一樣公同對公司,重要full pay,而稅費16-30%,有啲甚至50%!

其他灣區城市既公寓都可以個人名義同貸款,一般都比訂之後攞左合約後返香港上會!稅費6%-12%

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-18 14:23 發表

呢個補法同東莞城改差不多。

梗係揀要樓啦,層新樓落成入伙前仲可以個個月收租金補貼,又有搬遷補貼,將來層樓呎價又唔止12000蚊平,除非你朋友等現金又或者唔睇好當地樓市,否則唔駛諗一於要樓唔要錢。 ...
佢附近而家公寓賣緊1.5萬
比我都要樓,但佢攪緊移民🤣

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-18 02:44 PM 發表
棉花的故事 2
隔了幾個星期,棉花的故事又可以寫續集了!
先從上文美國因新疆問題而禁售新疆棉花,上文已點出美國的國際政治是低能的,本來棉花隨了美國(以前美國養黑奴採棉花就誤以為中國會將新疆人勞役去採棉花一樣,而英國殖民印度時,就是看重印度的棉花產出,再配合英國的工業革命,織布機的發明,即是後來我們稱作紗廠),就是中國、印度和埃及尼羅河流域一帶,這都是古文物的發源發家之路啊!
******** ...
多謝k兄的精彩詳述及分折。
🙏

引用:
原帖由 kallan 於 2020-10-18 01:55 PM 發表
謬論
我想講一講有些說詞是沒有根據和可信性的,現舉一些例:所謂五百年一遇,一百年一遇這些說話,只是一種表現方式,和實際如何檢定一百年、五百年絕對無關,因為一些大自然的變動是由大自然決定,並非人類,如黃河改道等等。
另外一些就是中國落後西方一百年,到若干年又修定為落後三拾年,再改為落後二拾年,現在某些領域裡,中國是領先國際的,但為什麼不會有西方落後中國若干年的說法呢?
重點就是中國人長期的落後 ...
大多數海龜願意回國發展祖國
共產黨真那麼不濟則根本不會發生

好多人將深圳發展歸功於香港投資/消費
心諗真係好笑
照咁講咁多港人所謂「返鄉下」
遊日甚至遊台
(你兜友一年去幾次添喎!)

台日置業甚至平過香港
唔見當地經濟彈得起?

講投資創業, 藍營華記囉
仲有海底撈, 小肥羊, 沙縣小吃, 名創優品等等

移台多年個蔣雅文響晒口冇晒錢
班黃絲難民仲要台灣接濟撈飯堂

十幾年前國內反日情緒高漲
好多抗日神劇出現

如今內地經濟改善, 多人出外遊日見識
大多由仇恨變互動
高鐵技術追上新幹線
MISIA登台我是歌手
山口百惠個仔唱老母首歌都用外灘作MV

彼此了解嘅愈來愈多
矢野浩二, 竹內亮等由寂寂無名紅到番日本
在日youtuber果兩三條女(內地)
愛日本之餘亦愛國
唔似香港班友崇日到一返到來就話香港乜野都垃圾

香港留日Youtuber呢?
好似一個都冇
得個二世祖杜如風上電視係度誤導人
Yen(円)仲要講成"End"
鬼佬做節目介紹香港
又會唔會one hundred and fifteen"蚊"?

今時今日只係自卑的仍盲目反中
同黃人心態一樣

斗膽系k君版內講下我嘅所見所聞,國內放開旅行之后,遠遠近近嘅地方我行咗十個八個城市,今日由北京來咗烏魯木齊,依家機場等緊晚上飛阿勒泰,全部城市都要綠碼才可以通行,今日來烏魯木齊,機上就要個個測體温,落機后掃碼顯行蹤,然后再測體温,之后才通行。雖然系好嚴,但個個都配合,可以出遊,對于旅遊愛好者來講,一大樂趣!今年特殊的情況,北疆出名景點全部免費,喀納斯,禾木,白哈巴村通通免費!
剛到烏魯木齊,由于廣州花都有疫情,呢邊吐魯番,阿克蘇同喀什對廣州遊客要核酸檢測兼隔離,由于我疫情發生時系北京內蒙古等地,且去北疆,免被隔離,感恩。附上國內綠碼的截圖一張

附件

Screenshot_20201018_180826.jpg(86.55 KB)

斗膽系k君版內講下我嘅所見所聞,國內放開旅行之后,遠遠近近嘅地方我行咗十個八個城市,今日由北京來咗烏魯木齊,依家機場等緊晚上飛阿勒泰,全部城市都要綠碼才可以通行,今日來烏魯木齊,機上就要個個測體温,落機后掃碼顯行蹤,然后再測體温,之后才通行。雖然系好嚴,但個個都配合,可以出遊,對于旅遊愛好者來講,一大樂趣!今年特殊的情況,北疆出名景點全部免費,喀納斯,禾木,白哈巴村通通免費!
剛到烏魯木齊,由于廣州花都有疫情,呢邊吐魯番,阿克蘇同喀什對廣州遊客要核酸檢測兼隔離,由于我疫情發生時系北京內蒙古等地,且去北疆,免被隔離,感恩。附上國內綠碼的截圖一張

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-10-18 03:46 PM 發表

大多數海龜願意回國發展祖國
共產黨真那麼不濟則根本不會發生

好多人將深圳發展歸功於香港投資/消費
心諗真係好笑
照咁講咁多港人所謂「返鄉下」
遊日甚至遊台
(你兜友一年去幾次添喎!)

台日置業甚至平過香港
唔見當地經濟彈得起?

講投資創業, 藍營華記囉
仲有海底撈, 小肥羊, 沙縣小吃, 名創優品等等

移台多年個蔣雅文響晒口冇晒錢
班黃絲難民仲要台灣接濟撈飯堂

十幾年前國內反日情 ...
香港留日有一個黃友youtuber,本來好地地在日本做後廚,得聞拍下一D溝日本妹心得,和日本被歧視當無事的影片,但佢又想上位,工都唔做,就去拍一些文化話題,結果真係比佢上左位,還深深令我留下印象,就是全程將花魁讀成花斗!

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-10-18 06:21 PM 發表
剛到烏魯木齊,由于 ...
歡迎歡迎,真係羨慕可以在國土大地自由飛翔,我已經年多沒得出去了!

大台剛剛六點半新聞最後一則新聞講解放軍高原操練,兩個重點:1. 高射炮可打距離遠+快打快撤; 2. 高原補給可以有半年新鮮蔬果

阿三,你班大媽喺山腳d飛餅到未呀,佢地餓左幾日啦

引用:
原帖由 大大力魚 於 2020-10-18 10:23 AM 發表
打個比方,如果台積電是美國海軍擁有十艘十萬噸級核動力航母,中國芯片製造商大概就是中國海軍,而且是在遼寧艦未拖進港時期的中國海軍。

你說中國會不會有朝一日造出十萬噸級別的核動力航母?這個當然有可能,但是什麼時候能造出來,這個真的不好說,需要天時地利人和都具備了才行。

有排追~ ...
有排追都要死追, 因為人家一定不會放軟手腳, 現在是中美生死之戰, 美國能卡中國的地方一定是往死裡卡. 所以中國沒有路可走, 只可以自己急起直追, 追不到都是要追.
回想新中國成立之初, 中國遠裹落後各國, 經過前人不停的追趕, 漸漸有今天的情況, 雖然仍有很多不足,但只是承傳前人的努力, 自然能殺出生路, 如果只坐在這裡說追不到, 對得住前人的付出嗎?

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-10-18 18:21 發表
剛到烏魯木齊,由于 ...
好羨慕,可以到處旅遊真好。😍
謝謝分享健康碼的資訊。

香港不知要到何年何月才能有健康碼,可以好似國內同胞咁樣到處去玩啊!

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-10-18 08:43 PM 發表

有排追都要死追, 因為人家一定不會放軟手腳, 現在是中美生死之戰, 美國能卡中國的地方一定是往死裡卡. 所以中國沒有路可走, 只可以自己急起直追, 追不到都是要追.
回想新中國成立之初, 中國遠裹落後各國, 經過前人不停的追趕, 漸漸有今天的情況, 雖然仍有很多不足,但只是承傳前人的努力, 自然能殺出生路, 如果只坐在這裡說追不到, 對得住前人的付出嗎? ...
認同師兄所言,若認為追不到就放棄,既對唔住前人嘅努力,亦有愧我哋嘅下一代,正如我睇過嘅視頻(忘記了是那一個)所言,‘我哋睇唔到黑暗,因為有人盡全力幫我哋將黑暗擋在睇唔到嘅地方’....承先啟後,係國民嘅責任!

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-10-18 10:56 PM 發表

認同師兄所言,若認為追不到就放棄,既對唔住前人嘅努力,亦有愧我哋嘅下一代,正如我睇過嘅視頻(忘記了是那一個)所言,‘我哋睇唔到黑暗,因為有人盡全力幫我哋將黑暗擋在睇唔到嘅地方’....承先啟後,係國民嘅責任! ...
承先啟後…我以為除咗我, 香港人已經吾識得呢4隻字…感動有同好!
承先啟後! 一直係我做人左右銘之一!(我一直以此面對長輩、後軰)。 不過, 我已經聽吾到身邊嘅人再提起呢個概念!

有幾多香港人, 真正了解承先啟後呢四隻字, 背後嘅意義?又有幾小數嘅人, 可以身體力行去實踐此事?

而大家又知吾知道,,呢4隻字, 意義有幾重大、沉重?

如果大家都明白此意義嘅重要性, 香港就,有救了!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]