• 瀏覽: 14,269
  • 回覆: 261
引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-10-18 10:03 發表

所謂兩手準備,其實中國現在的風向是武統之後儘速和統,不讓老美有介入戰爭的理由。
看魚港二十年的情況,台人是不能留的,大不了廢了台島。

政見佔人生好小部份,擱置爭議,共謀發展

我睇一定會武統
當然唔係依家

唔係真打
圍台灣3個月至半年
限制物資能源入口
台灣電都無

等佢地對美帝助守希望幻滅
瓦解抵抗意志
睇佢逃幾多兵

最後一波飛彈炸平雷達
空投佔領總統府立法院軍方指揮部

完事,之後唔管到就管,管唔到就收買地方武裝部隊等佢地自己打泥打去

一個原則:台灣既人同地都唔重要,台灣不成為反中基地很重要

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 10:16 AM 發表
如果從長遠戰略來講,並不需要急於武統,溫水煮蛙比較好,反正台灣不敢獨立,又不會漂移。

中國今天伊朗武器禁運到期,中國應該大力援助伊朗,將美帝戰略目標強行拉向中東,在美國的背後狠狠踢上一腳,使美國首尾難照顧,這樣可爭取十年的緩衝期。

香港的青年做習慣土匪了,要他當士兵,守紀律不亂說話,是很難的事,不過土匪終會被消滅的。

樓主在家少談政治,可逃避沖突,口舌之爭沒有用的。 ...
唔好話口舌之爭無用,系屋企,甚至系傷港,日日打泥打去,住醫院坐牢多過住屋企,都無用,香港問題只係中美打交中既一隻棋

美帝贏,正常人無掟企,中國贏,黃屍變過街老鼠,就係咁簡單

想鬧爆黃屍,上網做下鍵盤戰士咪算

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-15 07:05 PM 發表
民主係共識,邊種民主係共識?
而大陸政府支持度遠比任何一個西方國家政府高。

幾百年前有班戇鳩傳教士黎到中國,話拜祖先係迷信。佢地識條撚。何況西方當時都用不同方法拜偶像,比起同年代中國更迷信。

宜家西方班政客一鬼樣。佢地自己下限低,唔改革自己,偏偏要走去要求人地。自己都搞唔掂民主,話人地無民主。 ...
民主自由,
係西人設計出黎,
比D冇出色冇作為的
looser 消耗精力。

等同白老鼠跑圈~

正常人年輕力壯時讀書,
廿幾畢業後努力工作,
專業人士繼續考試等坐正,
其他工種
就累積工作實戰經驗,
點有氣力去做死曱甴呢?

吾使去玩?
吾使供樓?
吾使去陪伴父母食飯做節?
吾使拍拖?
吾使去 應酬???
運動都要偷時間做咋!

我都年輕過,
果時放工已經攰死,
仲要返學考試,
Weekend 好多時要 OT
同學朋友約
都吾一定可以應約,
拍拖都冇時間見,
父母煮埋飯,
有時都冇胃囗食,
邊有氣力時間去暴動???

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-10-18 10:03 發表

所謂兩手準備,其實中國現在的風向是武統之後儘速和統,不讓老美有介入戰爭的理由。
武統之後就冇得和統,好似解放初期咁 系咁剿滅敵軍,殺到「怕」為止。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-18 20:35 發表

所以亂黨毛澤東感謝日本侵華真係冇錯
九噏!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-18 12:57 PM 發表

咩叫槍殺黑人X鎮壓叛亂?
而家林肯時代?
一些如謝偉俊之流嘅建制派貌似有識之士
散佈類似論述愚弄無知奴民
連自己講緊咩都未知 ...
通常有乜天災, 國民警衛軍去救災, 係要渣槍.

無事無幹的話, 點解成班人會咁笨實全日拿住幾公斤既鐵周圍走?
你呢D 戇鳩仔先係無知愚民.

呀係唔記得左你做左縮頭烏龜, 睇唔到tim.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]