• 瀏覽: 1,348
  • 回覆: 15
https://mil.ifeng.com/c/80cHWPLVYP5

報道稱,在10月12日的一次飛行測試中,SB-1直升機在大約三分之二的發動機功率條件下達到了211節(約390千米/小時)的飛行速度。在10月14日的網絡研討會上,該直升機的研制方還透露,SB-1此前在下降飛行過程中曾達到232節(約430千米/小時)的飛行速度。

中國直升機都係起步狀態,根本無得追。仲係學緊美國佬整直升機。

我個人所見中國製造直升機機身應該冇乜難度,最難就係嗰個渦軸發動機。
不過近年直十量產可見中國已經突破呢個瓶頸。
至於同軸雙槳直升機對中國嚟講唔係新野,玩咗卡27好多年。
美國佬呢架野只不過係旋翼機同埋直升機嘅混合體,中國要研發都祇不過係磨時間,唔會有乜嘢極端嘅難度。
不過我估中國唔會研究呢樣嘢喇,中國會集中火力搞一啲適用於武統嘅武器。

中國有量子發動機,裝備喺具有完全知識產權的直20度,彎道超車,老美喺冇得追只能跪學

直升機唔洗飛得快,最緊要定

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-10-18 01:49 AM 發表
我個人所見中國製造直升機機身應該冇乜難度,最難就係嗰個渦軸發動機。
不過近年直十量產可見中國已經突破呢個瓶頸。
至於同軸雙槳直升機對中國嚟講唔係新野,玩咗卡27好多年。
美國佬呢架野只不過係旋翼機同埋直升機嘅混合體,中國要研發都祇不過係磨時間,唔會有乜嘢極端嘅難度。
不過我估中國唔會研究呢樣嘢喇,中國會集中火力搞一啲適用於武統嘅武器。 ...
我認為攻擊直升機會被無人攻擊機淘汰。

攪乜飛機呀, 呢度件  皮蛋 成日都老吹隻美國V-22 Osprey魚鷹式真升機...................
2011年9月後已可達每小時460公里增速至500公里及直升機模式的升限由3000公尺增加至3700公尺或4300公尺。

而家呢隻得430公里一小時, 就攞出來炫耀???

美國Short咗??

SB-1: 傻 B一號? 川建國同志監製?

飛唔高,去唔遠。

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-10-18 09:30 AM 發表
飛唔高,去唔遠。
中國一招蜂群無人機,佢掛得.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-18 09:36 AM 發表

中國一招蜂群無人機,佢掛得.
叫唱到中國剎手咁,有目的?!

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-10-18 09:50 AM 發表

叫唱到中國剎手咁,有目的?!
美國陸軍“未來遠程突擊飛機

人地美國武器黎架, 佢針對乜嘢呀????

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-18 10:29 AM 發表

美國陸軍“未來遠程突擊飛機”

人地美國武器黎架, 佢針對乜嘢呀????
你講誇左啦?!

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-10-18 10:32 AM 發表

你講誇左啦?!
無自己慢慢幻想美國出呢D嘢係要你俾你玩啦

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-18 10:40 AM 發表

無自己慢慢幻想美國出呢D嘢係要你俾你玩啦
你表達唔係內容,係傳播意識形態。

是兩間公司競標,2030年取代黑鷹,大家鬥宣傳。它不是武裝直升機。
快速突破捉拿恐怖分子就有用。
在戰場上,300km or 400km/hr, 都不會是決勝關鍵,對肩托飛彈無分別。
暫時不合國情。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]