• 瀏覽: 1,004,020
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
個人極希望金毛當選,不過,睇形勢應該唔得了!不過唔當選又有唔當選的玩法,陳師兄列出不同玩法,大家自己看吧!

坦言集:一旦敗選-陳文鴻 研究所所長
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 1018_00832_001.html

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 01:34 AM 發表

啱啱上網搵咗啲資料,2012年北京721特大暴雨。
同埋2018年深圳水庫泄洪,香港北面水浸。

不負責任地講(因非專業,純睇地圖後嘅直觀判斷),
珠三角一帶大型河流縱橫密佈,城市排水系統可以依託呢啲天然水道,會水浸。水易來亦易走。

而位於珠三角一側嘅深圳,相對缺乏呢類河流,深圳河沿岸平地,北面地區平原四面環山,市內多蓄水池水庫

補一句,下半段「不負責任講」同會否有水災呢個話題係沒有關 ...
我十幾年前開始在福田返工,發覺馬路冇乜去水渠,每逢大雨,啲水去唔切,留在大馬路,我地就要涉水而行。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-17 10:19 PM 發表

17/保單、家庭應急卡片、緊急聯絡表等其他重要資料
可能要撤離居所,入避難中心。有證件,可確認身份和尋找家人。

為了和平,要狠狠的打

https://weibo.com/2280198017/JpHPIktpA

【紀念中國人民志願軍抗美援朝出國作戰70周年大型電視紀錄片《為了和平》即將播出】解放軍報北京10月17日電 為紀念中國人民志願軍抗美援朝出國作戰70周年,經中央軍委批准,中央軍委政治工作部組織拍攝了6集大型電視紀錄片《為了和平》。該片從10月18日起在中央電視台綜合頻道晚8點檔黃金時段播出,每天2集,國防軍事頻道等其他頻道重播,部分省、區、市衛視跟進播出,中央主要新聞網站、重點門戶網站和“學習強國”平台等同步推出。

該片共6集,分別為《正義擔當》《殊死較量》《血性迸發》《英雄讚歌》《萬眾一心》《偉大勝利》,每集約50分鐘,採取史論結合、故事表達的方式,回顧呈現中國共產黨領導抗美援朝戰爭的光輝歷程和寶貴經驗,全面反映抗美援朝戰爭的正義性質和偉大勝利,深入反映偉大的抗美援朝精神的豐富內涵和時代價值,集中展示中國人民志願軍的英雄事跡和革命精神,生動展現全國各族人民同仇敵愾、眾志成城的大力支援和家國情懷,充分彰顯中華民族不畏強暴、維護和平的堅定決心和巨大貢獻。#抗美援朝作戰70周年#

在中國人民志願軍抗美援朝出國作戰70周年之際,推出這部電視紀錄片,將引導激勵廣大官兵和社會群眾大力弘揚偉大的抗美援朝精神和民族精神,更加緊密地團結在以習近平同志為核心的黨中央周圍,不忘初心、牢記使命、永遠奮鬥,奮力推進新時代強國強軍事業,為決勝全面建成小康社會、奪取新時代中國特色社會主義偉大勝利、實現中華民族偉大復興的中國夢作出新的更大貢獻。#軍報版面導讀# (本文刊于10月18日《解放軍報》“01”版)

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 05:21 PM 發表
大台又報有人要求中央好似澳門咁在深圳撥地給香港(其實係割地)俾香港起樓!

作為香港人,我覺得好醜,香港人死都要俾  D 地曬太陽,就係要高地價!老實講,要去深圳中山買樓的香港人,使你班人要求中央割地,要求中央割地的目地,不就是要將這些地繼續置於地產狗的控制底下吧了!

香港人,去死吧! ...
依單真係比較奇怪。
雖然我個人對工聯啲老餅印象唔好,
大部分都係抽油水連普通話都唔識講。
但照計工聯應該係最貼近中共立場嘅香港組織,
唔會同香港地產黨一樣咁腐敗掛?

阿爺放風?唔駛理內地民意?
就係實際操作都有困難啦。
感覺有啲伏。

宜家我只信cy。

香討首頁個建議追蹤...大叔排第6位 , 馬兄排20位
兩位上晒榜

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 03:03 AM 發表
最近多咗嘢講,有啲睇法具有爭議性,討論幾個回合,亂講嘢,收幾隻豬仔,平常心。

不過「直覺係對應水災」都收幾隻豬就莫名其妙。其實對於一件事,大家覺得係應對戰爭可能受到嘅大規模攻擊,而我覺得係應對未來可能發生嘅天氣極端化惡化而造成嘅水災。
難道真係咁具爭議性?借用內地用語「至於嗎?」
天災大家都唔希望發生,可能覺得我係詛咒緊祖國?但同時,我又渴望緊一場戰爭發生?
哎 我又亂講嘢 ...
唔駛介意d豬喎,你咪當有人唔同意你嘅睇法囉,收多幾隻豬又唔會被禁言,對你根本冇影響,睇開d啦,呢個世界總有人同你意見唔同嘅

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-18 07:02 AM 發表
阿爺都搶美元,搶來做乜,不就是對沖自己的美元,同時,也攔截了美元回美國的路!
以美元計價國債同人民幣升值潛力有咩關係呢?真係諗爆頭!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-18 07:29 AM 發表
個人極希望金毛當選,不過,睇形勢應該唔得了!不過唔當選又有唔當選的玩法,陳師兄列出不同玩法,大家自己看吧!

坦言集:一旦敗選-陳文鴻 研究所所長
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20201018/bkn-20201018000417844-1018_00832_001.html ...
攪中國?金毛嘅生意唔駛要?到時佢係美國企唔住,係中國又企唔住,係中東睇怕都冇運行,唔通要學元首咁隱居南美?

感謝高sir清潔大隊快閃清理流膿牆。
並得到行政長官社區服務獎狀。
https://www.youtube.com/watch?v=0uSlivz8SNY

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-10-18 08:04 AM 發表

可能要撤離居所,入避難中心。有證件,可確認身份和尋找家人。
最怕係要嚟被尋找啫

引用:
原帖由 littlemermaid 於 2020-10-18 01:03 AM 發表
泰國嘅事,香港人/西方世界會睇下新聞八下,但實際上有幾關心幾在意?如是者,回想香港去年發生嘅事,外國人除咗茶餘飯後食下花生,究竟有幾關注?班yc唔好覺得自己係世界中心,全世界圍住佢哋轉啦!試問除咗肥蓬,而家有幾多人會講香港? ...
其他大部份人係唔會関注同自己無関的人和事,一般睇完就算。只係香港人成鬼日以為地球圍住自己轉姐。😂

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-10-18 08:51 AM 發表

以美元計價國債同人民幣升值潛力有咩關係呢?真係諗爆頭!
美元計價
第日美元變陰司紙阿爺想點還都得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]