• 瀏覽: 1,004,270
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
泰國嘅事,香港人/西方世界會睇下新聞八下,但實際上有幾關心幾在意?如是者,回想香港去年發生嘅事,外國人除咗茶餘飯後食下花生,究竟有幾關注?班yc唔好覺得自己係世界中心,全世界圍住佢哋轉啦!試問除咗肥蓬,而家有幾多人會講香港?

引用:
原帖由 hanE 於 2020-10-18 12:47 AM 發表

會唔會沿海地區出事要循水路走所以要救生衣,大師話冬至要買嘅野係咪救生衣?深圳又冇大型水壩?
啱啱上網搵咗啲資料,2012年北京721特大暴雨。
同埋2018年深圳水庫泄洪,香港北面水浸。

不負責任地講(因非專業,純睇地圖後嘅直觀判斷),
珠三角一帶大型河流縱橫密佈,城市排水系統可以依託呢啲天然水道,會水浸。水易來亦易走。

而位於珠三角一側嘅深圳,相對缺乏呢類河流,深圳河沿岸平地,北面地區平原四面環山,市內多蓄水池水庫

補一句,下半段「不負責任講」同會否有水災呢個話題係沒有關聯,只係就個地理條件發表睇法。請分開睇,係兩個獨立話題

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 01:34 AM 發表

啱啱上網搵咗啲資料,2012年北京721特大暴雨。
同埋2018年深圳水庫泄洪,香港北面水浸。

不負責任地講(因非專業,純睇地圖後嘅直觀判斷),
珠三角一帶大型河流縱橫密佈,城市排水系統可以依託呢啲天然水道,會水浸。水易來亦易走。

而位於珠三角一側嘅深圳,相對缺乏呢類河流,深圳河沿岸平地,北面地區平原四面環山,市內多蓄水池水庫 ...
或者,希望天下太平、國泰民安!
而香港可以繼續馬照跑、舞照跳吧!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-18 02:14 AM 發表

或者,希望天下太平、國泰民安!
而香港可以繼續馬照跑、舞照跳吧!
大家都望國泰民安,尤其是今年太苦,經歷今年年頭疫情,年中又水災,內憂外患。
講起年中水災,期間淘寶都有商店賣「防災急救包」,內裡都包含多種天災遇險時嘅緊急用品

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 02:29 AM 發表

大家都望國泰民安,尤其是今年太苦,經歷今年年頭疫情,年中又水災,內憂外患。
講起年中水災,期間淘寶都有商店賣「防災急救包」,內裡都包含多種天災遇險時嘅緊急用品 ...
嗯,是的。
現時全世界都出現不同程度的天災、人禍。。。
但天佑中華,中國問題巳算是全球最小的了。。。
現內地派發的物資當防災也好,防戰也好,對我們來說亦是一種啟示。

引用:
原帖由 nldw 於 2020-10-17 11:39 PM 發表
悶都要post 多一次,尾角編劇可唔可以有d新意

有傳前總理有份

https://pbs.twimg.com/media/EkihWxCXgAE5nLy.jpg ...
所以軍政府唔會比他信及英乃返泰國。

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2020-10-17 11:01 PM 發表

阿三好多笨7野
有一單係為左唔買中國龍門吊
結果貴價同幫英國買二手
但原來都係中國制,仲要貴過一手
所以正如師兄咁話,老尾會供應廿萬件波司登羽絨褸比阿三㗎。

最近多咗嘢講,有啲睇法具有爭議性,討論幾個回合,亂講嘢,收幾隻豬仔,平常心。

不過「直覺係對應水災」都收幾隻豬就莫名其妙。其實對於一件事,大家覺得係應對戰爭可能受到嘅大規模攻擊,而我覺得係應對未來可能發生嘅天氣極端化惡化而造成嘅水災。
難道真係咁具爭議性?借用內地用語「至於嗎?」
天災大家都唔希望發生,可能覺得我係詛咒緊祖國?但同時,我又渴望緊一場戰爭發生?
哎 我又亂講嘢

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 03:03 AM 發表
最近多咗嘢講,有啲睇法具有爭議性,討論幾個回合,亂講嘢,收幾隻豬仔,平常心。

不過「直覺係對應水災」都收幾隻豬就莫名其妙。其實對於一件事,大家覺得係應對戰爭可能受到嘅大規模攻擊,而我覺得係應對未來可能發生嘅天氣極端化惡化而造成嘅水災。
天災大家都唔希望發生,可能覺得我係詛咒緊祖國?但同時,我又渴望緊一場戰爭發生?
哎 我又亂講嘢 ...
我正正經經講泰暴,都收兩隻🐷🐷
😂😂😂

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-10-18 03:19 AM 發表

😂😂😂
聽日瞓醒再睇下收番未

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-10-18 03:03 AM 發表

哎 我又亂講嘢 ...
先聲明,豬我冇份派

從應急用品睇嚟,個人認為似係應付戰亂多啲,如果純為應付天災,政府發警告時必會明言,當然唔希望會打仗,但大勢唔會因為個人意願而左右。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-10-18 03:19 AM 發表

😂😂😂
人怕出名豬怕肥,err... 應該係樹大招風貼切啲

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-10-17 11:41 PM 發表

仲有軍警前面一個黑記都唔見
泰國軍警唔講得笑

泰國發生甚麽事?就是咁簡單吧!老美不倒,天下無樂土。

阿爺都搶美元,搶來做乜,不就是對沖自己的美元,同時,也攔截了美元回美國的路!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]