• 瀏覽: 1,003,990
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 10:23 PM 發表
通常有這些訊息就代表我們已經完全自主了

【光刻機可能面臨重大突破的前夜】10月14日,ASML首席財務官Roger Dassen對向中國出口光刻機的問題作出了表態。他表示,ASML可以從荷蘭向中國出口DUV(深紫外)光刻機,無需美國許可。
這周我聽說中科院已就光刻機重大突破向中央做了匯報,很快就聽到了ASML的表態。
技術干總有突破的機會,不干永遠不可能突破。面對芯片的壓力 ...
而家要預防美國係運送的過程中搞搞震

香港醫院管理局先前入咗600劑瑞德西韋 現在WHO說此藥冇咩用 🤣

世衛:瑞德西韋等4款藥對治療新冠重症患者無效
https://share.881903.com?article_id=2361979&article_column_id=11&fallbackurl=/news/local/2361979

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 10:23 PM 發表
通常有這些訊息就代表我們已經完全自主了

【光刻機可能面臨重大突破的前夜】10月14日,ASML首席財務官Roger Dassen對向中國出口光刻機的問題作出了表態。他表示,ASML可以從荷蘭向中國出口DUV(深紫外)光刻機,無需美國許可。
這周我聽說中科院已就光刻機重大突破向中央做了匯報,很快就聽到了ASML的表態。
技術干總有突破的機會,不干永遠不可能突破。面對芯片的壓力 ...
世上所有科技成果都係人類開創,以往明清守舊自滿,先令中華落後於人,今日中國站穩腳步,急起直追,方向正確,以中國人嘅民族性同底蘊,有咩現存技術不可以突破甚至超越?需要嘅係追回失去嘅時間,而所需嘅時間,已經大大壓縮。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-10-16 10:26 PM 發表

好似外國派軍機到中國接收口罩咁,我哋中國一樣可以派軍機去收貨

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-10-16 10:38 PM 發表

世上所有科技成果都係人類開創,以往明清守舊自滿,先令中華落後於人,今日中國站穩腳步,急起直追,方向正確,以中國人嘅民族性同底蘊,有咩現存技術不可以突破甚至超越?需要嘅係追回失去嘅時間,而所需嘅時間,已經大大壓縮。 ...
聽聞康熙帝係好鍾意學新野,但真實歷史有待求證

泰國示威同香港一樣雨傘水炮,又Hunger Game上身

https://www.hk01.com/世界說/511332/泰國示威背後-禁不絕的-飢餓遊戲-3指手勢-風暴中的法政大學

大師舊年話過東南亞有事

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-10-16 10:28 PM 發表
香港醫院管理局先前入咗600劑瑞德西韋 現在WHO說此藥冇咩用 🤣

世衛:瑞德西韋等4款藥對治療新冠重症患者無效
https://share.881903.com?article_id=2361979&article_column_id=11&fallbackurl=/news/local/2361979 ...
猿教獸話研究緊某隻藥,發現藥效係瑞嘅100倍,0x100=?

引用:
原帖由 Loving11 於 2020-10-16 10:47 PM 發表
仲有隻哈姆太郎似香港🐷🐸
著住harry potter衫果d....似halloween造型多d...

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2020-10-16 06:07 PM 發表

我之前頗期待 空置稅、明日大嶼的開展;不過,在反對派、假建制及 香港人 的阻欄下,已經擱置,甚至有機會不了了之
你真係講得無錯,陳帆想擱置。。。👺

運房局考慮暫停一手空置稅審議 地建會梁志堅︰不是合適時機推出
https://www.hk01.com/article/536 ... utm_medium=referral

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-10-16 07:50 PM 發表

我同大家講,鄉港原來有啲村落喺無路到嘎,我第一次聽到都覺得好神奇
大嶼山有好多㗎!

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-10-16 10:26 PM 發表

你似乎還未明白,當 ASML 話你要幾多佢賣幾多時,阿爺可能已經唔再要買佢 D 機!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 02:13 PM 發表
個人認為,直接由深圳接管香港,可能是對大部份港人來說是最大的福份!
合併兩地政制,直接升格為直轄市。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 11:19 PM 發表

你似乎還未明白,當 ASML 話你要幾多佢賣幾多時,阿爺可能已經唔再要買佢 D 機!
證明中芯已經能量產7nm
代表老美即將失去80%芯片市場
只餘最頂端的5nm
asml, tsmc, 統統去死吧

大麻國有跡象排華了

引用:
原帖由 Loving11 於 2020-10-16 10:47 PM 發表
大師推介過呢本書,圖書館剛借咗,唔錯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]