• 瀏覽: 1,003,718
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 太大星 於 2020-10-16 05:29 PM 發表

嗰個人係工聯會鄭耀棠,唔知係咪阿爺要解決香港土地問題。

香港發展研究基金主席鄭耀棠表示,在今屆兩會會議已去信中央政府,建議在大灣區鄰近撥地發展香港新社區,中央政府有積極回應。

他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。他又說,最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。

香港發展研究基金信託人陳婉嫻期望,新 ...
""他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。""

如果以上真是形成左.... 即是在深圳範圍內的新1國2制.... (香港2號)

好處? 保留左習主的目標, 行走好真正理想的1國2制...? 本身的香港角色會如何去配合?

頭先係金甲祖嘅Blog睇到佢嘅新帖, 佢係最後一句講到:

"香港將經一次歷史性的政治整合、清洗。當然,反對陣營不會輕易放棄,他們會反撲。我們要有心理準備,這場角力將會繼續蔓延,戰果將在歷史中慢慢浮現,只能耐心地等待。"

忍唔住我都回左一段, 而家一稿兩投:

回歸以來, 國家一直都係強勢嘅一方, 好多早應該做嘅野, 例如23條立法, 都一直以忍讓嘅態度希望以時間令市民慢慢接受轉變, 一次一次嘅讓利, 都俾人攞完好處仲要反咬一口話係派糖衣毒藥旨在赤化香港。即使反對派擺明反中, 只要唔過紅線都可以冇事。

不過佔中同黑暴打破左呢個默契, 而且已經返唔到轉頭。國家而家已經轉行另一條路, 你唔接受一國兩制唔緊要, 可以揸住你本BNO去做二等難民。是否離開香港你地自行決定, 不過將來返唔返到香港就由阿爺話事! 你唔接受大灣區建設亦冇所謂, 不過將來好嘅工作同創業機會就係香港以外嘅大灣區度。黃絲港毒喜歡去美加澳做難民又好, 喜歡屈係漁港又好, 條路自己揀, 仆街唔好喊。

引用:
原帖由 神..六 於 2020-10-16 05:52 PM 發表

出左堆咁既圖,洗番都冇人敢幫趁喇......
口味嘅嘢....
可能有呆🐸🐸鍾意食💩💩💩呢!

引用:
原帖由 muihin 於 2020-10-16 06:09 PM 發表

""他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。""

如果以上真是形成左.... 即是在深圳範圍內的新1國2制.... (香港2號)

好處? 保留左習主的目標, 行走好真正理想的1國2制...? 本身的香港角色會如何去配合? ...
傻的!好地地的一國一制固有土地。為了香港宜班 PK 去裂土而治,不是吧!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-10-16 06:15 PM 發表

口味嘅嘢....
可能有呆🐸🐸鍾意食shit呢!
台式肉操呀大叔
差唔多顏色,都係有少少肉粒爛爛地
同佢地玩既屎差唔多

《人民日報》昨日發表了一篇《告台灣情治部門書》,喊話台灣情治人員不要被「台獨綁架」,要審時度勢,立即停止情報滲透活動,「莫要眷戀窮城,徘徊歧途,自尋絕路,勿謂言之不預也。」截止目前,台灣官方對「勿謂言之不預也」的宣示,啞然無聲。

《人民日報》的筆名一貫有其講究和內涵。今次以「任仲平」筆名發表,諧言代表「《民日報》論」。有相似命名規律的有「鍾聲」(音)、國紀平(國際問題論)、仲祖文(中組章)、鍾軒理(中宣論局)、鍾政軒(法委)、柯教平(育領域論)、「安平」(全部論),「勿謂言之不預也」顯然是最後通牒。

引用:
原帖由 muihin 於 2020-10-16 06:09 PM 發表 

好處? 保留左習主的目標, 行走好真正理想的1國2制...? 本身的香港角色會如何去配合? ...
如果可以深圳管理,行內地法律,區內包含內地商住,內地人自由進出,港人要入境。
然後將香港嘅部分政府部門甚至總部搬上去(租借或買),香港都可以慳番好多土地。

聲明:我冇渴望過內地租地/借地(割地)俾香港,以上睇法或建議係基於假設事情發生下,我個覺得比較可行嘅方案

引用:
原帖由 太大星 於 2020-10-16 05:29 PM 發表

嗰個人係工聯會鄭耀棠,唔知係咪阿爺要解決香港土地問題。

香港發展研究基金主席鄭耀棠表示,在今屆兩會會議已去信中央政府,建議在大灣區鄰近撥地發展香港新社區,中央政府有積極回應。

他表示,做法可參考澳門橫琴,在新社區內實行香港的法律制度,但初步未有擬定具體地點。他又說,最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。

香港發展研究基金信託人陳婉嫻期望,新 ...
點解今次工聯會同港獨派同一口徑?

之前唔知係邊度見過有個post說香港獨立之後應該吞併埋深圳,作為香港人後花園,仲話到時美軍會幫手喎⋯⋯

https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2020/10/20201016_blog.mp4

搶灘示範片

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-10-16 06:19 PM 發表

傻的!好地地的一國一制固有土地。為了香港宜班 PK 去裂土而治,不是吧!
當然理解... 好地地一國又要在內部搞咩2制...

只是覺得怪, 佢地E個提出, 又話"最近已經收到中央回函,認為反應非常積極和正面,信函提到廣東省政府會和港澳辦辦理有關事宜。"      所以先有其他推理.... 會唔會就是2047 前的過渡?  
個人來講, 是工作問題, 要有工開先可定居.... 又只是普通人一個, 無咩專業 又未到退休

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-10-16 06:20 PM 發表
《人民日報》昨日發表了一篇《告台灣情治部門書》,喊話台灣情治人員不要被「台獨綁架」,要審時度勢,立即停止情報滲透活動,「莫要眷戀窮城,徘徊歧途,自尋絕路,勿謂言之不預也。」截止目前,台灣官方對「勿謂言之不預也」的宣示,啞然無聲。

《人民日報》的筆名一貫有其講究和內涵。今次以「任仲平」筆名發表,諧言代表「《人民日報》重要評論」。有相似命名規律的有「鍾聲」(中國聲音)、國紀平(國際問題評論)、仲 ...
1014的寰評...主持人就是問嘉賓有咩解讀? 睇左一陣無再睇, 嘉賓是好似唔想回答? 唔理解? ....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]