• 瀏覽: 14,256
  • 回覆: 261
引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:39 PM 發表

哈哈哈哈!香港依家醫護講民主、學校大講民主。黃絲講民主、藍絲都系講緊民主。死未?
所有民主, 都係做事既人內部講.
有權有責,中國式民主就係集體決策,集體實行,集體負責,但唔關事既人行埋一二邊。無份做既出乜野聲?

解放軍講基層民主, 個個兵都有聲出, 打到國軍一仆一碌. 當然打贏國軍無乜好認叻.
原先垃圾級戰鬥力既國軍換左解放軍一套制度, 係韓戰同樣打到英軍美軍聞風喪膽, 打到韓軍未戰先潰
解放軍韓戰最恐怖既係神出鬼沒,美軍無壓到性既科技、後勤同火力優勢的話,早就比解放軍趕落海了
點解解放軍可以神出鬼沒?因為可以化整為零,同時可以貫徹戰術
唔好睇少呢一點,一隊軍隊拆散晒,無任何遠距離通訊手段,其他軍隊黎講,同潰散無分別,就算好似皇軍咁好戰,同樣會因為無法配合比人分化消滅,偏偏解放軍就係靠呢招起家。
點解可以做到?民主呀。個個兵都有聲出,都知自己要做乜,都為集體決定負責。唔會無左上級就變遊魂

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:53 發表

我作為大陸人來看
你們當初的行為與現在台灣的行為本質一樣
甚至比他們力度更大
南蠻甚難教化

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:53 發表

我作為大陸人來看
你們當初的行為與現在台灣的行為本質一樣
甚至比他們力度更大
你講緊爭取民主?
連建制都系。依家香港冇政客話推崇一黨專政。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 21:20 發表

同意!唔理得咁多,最緊要對得住自己。
加油💪🏻

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 10:09 PM 發表

你講緊爭取民主?
連建制都系。依家香港冇政客話推崇一黨專政。
特首不可以屬任何政黨,制度上早就排除左以黨執政。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:22 發表

當初系誰對吾兒開西和北京暴徒捐錢捐物?
國際聲援它們?
吾兒開西他們又系從哪裡跑去國外的?
香港記者當初是如何報道六四事件?
如果這幫人真的成功,你們才是真正罪人
香港當時比台灣更加過份在于香港當時還不屬于中國 ...
幾乎人人有份,一次又一次,神某都捐咗唔少。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 21:50 發表

你是從何得來的過半?
北京從各個軍區調兵,已經證明其他地方並沒有出現北京一樣情況
駐守黃陂的十五軍調到北京,如果真是全國性的那么部隊根本不敢調防 ...
你應該好年輕,唔知六四亊。當年清場,最先系武警唔掂,跟住軍人唔掂,唔系一個,系好多隊軍人都入唔到城。唔少國民自發支持佔領,送飯送水。搞足一個月。
最後鄧公出動四川軍,佢地亊先被禁閉多天,不准接觸任何外人,出發時講明有人作反,要用「不排除任何手段」去清場先正搞掂。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:31 發表

還有最初香港保釣的陳毓祥
為什么官方至今不提這個人?
再看看2012年香港保釣的一群人就明白為什么了
保釣系有心為中央添煩添亂;竟然豎起兩枝「國」旗在國際上展示。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]