• 瀏覽: 1,456
  • 回覆: 6
左丁山畢業已數十年,認識不少教師、校長由小學到中學都有,不少已經退休,還有一啲正在向上爬,希望做校長。奇怪嘅係,咁多年來全部認識嘅教師,都係教協會員,冇一個係教聯會員;三十年前上過旺角教協總部見司徒華,印象深刻嘅係教協之售貨部門,以便宜價錢賣貨畀會員,儼然是一個超級市場,經營十分成功。
...
剷除教協 - 左丁山
https://hk.appledaily.com/column ... OSBE3ZBV4KIFHA3AMPE/

司徒華等老領導,幾有預見,一早籌錢自置會所,不怕業主加租,不會被業主趕走(理由係乜唔使知),加上合作社嘅形式營運得宜,教師捧場,每年有現金流支持會務,支持更多教協活動。1991年壹週刊辦一份「教師月刊」,透過教協免費派發畀教師,初期當然蝕本,但後期廣告商發覺在教師月刊賣廣告,可以招徠消費(因教師職業及收入穩定吖嘛),教師月刊廣告漸多。不過肥佬黎志不在此,「教師月刊」突然煞停。

點解講教協?因為當今有大人物竟然稱呼教協為陀地工會,陀地係黑社會名詞,教師上堂常教導學生不可使用黑社會詞語,今有人自失身份,顯然係故意侮辱教協係黑社會,當教協會員老師係黑社會份子,用心狠毒之至。且有黨媒大字標題:「教協不除,黃師難滅」,顯見教協已成黨的眼中釘,DQ個別黃師之餘,誓要斬草除根,剷起教協。

咦,教協係有悠久歷史嘅合法教師團體,要剷除唔係咁易呀嗎?想來以後還有招數可出,就係羅織莫須有證據,引用國安法指教協係非法組織,拘控所有理事,訴諸法庭,將教協踢倒在地,不得翻身。

建制派藍絲之大弱點係永遠不檢討自己點解做得差,不得人心。例如幾十年前有掛青天白日旗嘅「中國學生周報」,對香港中學生影響力巨大,直至今天香港文化界還有周報舊人影子。當時左派吳康民搞一份「青年樂園」與之抗衡,但讀者數量與影響力差一大截,輸九條街。

現在香港有教協,左派亦組織了教聯,點解教聯發唔大呢,不能與教協抗衡,次次選舉功能組別立法會議員,教協候選人都贏幾萬票呢?教育局副局長蔡若蓮曾任教聯副主席,有無恨鐵不成鋼嘅心聲呀?反正教聯一定會得到華潤超市支持,華潤又收購city’super,兩大超市向教聯會員發8折優待證,商務三聯向會員發七折優待證,相信可以擴大會員數目啩?!搞大教聯,就可以陰乾教協眼中釘啦!教聯中人有無如此報國魄力?
。。。。。。。。。
教聯會主席連廣東話都未講得正,就想出黎誤人子弟,劣幣驅逐良幣,直頭痴心妄想!
做得老師真係貪你教聯八折卡咁cheap?

邪惡組織係唔會自我瓦解,正如黑社會販毒,沒有打壓,只會日益囂張

係華叔有遠見,若果教協沒有攪超市,用平價物品供應去維持教師參予,相信教協比教聯更少會員。

在教協之前經以有教師會,但人數從來不多。

宜家個教協好意思同以前比?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-15 08:26 PM 發表
左丁山畢業已數十年,認識不少教師、校長由小學到中學都有,不少已經退休,還有一啲正在向上爬,希望做校長。奇怪嘅係,咁多年來全部認識嘅教師,都係教協會員,冇一個係教聯會員;三十年前上過旺角教協總部見司徒華,印象深刻嘅係教協之售貨部門,以便宜價錢賣貨畀會員,儼然是一個超級市場,經營十分成功。
...
剷除教協 - 左丁山
https://hk.appledaily.com/columnist/2020 ...
字體都是PS的,假貨。
據可靠消息,黎智英對豢養的蘋果轉帖員的家人、母親等人格外照顧、關心。
蘋果旗下員工和蘋果轉帖員、打手,每天都要抹潤滑劑,等待老板。

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-15 08:26 PM 發表
...
剷除教協 - 左丁山
https://hk.appledaily.com/columnist/2020 ...
教畜自己出Memo誇自己, 人唔笑狗都吠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]