• 瀏覽: 803
  • 回覆: 14
張韶涵、歐陽娜娜:不為什麼,因為我們都是中國人,簡單而直接。

我的評論:
二位歌手簡單一句我們都是中國人令港奸汗顏。

臺灣忽然多咗2300萬人認識我的祖國呢一隻歌。真係要多得蔡英文打壓二位藝人。

蔡英文以為利用兩位藝人炒作可以得到政治利益。
結果被台灣民眾冷笑,呢件事件之前基本冇咩台灣人認識我的祖國呢一曲。
蔡英文令我的祖國一曲在台灣一夜爆紅,蔡英文居功至偉。
更有台灣人說唱我的祖國有什麼問題?

港奸你情何以堪?
港奸口中說愛國,卻批評台灣藝人愛國,港奸你除咗識唱奇妙恩典你識唔識唱我的祖國?

連蔡英文
都不願自稱中華民國總統
要愛國
唯有番大陸

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-10-3 09:55 AM 發表
連蔡英文
都不願自稱中華民國總統
要愛國
唯有番大陸
李登輝出賣台灣利益,蔡英文就擺明要將台灣從中國分裂出去。

呢種思維已經愧對中國人。

尋晚睇湖南衛視歌唱節目
先見到潘瑋柏做主持

港奸似乎想話俾廣大瀏覽者知,唱我的祖國係唔愛國。

港奸話大家應該唱星條旗,呢啲就係愛國嘅表現。

在台灣
仲有無人識唱  梅花

https://youtu.be/F3qf8Uetr-g

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-10-3 10:43 AM 發表
在台灣
仲有無人識唱  梅花

https://youtu.be/F3qf8Uetr-g
梅花作曲家劉家昌狠批台獨厚顏無恥,不是中國人。
劉家昌除感嘆他們那一代為富強而拼鬥,忽略掉給孩子基本教育、失去知與尋根的權利,也批評台獨分子,「以講臺語為榮,厚顏無恥,滿嘴閩南話,已經不是侵犯版權而已,是霸佔原創,你們心中還有法理嗎?」

劉家昌稱自己年過70,不知道還能活多久,但每天看了都會心痛,基於社會責任,有義務在走之前,告知台灣後代,中國不能再讓八國聯軍來侵略,更不能容忍抗日時的漢奸,「當今的臺灣認美國是爸爸,日本是媽媽,對付家人,跟漢奸有什麼兩樣。」

而我對港奸崇洋媚外,亦極度鄙視。

見到呢個post,睇嚟又有帶風向。

我在另一篇主題評論過
台灣官方及綠媒把矛頭指向歐陽娜娜唱我的祖國
網民馬上找到過去林志玲,費玉清也有在大陸唱過這首歌
於是民進黨人又反駁,不是我的祖國問題,而是地點時間不宜
奇怪,明明還有另一個台灣歌手張韶涵在同一個場合唱歌
點解火力都集中係歐陽娜娜一個人身上
張韶涵幾乎冇人講?
另一篇老猴的主題都唔提張韶涵?
明明民進黨自相矛盾,點講都講唔通
文化部話要罰歐陽娜娜,後發現仲有其他藝人唱過我的祖國
如果真係罰,先搞清楚
係唱我的祖國有問題?
大陸國慶表演有問題?
央視表現有問題?
連台灣政府都知呢個議題玩唔落去
陸委會馬上踩煞車,改口冇再話要罰

其實重點不在歐陽娜娜
項莊舞劍 意在沛公
因為歐陽娜娜老豆歐陽龍係國民黨黨員
之前仲做過國民黨發言人
民進黨的一貫手法
有藍色血統,去大陸表演,唔拎你黎政治操作,都對唔住自己

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-3 11:12 AM 發表
我在另一篇主題評論過
張韶涵幾乎冇人講?
文化部話要罰歐陽娜娜,後發現仲有其 ...
謊言蓋過謊言係民進黨一貫做法。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-3 11:12 AM 發表
我在另一篇主題評論過
張韶涵幾乎冇人講?
文化部話要罰歐陽娜娜,後發現仲有其 ...
至於失禁老港奸不嬲都係斷章取義。
亦係佢一貫作風。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-3 09:44 AM 發表
張韶涵、歐陽娜娜:不為什麼,因為我們都是中國人,簡單而直接。

我的評論:
二位歌手簡單一句我們都是中國人令港奸汗顏。
最近,見一台灣視頻,訪問一位資深前台灣法務官員.
佢坦言,台灣政治腐敗,
無法治,
一言堂.
辛苦建立,所謂民主自由,已經一敗塗地.

現在,台政府怕藝人到中國賺人民幣.引致政治立場不正確.
那整個台灣應該考慮是否不應賺人民幣.

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-10-3 11:24 AM 發表

至於失禁老港奸不嬲都係斷章取義。
亦係佢一貫作風。
呢個老港奸咩野都唔知就亂咁評論

歐陽娜娜背景特殊,咁多人去過中國大陸表演

點解只針對佢一個?

佢老豆老母係外省二代演員出身

老豆除左係國民黨員,仲做過台北市議員,老母做過里長

佢姑媽係歐陽菲菲

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-3 02:05 PM 發表

最近,見一台灣視頻,訪問一位資深前台灣法務官員.
佢坦言,台灣政治腐敗,
無法治,
一言堂.
辛苦建立,所謂民主自由,已經一敗塗地.

現在,台政府怕藝人到中國賺人民幣.引致政治立場不正確.
那整個台灣應該考慮是否不應賺人民幣. ...
臺灣不止藝人賺人民幣。
連郭台銘都後悔在印度投資,現在逐步將投資印度調回中國。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]