• 瀏覽: 12,199
  • 回覆: 56
  • 追帖: 2
+2
粗口,冇公德心一大堆,夜媽媽凌晨大聲笑大聲講野,我十幾年前讀中學就算一班人出黎玩都識自制係人地樓下講野唔好咁大聲

香港人,遊客踎喺街邊就話冇文化。自己粗口橫飛就話真性情。

中文有修詞巧,以前年代中文水平高,可以用適當中文青達語氣。

而家?中文差為有靠粗口。

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-10-1 07:55 AM 發表
禁止體罰之後就開始差,學校唔會再理學生品德.
有兩個案例 關於虐兒

一名父親 上法庭 被控 虐待兒子
在庭上自辯" 我喺屋企唔教我個仔,唔通等佢第日企喺你面前等你教?"
好似判咗守行為

另一個case
一名父親 "被控體罰要求佢個仔圍住棟樓跑圈"

最後證明 跑步 改善咗佢個仔嘅哮喘

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-10-1 09:42 AM 發表
對應極端主義要三種思路並進,好像也能借鏡
1 思想教育
2 改善其生活條件、上流機會
3 法規、國家武力打擊狂法行爲
呢啲係個人極權。。到頭來迫死自己

濫交當開放,粗鄙當率真,自私當自由,崇洋卻只學衰野,過猶不及,東施效顰

引用:
原帖由 無色暴雨 於 3-10-2020 02:46 發表
香港人,遊客踎喺街邊就話冇文化。自己粗口橫飛就話真性情。
嚴重的雙重標準 Heavily Double Standard

人家荷蘭是民主自由,德國法國又是民主自由,為什麼香港的民主自由總是崇尚暴力,搞大量極端主義和霸權主義呢?很多人內心很黑暗,玩盡歧視來傷害別人。不是說民主自由很好嗎?在我看來香港的民主要比歐洲很多國家都要劣質很多。人人只是在言語、衣著和文化上靠攏西方,然後呢?就是學習到重頭戲:種族歧視和極端暴力。這樣的社會那裡會好?

-del post-

引用:
原帖由 salabit 於 4-10-2020 04:45 發表
-del post-
Please feel free to express your opinions.
歡迎自由地表達你的意見。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-1 10:22 AM 發表
香港青年的自卑放在整個中華大背景下來看,無關緊要。
中國人落後于西方,是近200年的事,1800年代,中國人還驕傲的緊,根本看不起白皮,只當他們是蠻夷。
當今的中國,正在洶湧追趕世界先進,追趕速度之快,趨勢之凶猛完全出乎所有人想像,別說香港人,很多大陸人一樣不適應,自信心追不上發展的速度。
不過,大陸的青少年,自信心就非常的強大了。
香港青少年的自卑問題不是大問題,以當今中國的發展速度,再 ...
基本上認同,但換開關好困難

青少年上一代,七八十年代成長;當時大陸人普遍貧窮,香港人經常帶油帶棉被帶餅乾返鄉下救濟窮親戚;再加上港英栽培「以香港為家」的觀念,當時少年人普遍認同自己係「香港人」(有別於再上一代,普遍認為係「中國人」),救濟大陸人

呢班人(五十、六十後),一直自視高於大陸人,覺得大陸人文化、政治都較香港為低(部份由於反共教育,部份得力於右派報紙,例如日月報);佢地教育下一代,自然亦睇唔起大陸

本人有一個姪兒,三十出頭,典型黃絲,在文化界有少少名氣;父母2010年以前基本上唔返大陸,姪兒細細個,父母就帶佢去楓葉國滑雪。試問如果能夠培養佢愛國?我覺得無乜可能

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2020-10-1 03:31 PM 發表
因為互聯網令資訊流通太方便, 互聯網令有用資訊流通方便, 同時亦令歪理謬論容易廣泛散播。自卑憤世的小孩, 古來己有, 不過以前沒互聯網, 他們多數自己躲起來自卑。今日有了互聯網, 那些小孩可以把他們的歪論隨意大放出去, 按幾個掣, 便全世界都看到, 要影嚮別人的思想, 十分容易。在互聯網溝通聯絡亦方便, 小孩要找同路人, 也易如反掌。近年香港多宗動亂, 都是在互聯網發起的。互聯網是非常危險的武器, ...
說得好
很有理據

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-1 10:22 AM 發表
香港青年的自卑放在整個中華大背景下來看,無關緊要。
中國人落後于西方,是近200年的事,1800年代,中國人還驕傲的緊,根本看不起白皮,只當他們是蠻夷。
當今的中國,正在洶湧追趕世界先進,追趕速度之快,趨勢之凶猛完全出乎所有人想像,別說香港人,很多大陸人一樣不適應,自信心追不上發展的速度。
不過,大陸的青少年,自信心就非常的強大了。
香港青少年的自卑問題不是大問題,以當今中國的發展速度,再 ...
中國內地年輕人,因為中國既進步及西方的退步,不再迷信西方及所謂西式民主,所以中國內地年輕人越來越自信

而香港年輕人是被洗腦反中,中國既進步同佢地無關,但佢地死抱死奶既英文日就沒落,佢地當自己系西狗日狗,咁在中國人面前
當然越來越自悲

屙屎唔出賴地硬
 憎人富貴厭人貧
全世界嘅人都係衰呢兩範,無出其右。

香港衰到咁出名,唔係因爲香港嘅年青人衰啲,
而係香港嘅傳媒鐘意家醜登頭條,方死冇人知啫。

香港是缺乏了和諧和共識,有和諧和共識才能共同發展社會,沒有和諧就會有人走出來呼喊要革命。所以為什麼中國有文化大革命,香港也有民主大革命。人羣之中,人們可以有異見,但不能成為異類,因為異類代表不能共存,不能共存代表會出現打鬥和私了。但是,我們要認知到這個世界本來就是極度多元化,殺滅異類能解決什麼問題呢?殺人可以很簡單直接地解決不和問題,但是這樣就與文革沒有分別了。你們看看這個生物世界,他們是弱肉強食,但又不失生物多元化。為何人類又做不到呢?正因為人類不懂得變通,思想很容易被暫時已知的理解方式弄得萌塞起來了。

如何達至和諧和共識,正是治政家需要著手處理之事,但時代不斷變遷,問題亦時常改變,要及時處理社會分歧,其實極度困難。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]