• 瀏覽: 1,942
  • 回覆: 24
+4
引用:
原帖由 wangqion 於 2020-10-1 11:02 AM 發表
當今世界,武器王國總部首屬美國,成日耀武揚威,左右世界,中國喺發展過程中,點破解其武器庫,發展自己特別武器,超越傳統武器概念,系要平衡中西方嘅一定要課題 ...
中國主力武器是用作拒止美國侵略,例如有大量反艦反航母導彈,也有大量中程導彈,是要拒止美國艦隊迫近。

美國發展策略是進攻型,全球用兵,所以有大量航母,由於對手沒有強勁艦隊,過去幾十年,美國並不著力發展反艦導彈,也因為之前受中程導彈條約限制,美國也沒有發展如如東風21,26等中程導彈。不過侵侵已退出有關條約。

未來戰爭除了靠衛星(但兩個大國開戰便會互毀對方衛星),也靠無人機、預警機提供實時資訊,無人坦克、無人戰機的角色相信更大。

中國肯定首先是空優,
現代戰爭制空權是第一要素。
發展方向是AI 無人戰鬥機,美帝害怕AI 反過來控制人類,中國是追趕者,不能亦步亦趨跟隨美帝,必須跨越式發展。現代戰機最大的制約就是駕駛員。
中國要在無人戰鬥機領域彎道超車 !

俄佬的傳統武器吾慌好得過老共,飛機係勁啲,但數量堪憐。
靠什麼?

五千枚核彈!

中國功夫唔係武器,只係練好強身健體。

更強嘅網軍及咀炮攻擊

中國缺乏的並不是多數武器,而係人民缺乏憂患意識及尚武精神.多數人忘卻所處的世道並不安寧,在他國每日都有人死於戰亂.若果精神層面只屬書生心態,即使是倚天屠龍在手,咁就如同放在門前驅邪無異...

引用:
原帖由 rigby 於 2020-10-1 04:12 PM 發表

正解,

可惜的是這兩種武器太強大了,
令黃俄共狗固步自封,
不思進取。

呢句套去台灣把啦, 把死炮咀話台人氣質好, 可以抗新冠病毒夠膽死嗡出, 仲有咩大話佢地會面紅

另外,成日攬住雄三在夜郎自大, 呢D咪你嗡的固步自封,
不思進取囉。應一應呀, 不過係台灣

基因思想武器!

引用:
原帖由 bronze18man 於 2020-10-1 04:45 PM 發表
基因思想武器!https://lh3.googleusercontent.com/proxy/68UsbJbEKE-70U4OsmdmozfoYw3h3sAQyJihao0GmVJOBR-dYOmZk4XOuX0Tf3LGIPNqEGV1uRiuIMge_oAkQbVJRl18cBrCeMbt2UKz0FDyYlPe60mliCdzQN8csOqLOzHB2Q
這套yup嘢,

頭頭咁巴閉, 原來揾刀殺得死喎, 最後原來在柬埔寨攪掂佢,

好心先前唔好裝咁大個頭啦!

一波排山倒海攻擊己夠,再炸總桶府,即時投降。

引用:
原帖由 rigby 於 2020-10-1 06:06 PM 發表

既然台灣這麼弱雞,
黃俄共狗怎麼會自從古寧頭被痛打了之後,
70年來都只吠不咬 ...
佢地睇你台灣咩?自量吓,你地背後有美國咋,在金門炮戰那年,如不是美國趕來干預,台灣早就回歸中國啦!

好心睇清楚自己台有q咩嘢先自大啦!狐假虎威咋

AI步兵。打人海。
1.5米高,30公斤重,速度80公里小時,移動200公里,待機3天。
全天候,要50億,殺14億人好像不夠?即用即棄吧?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]