• 瀏覽: 4,157
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-28 08:22 發表
如果說到二戰罪魁 , 基本上一定是希特拉 , 和他的納粹黨 ,
但其他們就是怎樣興起的呢???
係呢個獨特問題上 , 我們可以看到三個奇怪現象 :
一--不同於意大利  日本兩國 , 納粹黨倒是民選上台的呢 ,
二--當時的德國 , 其實有大量上層和底層人民支持納粹黨呢 ,
三--相對於一戰德國  二戰法國的投降 ,
納粹德國倒算是戰到最後一發子彈呢 ... 點解會這樣???

事 ...
感覺上,7兩舗係行緊希魔嘅舊路。

美國人係既得利益啫,紙醉金迷,
唔察覺/唔誠認/唔接受自己係幫兇,唔出奇。
德國人咁超班嘅種族都賴嘢,美國佬?

最R頭嘅係啲黃蛙,明明俾7兩舗7緊,都仲7到俾人賣嗰陣幫人點數...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-30 12:44 PM 發表

其實e+全世界都係咁。。。美國就唔駛講拉,英國有脫歐,法國有黃馬甲
但係咪之前佢地都比民主制度,搞到好差咁呢?

老實講,我就覺得唔係。。。

所以我既結論係,任何政治制度都可以變好變差,而發展上,
經濟大環境其實比政治制度影響大好拎多。。。 ...
你最後一句唔太正確, 大陸話咁快KO咗個新冠, 但係外國就係啲onX懶民主制度先搞到pk. 愚民每個地方都一定有, 但係懶民主制度先會令問題放大, 出現咁多有理無理示威, 因為就算執政者唔係咩衰人都好都一定要偏重民意唔係就選唔到.
當然就算係大陸都一定要有民意基礎共產黨先執到政(人地其實係有選舉, 不過啲onX盲嘅識上網都睇唔到), 而制度嚟家野係唔可以完全保證民主唔民主, 永遠有好就有唔好. 有啲人驚大陸制度我都明, 但係現實係目前幾十年來經多人批判(理性)共產黨修正後好過啲onX懶民主轉轉轉又比外國老點變白痴好好多.

引用:
原帖由 貓男 於 2020-9-30 03:41 PM 發表

感覺上,7兩舗係行緊希魔嘅舊路。

美國人係既得利益啫,紙醉金迷,
唔察覺/唔誠認/唔接受自己係幫兇,唔出奇。
德國人咁超班嘅種族都賴嘢,美國佬?

最R頭嘅係啲黃蛙,明明俾7兩舗7緊,都仲7到俾人賣嗰陣幫人點數...
...
其實都係架 ... 白人主義  貿易保護主義 , 基本上都中晒

不過唔同既係 , 美國既白左 "政治正確" 又真係有一定問題
坦白講 , 我覺得其實有D人係 , 比D白左迫到去支持7兩鋪既

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-9-30 02:37 PM 發表
福士甲蟲車,德國汽車經典,1999年停產;就是大眾汽車廠三十年代,為響應元首號召「讓每個德國家庭都擁有一部優質汽車」而推出的
多謝明兄指教 ... 原來呢度D高手仲多過史區 !!!
(唔好比史區D人知道我咁講呀)

值得一提既係 , 其實自希特拉以民粹主義上台後 ,
佢就將自己綁左係民粹主義戰車之上 ... 佢只可以越來越激進 ,
去滿足民眾被越養越大既胃口 ; 
相反 , 只要佢稍為剎車 , 民眾就會立即不滿 ... 甚至可能立即被
更激進者拉下台 !!!

事實上 , 法國第一共和(法國大革命)既黑暗時期 , 
就有好多革命黨人 , 因為想勸停班痴線佬 , 結果比人話係反動 ,
都的埋上斷頭台呀陰功 ... ^.^"

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-29 11:01 AM 發表

果班聰明仔以為香港攬炒後 , 美國會接收香港難民 ...
會 , 黃芝鋒果幾個羅 !!! 幾時到你丫
尾國就一定會撐黃芝鋒架勒, 就好似當年巴爾戈喬夫咁,
人地比西方頒諾貝爾和平獎TIM.....點解呀??
佢幫尾國佬隊冧左蘇聯丫麻, 所以人地蘇聯解體後仲好富貴
係蘇聯人民乞食渣麻!!

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-1 10:53 AM 發表

尾國就一定會撐黃芝鋒架勒, 就好似當年巴爾戈喬夫咁,
人地比西方頒諾貝爾和平獎TIM.....點解呀??
佢幫尾國佬隊冧左蘇聯丫麻, 所以人地蘇聯解體後仲好富貴
係蘇聯人民乞食渣麻!! ...
講真 , 近年諾貝爾和平獎都越來越搞笑拉 ...
戈爾講環保 , 諾貝爾和平獎 ; 奧巴馬上任唔夠一年 , 諾貝爾和平獎

咁既獎你同我講有公信力???

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-30 07:48 PM 發表

其實都係架 ... 白人主義  貿易保護主義 , 基本上都中晒

不過唔同既係 , 美國既白左 "政治正確" 又真係有一定問題
坦白講 , 我覺得其實有D人係 , 比D白左迫到去支持7兩鋪既
...
大統領無希魔咁有政治魅力,只係爛仔一名....啊唔係...佢只係一個俾猶太商人控制左既傀儡而已......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]