• 瀏覽: 3,406
  • 回覆: 37
收復台灣,是中國復興的必經之路,既是必須完成的歷史使命,也是對復興成果的階段性驗證和夯實。
本文歸納了兩大脈絡:一是武統台灣的四個重點,二是中國台海開打之前需要完成的八大拼圖。兩者密切相關,後者是前者得以實施的基礎。

第一,收復台灣主要有四個重點:
1、何時打?
2、怎么打?
3、收復之后怎么治理?
4、開打之前需要做哪些準備?

第二,中國台海開打之前需要完成的八大拼圖
台灣問題,本質上是中美問題。
21世紀的世界,前半個世紀這世界的主要問題都將是中美問題,而越往后,越將是中國的問題,這是歷史大勢。
為了確保在台海問題上萬無一失,需要做好跟美國全面決裂甚至爆發熱戰的充分準備,因此武統台灣,我們除了要考慮台灣本身的問題之外,還需要兼顧整個國內國際環境,兼顧整個世界政局方可。而這,就牽扯到了收復台灣之前、中國必須要做好八個方面的準備工作,我稱之為需要完成的八大拼圖。

這八大拼圖都是什么呢?
國內的四塊拼圖,是:統一思想、充分備戰、糧食安全、和內外雙循環。
與之對應的,國際四拼圖則為:輿論爭奪、穩住周邊、能源保障、以及縱俄聯歐。
直白地說,就是從思想上、軍事上、經濟上、輿論上、糧食和能源安全上、周邊及國際關係上,都做好充分準備和協調,既要確保眾志成城、萬眾一心,在思想上不陷入內耗。

長文: https://mp.weixin.qq.com/s/x9Xw1JiuXMaTjHoZSFKhYw

1、何時打? 大約在冬季
2、怎麼打? 迅雷不及掩耳,一次性解決
3、收復之后怎麼治理? 一國兩制
4、開打之前需要做哪些準備? 收買偽軍軍官

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 08:24 AM 發表
1、何時打? 大約在冬季
2、怎麼打? 迅雷不及掩耳,一次性解決
3、收復之后怎麼治理? 一國兩制
4、開打之前需要做哪些準備? 收買偽軍軍官
我跟一些相熟台灣朋友說.
家中多儲一些糧油.物資.
部份錢轉日元

還一國兩制?共産黨傻咗?一國兩制系和平統一先至有嘅結果而唔系前置條件!台灣人一直想“獨立”,玩一國兩制睇下愚港玩成乜樣?仲嚟多鋪?而家講緊武統!

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-9-29 09:34 AM 發表
還一國兩制?共産黨傻咗?一國兩制系和平統一先至有嘅結果而唔系前置條件!台灣人一直想“獨立”,玩一國兩制睇下愚港玩成乜樣?仲嚟多鋪?而家講緊武統! ...
若果對台灣採用一國二制,咁絕對是個愚蠢之極的方式..
在地理上台灣島是與大陸分開的獨立島嶼,擁有自己的固有本土圈,對此會等同埋一個比香港大十倍的隱憂.現時在香港政府官員一樣,為保本土權力,並冇持續追擊暴黑反共勢力等人,就知道唔少人保留對中央的忠誠.可想而知,這種漠視中央的管治,將地區與民族分類統治,長久下去絕對會危機國家穩固,最終會禍及十四億同胞.所以武統後必須一國政策管轄,是可以考慮發展自貿經濟區,但必須用5年以上平息人怨後方可考慮.

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-9-29 09:34 AM 發表
還一國兩制?共産黨傻咗?一國兩制系和平統一先至有嘅結果而唔系前置條件!台灣人一直想“獨立”,玩一國兩制睇下愚港玩成乜樣?仲嚟多鋪?而家講緊武統! ...
如果武統,就唔會有一國兩制.台灣實行一國兩制會亂過香港.

引用:
一國兩制統治成本低,只要控制好教育及媒體,人心會慢慢收攏

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2020-9-29 01:28 PM 發表

如果武統,就唔會有一國兩制.台灣實行一國兩制會亂過香港.
一國兩制都可以有好多模式,肯定唔可以好似香港咁;最少在教育和媒體兩方面要控制好,人心才能慢慢收攏

好處係就算台灣島內有乜事,例如經濟差、甚至恐怖襲擊,主要責任及承擔都係台灣島民,對內地影響較小
另外就係對台灣中間島民心理上較容易接受

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:28 PM 發表

一國兩制統治成本低,只要控制好教育及媒體,人心會慢慢收攏
咪講笑喇,借用舊官員管理冇問題。但話一國兩制成本低就呃人囉。香港好少人讀過中國現代史,唔知國共相爭時有一批文人提出過“第三路線”哩段古,包括台灣國民黨仲話“不統、不獨、不武”。而家已經系蘇州過後無艇搭囉,YT上有人講,台灣人畏威而不感恩,俾佢玩大咗治理成本更高。睇下清朝攞返台灣同日本殖民台灣用乜政策,台灣人而家對日本系乜態度,你會知我講緊乜嘅!

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-9-29 01:43 PM 發表

咪講笑喇,借用舊官員管理冇問題。但話一國兩制成本低就呃人囉。香港好少人讀過中國現代史,唔知國共相爭時有一批文人提出過“第三路線”哩段古,包括台灣國民黨仲話“不統、不獨、不武”。而家已經系蘇州過後無艇搭囉,YT上有人講,台灣人畏威而不感恩,俾佢玩大咗治理成本更高。睇下清朝攞返台灣同日本殖民台灣用乜政策,台灣人而家對日本系乜態度,你會知我講緊乜嘅! ...
兩路政策係必需,但我認為台灣島民崇拜日本主要係70/80年代開始既文化、產品輸出,內地、香港等一樣受影響

兩路政策以前講過
https://news.discuss.com.hk/view ... 47&extra=page=1

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:46 PM 發表

兩路政策係必需,但我認為台灣島民崇拜日本主要係70/80年代開始既文化、產品輸出,內地、香港等一樣受影響

兩路政策以前講過
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29276547&extra=page=1 ...
台灣土壤已經深度“綠化”,斬草唔除根、春風吹又生。再嚟一個馬英九式人物軟淋淋管治,難保唔會嚟多次2.28亊件。咁從頭再做嘅成本點計?

引用:
中國係實行一國兩制(社、資)的國家,所以對台灣還是合用的(資本主義制度)。

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-29 02:52 PM 發表

中國係實行一國兩制(社、資)的國家,所以對台灣還是合用的(資本主義制度)。
時移世昜,蘇州過後囉。一國兩制系鄧小平和平統一中國向台灣伸出嘅橄㰖枝,但噤多年嚟,無論國民黨抑或民進黨政府,肯接受嘅話就唔使講武統喇。舊年台灣總統選舉,藍綠都表明唔會接受哩個方案,目的都系選票,即系話無“民意基礎”,所以選舉後國民黨都話從新檢討九二共識咁話。善意都被曲解,睇下香港疫情下,中央政府點幫都會被抹黑,仲喺台灣搞一國兩制?算啦吧!

引用:
原帖由 一個局外人 於 2020-9-29 03:40 PM 發表

時移世昜,蘇州過後囉。一國兩制系鄧小平和平統一中國向台灣伸出嘅橄㰖枝,但噤多年嚟,無論國民黨抑或民進黨政府,肯接受嘅話就唔使講武統喇。舊年台灣總統選舉,藍綠都表明唔會接受哩個方案,目的都系選票,即系話無“民意基礎”,所以選舉後國民黨都話從新檢討九二共識咁話。善意都被曲解,睇下香港疫情下,中央政府點幫都會被抹黑,仲喺台灣搞一國兩制?算啦吧! ...
算把啦你。

一國兩制係歷史客觀出呢,社會主義和資本主義共生。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]