• 瀏覽: 9,895
  • 回覆: 86
轟炸機載彈量大,又可以遠距離發射導彈,加上隱身,其實中國而家用乜嘢方法可以有效防禦?

引用:
原帖由 CHS1 於 2020-9-24 10:20 AM 發表
轟炸機載彈量大,又可以遠距離發射導彈,加上隱身,其實中國而家用乜嘢方法可以有效防禦?
打唔到隻鳥,咪打佢個巢。

其實呢個問題 應該要問返美國 怎樣防禦東風41導彈一樣 超音速七倍落地 無法防禦 殺傷力巨大 點樣先可以做到防禦呢

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-9-24 10:47 AM 發表
其實呢個問題 應該要問返美國 怎樣防禦東風41導彈一樣 超音速七倍落地 無法防禦 殺傷力巨大 點樣先可以做到防禦呢
DF在同温層已加速到26馬赫,所以由高空轟向美國本土,有地心吸力的加速,應可去到超越音速27倍

冇辦法攔截

3至4個月的中美南海對戰,雖非熱戰,但

在中國乙相雷達下,量子雷達及北斗系統下
B52H 衰咗
B1B衰咗
B2,B2a衰埋!

而家美國急改佢B21的設計,亦唯有寄望B21掛

其實,美國可能更驚中國的轟20及曾出現在轟20側邊,但極少提及的轟21!

另外,中國仲有神殲25鬼鳥及暗劍

你當b2/21係b52 只係打雜 外圍放幾支導彈 就梗係冇得防啦
佢地嘅工作係 深入內陸搵最重要目標,就係東風31/41 導彈發射車
要深入內陸就要喺外圍空中加油加滿,即係加油機要喺邊界外最多2000km內,太遠 就算滿油 入到去打個白鴿轉就要走冇意義
而 2000km 內嘅加油機, 只要j20配合自己加油機就可以 清除
另一方面加油機亦有航程限制,b2 可以本土出發都只係靠各地美軍機場起飛加油,呢啲咁近嘅目標 轟6J都可以打擊

我係見唔倒你啲 b2/21, 不過可以打晒你啲加油機,冇加油機續航,惡得去邊

1. 岸基HF雷達
2. 攻擊11/攻擊20

引用:
原帖由 pooh24680 於 2020-9-24 11:21 AM 發表
你當b2/21係b52 只係打雜 外圍放幾支導彈 就梗係冇得防啦
佢地嘅工作係 深入內陸搵最重要目標,就係東風31/41 導彈發射車
要深入內陸就要喺外圍空中加油加滿,即係加油機要喺邊界外最多2000km內,太遠 就算滿油 入到去打個白鴿轉就要走冇意義
而 2000km 內嘅加油機, 只要j20配合自己加油機就可以 清除
另一方面加油機亦有航程限制,b2 可以本土出發都只係靠各地美軍機場起飛加油 ...
其實b1b每次出現都被中國戰機圍,b2a出擊去印度那邊,都要運路繞到澳洲那邊遠路過!美國都知,衰晒啦

而家b21要推遲出世,應該是思考如何避過中國雷達網的偵測!但相信仲未諗到

其實,美國轟炸機,體積又大,又飛得慢,係中國雷達測到,一支紅旗導彈或pl21都攪掂佢!

一句講晒:五常係吾會打仗嘅,只會打代理人戰爭

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-9-24 11:26 AM 發表

其實b1b每次出現都被中國戰機圍,b2a出擊去印度那邊,都要運路繞到澳洲那邊遠路過!美國都知,衰晒啦

而家b21要推遲出世,應該是思考如何避過中國雷達網的偵測!但相信仲未諗到 ...
B2有低空突防能力,b21都應該有
如果由猛加拉 方向山脈低空入係好難發現
不過掉轉,知你手段就自然有辦法

所以美6(5代半)代機方向都定左,就係隱身,超巡,大航程,目標要減少對加油機嘅依賴

如果破唔到佢隱身術其實真係好頭痕,佢遠距離射彈我戰機又冇辦法飛到去,正如中國轟炸機炸關島都係喺遠距離, 問題係你只係炸到佢海外基地但佢又可以作到你本土。

引用:
原帖由 CHS1 於 2020-9-24 11:39 AM 發表
如果破唔到佢隱身術其實真係好頭痕,佢遠距離射彈我戰機又冇辦法飛到去,正如中國轟炸機炸關島都係喺遠距離, 問題係你只係炸到佢海外基地但佢又可以作到你本土。 ...
邊個得閒諗啲無謂野
低空突防唔洗隱身添呀,破乜?
幾時都係禦敵於門外
洗鬼諗點打美國本土,只要有轟20就可以打擊7000km內任何基地,包保 附近啲加油機走晒,比你b21 全透明又如何

咁就要發展空天轟炸機24小時在軌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]