• 瀏覽: 7,692
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-15 04:36 PM 發表
坦克靠撞?
大家一樣既炮,坦克打船容易,定船打坦克易?

引用:
原帖由 機龍 於 2020-9-13 02:15 PM 發表

各有所長

卡車炮靠輕量化換取低成本同運輸機動力

履帶炮多地形越野能力佳,裝甲及擕彈量更爲充足
現代的卡車炮
還能如 62年般
拆解,單兵運輸,再組裝嗎?

以現在中國多類型陸軍裝備
卡車炮使用機會不多了吧!

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-9-16 05:55 發表

現代的卡車炮
還能如 62年般
拆解,單兵運輸,再組裝嗎?

以現在中國多類型陸軍裝備
卡車炮使用機會不多了吧!
點解要拆?

卡車炮用卡車底盤可以開車走人,亦可以空運

引用:
原帖由 機龍 於 2020-9-16 07:55 AM 發表

點解要拆?

卡車炮用卡車底盤可以開車走人,亦可以空運
咁我理解錯了!

多謝資料!

大家都有 制導的 應該都打到對方?
如果非制導, 當然 人多手多 有著數?
引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-16 01:33 AM 發表

大家一樣既炮,坦克打船容易,定船打坦克易?

引用:
原帖由 bizet 於 2020-9-14 12:25 PM 發表
嚇下人無問題嘅, 用嚟打仗的話, 未到目標距離之前先落地休息.

成龍批死佢會自己爆㗎.
武器唔爆只有呆灣省能做到

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-16 11:28 PM 發表
大家都有 制導的 應該都打到對方?
如果非制導, 當然 人多手多 有著數?
艦炮容易打中。
以 052D 130mm主炮為例,全自動,炮管丶炮塔丶冷卻和火控不太受體積和重量限制,一分鐘 30-40發
M1A2 120mm 炮手平均一分鐘裝填10-12發。

https://www.youtube.com/watch?v=nJ2pdqnJM00&list=PLYG8vFcMYIaKImUHO54tkz1YaZEC4L52x&index=4&t=0s&app=desktop

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-17 12:57 AM 發表

武器唔爆只有呆灣省能做到
成龍批死佢未出鏜已爆, 犀利呀. 威威過台仔.

Thanks!
好似都有 100KM 射程?
坦克 好似 10KM 內?
可唔可以放到 40" 貨櫃內?
引用:
原帖由 6674 於 2020-9-17 04:08 AM 發表

艦炮容易打中。
以 052D 130mm主炮為例,全自動,炮管丶炮塔丶冷卻和火控不太受體積和重量限制,一分鐘 30-40發
M1A2 120mm 炮手平均一分鐘裝填10-12發。

https://www.youtube.com/watch?v=nJ2pdqnJM00&list=PLYG8vFcMYIaKImUHO54tkz1YaZEC4L52x&index=4&t=0s&ap ...

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-17 03:34 PM 發表
Thanks!
我估有效射程在30km內,坦克在20km內。
四十尺櫃應該放不下,因為呢隻炮塔吾輕,底座還有大型轉動系統。

反而,<11米小東風可放入偽裝的四十尺高櫃。

Thanks!
引用:
原帖由 6674 於 2020-9-17 08:13 PM 發表

四十尺櫃應該放不下,因為呢隻炮塔吾輕,底座還有大型轉動系統。

反而,<11米小東風可放入偽裝的四十尺高櫃。 ...

高原中的自走炮,同輕坦一樣一路為印度而設。

引用:
原帖由 6674 於 2020-9-17 20:13 發表

反而,<11米小東風可放入偽裝的四十尺高櫃。 ...
坦克炮屬於直瞄炮視線射程~10公里,同口徑艦炮可以打~20公里

H/PJ-45大抵相當於AK-130及OTO 127,使用底排彈或火箭彈可以倍增射程

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-17 03:34 PM 發表
Thanks!
130mm AK-130 gun
- maximum effective range of 23 km
120mm M256 gun
- maximum effective range of 3.5 km, engagement ranges approaching 4 km

Thanks!
好似比起支火炮 差好遠?
引用:
原帖由 GP03SE 於 2020-9-22 09:31 AM 發表

130mm AK-130 gun
- maximum effective range of 23 km
120mm M256 gun
- maximum effective range of 3.5 km, engagement ranges approaching 4 km

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]