• 瀏覽: 5,652
  • 回覆: 95
+8
引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-18 11:42 PM 發表

台毒L視佢為眼中釘.
舊年連夜問都比芵文關左🤔🤔

引用:
原帖由 YuckoO 於 2020-9-18 11:55 PM 發表

南越
好年中華民國同南越為了九段線打了一場戰爭 而守住了九段線

Sorry 我睇錯 原來當年共產黨已經喺南沙同南越開戰 真係水兵鬥水軍

咁又引起另一個疑惑?

點解國民黨唔出兵 而係由共產黨出兵呢?
而點解共產黨連船都唔多隻 仲要走去南沙同南越打呢?

當年兵荒馬亂 擁有槍支嘅平民多的是 係唔係出海為生活打魚嘅漁民 同啲搶掠嘅越兵開火呢 又一個疑惑?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 04:37 PM 發表

我份人好有善心,經常做義工喎!
善惡到頭終有報,我要收果報,你係咪願意給兩倍?
挺賣力的,看來你主子今天給你加餐了

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 11:17 PM 發表
我嘅理解係當年 中華民國同資本主義嘅越南喺九段線打了一場仗 而中華民國係為咗保護九段線

唔知我有冇理解錯?

理據係當年即係越戰之前 代表越南嘅係資本主義 ...
西沙海戰關國民政府乜事。
越南晨早就分裂分北越同南越,台灣國民政府只承認南越,所以佢地口中既越必定係指南越
兩個政權從未打過
西沙海戰係解放軍同南越軍打,南越大敗

後來南越被北越武力統一

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-19 08:34 AM 發表

中共領導人家屬頌讚外國
中國強, 中國好, 好到中共領導人家屬都移民外國, 不做中國人要做外國人!
http://news.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=1 ...
看更 放假?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-18 06:58 AM 發表
沒有宇宙,就沒有人類!
所以,爹親娘親,不及共產黨親!

雖然共產思想,是在1848年才出現,但沒有共產黨的出現,就沒有人教導中國人什麼是父母,什麼是家庭,什麼是社會,什麼是地球,什麼是宇宙!

沒有共產黨教導,中國人父母只識 kiss, 到死都仲係處,沒有中國人可以出世!所以,中國人條命都是來自共產黨!

歡迎討論! ...
原來你老母系共產黨,你阿爸又系共產黨

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-19 09:10 AM 發表

西沙海戰關國民政府乜事。
越南晨早就分裂分北越同南越,台灣國民政府只承認南越,所以佢地口中既越必定係指南越
兩個政權從未打過
西沙海戰係解放軍同南越軍打,南越大敗

後來南越被北越武力統一 ...
當年中華民國代表中國 原來從來未保衛國土 佢口中嘅叛逆卻保衛國土

明白了

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-19 12:08 AM 發表
Sorry 我睇錯 原來當年共產黨已經喺南沙同南越開戰 真係水兵鬥水軍
1974年1月19日,共軍奪回被陳誠放棄的、被南越占領的西沙島嶼,就是西沙之戰
1974年2月1日,國軍丟失南沙由當時國軍駐防,海軍副司令李敦謙命名的敦謙沙洲,這可能是國軍最后一次丟失國土。
1974年2月8日,國府發這個

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-9-19 01:41 PM 發表

係就好啦,宜家移民咗去加拿大,住洋樓,有靚跑車!
咁即係點? 香港啲嘢關你撚事呀 七頭
加拿大排華嘅時候 或者你啲錢輸曬 唔好仆街返嚟

條路自己揀 仆街唔好喊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]