• 瀏覽: 5,622
  • 回覆: 95
+8
引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:43 PM 發表

師兄麻煩睇下#24
《 論日本關東軍的武器流向》
李長林

呢個作者係東北人,抗戰勝利時已經十幾歲

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 08:47 PM 發表

《 論日本關東軍的武器流向》
李長林

呢個作者係東北人,抗戰勝利時已經十幾歲
我估你講嘅係 東北軍地軍火畀咗共產黨
即係我講嘅江湖傳聞

但我又想睇下另一邊喎

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:43 PM 發表

師兄麻煩睇下#24
毛澤東領導下既中共同蘇聯關係一向都麻麻,直至韓戰先開始真正成為盟友
但係持續時間只有十年左右

主要原因,中共係長征前,係由共產國際(即係蘇聯)派員控制
毛澤東係紅軍比共產國際兩條茂利玩死前奪權,帶住紅軍逃出生天,然後去到延安開始整風,徹底擺脫蘇聯影響
所以,毛事實係背叛左共產國際,抗戰結束時蘇聯同中共關係,絕對不會比同美國關係好。同時美國對中共好感亦遠大於貪墨美援既國民政府

毛掌權前,中共係中東路衝突係支持蘇聯,但係毛掌權後已經無發生過咁既事
有傳聞指毛係建政初期係暗中策劃過點樣從蘇聯手中奪回外蒙(之後蘇聯解體後江都試過,但一樣不成功,始終俄國有核彈,佢唔制的話格硬黎後患無窮)
呢D野中共絕對唔會爆響口

好多人將韓戰開始後既中蘇關係隨便套到韓戰前,根本就係老吹
蘇聯同東北既紅軍甚至係有過小規模衝突

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:56 PM 發表

我估你講嘅係 東北軍地軍火畀咗共產黨
即係我講嘅江湖傳聞

但我又想睇下另一邊喎
關東軍投降時,百幾架飛機同五六百架坦克落入蘇聯手中

共產黨有咁多坦克同飛機咩?解放戰爭認真未見過

呢批重武器幾乎全部運返蘇聯。輕武器先賣比中共。

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 08:00 PM 發表

有事請教 江湖傳聞係 蘇聯將所有東北軍武器畀咗共產黨 同你啲論點有差異 可唔可以畀啲書名作者參考下 謝
《解放戰爭》王樹增著,記得裏面有講過,另外蔣介石傳都有講,《解放戰爭》上下冊兩大本,不過可以去百度搵 TXT 下載再轉為 PDF 當電子書咁睇 (我以前上內地亞媽送買)。
蘇聯戰後接受東北三省日軍武器,重武器同工廠設備通通拆走運回蘇聯,蔣光頭派蔣經國去跟蘇聯交涉移交剩下武器,因為蔣經國係留學蘇聯,佢老婆都係俄妹,所以佢跟蘇聯軍方交涉就駕輕就熟。話晒中國正式官方係國民政府,所以蘇聯向國民政府移交係名正言順,根本就唔係反共腦殘造謠嘅蘇聯提供武器畀中共同國民政府打內戰。事實上老毛心底就唔親蘇聯,佢清洗一班媚蘇的親蘇派,你百度一下王明路線就知道。國共內戰打到長江邊,長江以北大部份地區已經被解放,解放軍一渡江就威脅南京國民政府,蘇聯叫老毛佢哋唔好渡江,跟嬰尾嘅心思一樣,想國共隔江而治,好似南北韓咁,老毛睬佢都傻,共產黨要解放全中國,統一全中國。

有一篇文你可以參考下-

當年任四野參謀長的劉亞樓上將在1962年12月13日的一次講話中澄清過這個問題。他說:“一般人總認為蘇軍留給了四野不少武器,這是誤解。這個戰史(指編寫中的四野戰史)既然是存檔用的,可以把這個問題寫清楚。當時不僅不給我們武器,還吃掉了我們不少部隊。也可以寫一下當時斯大林為了照顧與國民黨的關係。還有個重要問題:當時我們曾向中央建議,以中央的名義向蘇軍要些武器。毛主席當即電示:中國革命主要靠中國自己的力量,禁止用中央的名義向他們要東西。這個電報,我親自看過,要查一下。后來以四野的名義,用糧食和他們換了一些武器。”

那么,解放軍是怎樣從“小米加步槍”轉變為擁有強大炮兵、具備大規模野戰和攻堅能力的呢?除了戰場上繳獲國民黨軍的武器外,主要是靠創辦自己的軍事工業完成了這個重要轉變。說到軍工,很多人都看過吳運鐸在建國初寫的《把一切獻給黨》。在這本小書里,真實記錄了新四軍在抗戰期間是怎樣白手起家,建立自己的軍工廠的。山東根據地的牙山有八路軍最大的軍工廠,約百余間房,月生產手榴彈8000個,當時可算不小的產量了。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 09:00 PM 發表

關東軍投降時,百幾架飛機同五六百架坦克落入蘇聯手中

共產黨有咁多坦克同飛機咩?解放戰爭認真未見過

呢批重武器幾乎全部運返蘇聯。輕武器先賣比中共。 ...
師兄我估你有啲誤會 你講嗰啲我都知包埋反咗面之後蘇聯專家撤走 但而家呢個係新論點 我唔排除騷亂將軍火交畀號稱國民黨嘅共產黨人 而且 歷史係由勝利者寫嘅

如果交咗畀張學良佢哋 咁即係點

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-18 09:05 PM 發表

《解放戰爭》王樹增著,記得裏面有講過,另外蔣介石傳都有講,《解放戰爭》上下冊兩大本,不過可以去百度搵 TXT 下載再轉為 PDF 當電子書咁睇 (我以前上內地亞媽送買)。
蘇聯戰後接受東北三省日軍武器,重武器同工廠設備通通拆走運回蘇聯,蔣光頭派蔣經國去跟蘇聯交涉移交剩下武器,因為蔣經國係留學蘇聯,佢老婆都係俄妹,所以佢跟蘇聯軍方交涉就駕輕就熟。話晒中國正式官方係國民政府,所以蘇聯向國 ...
謝了

我都記得當年 中國共產黨同蘇聯支持嘅共產國際係反咗面

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 09:10 PM 發表

師兄我估你有啲誤會 你講嗰啲我都知包埋反咗面之後蘇聯專家撤走 但而家呢個係新論點 我唔排除騷亂將軍火交畀號稱國民黨嘅共產黨人 而且 歷史係由勝利者寫嘅

如果交咗畀張學良佢哋 咁即係點 ...
我再重複一次,關東軍有百幾架飛機,五六百架坦克比蘇聯繳獲
解放軍有無呢批武器?

無呢批武器,蘇聯移交武器比共軍基本都係鳩up
事實上蘇聯將最好既武器全部運返國內,國軍共軍都無比
賣步槍比共軍,係因為蘇聯認為果D 槍係廢鐵
至於點解唔賣比國軍,因為國軍窮
中共係紅區征稅能力遠比國民政府係國統區高
國民政府收入從來都無紅區一半,好多時不到三成,主要係中間人抽水極之嚴重,農民上交有十分一去到中央政府手上都偷笑
所以蔣介石先諗咁多屎橋,還鄉團,印銀紙呢D,擺到明係自殺都要用

所以先講,你係咪當蘇聯開善堂?衛國戰爭打到一窮二白,仲要送戰利品比外國咁開心?
從蘇聯角度去諗問題,唔好將眼光限死係國共之爭,當左蘇聯係NPC

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 08:40 PM 發表

蘇聯將大部份輕武器(步槍,機槍,迫擊炮之類)賣比中共,但只有少量重武器
注意係賣,唔係送
關東軍投降時係有百幾架飛機,一架中共都無到手,你諗下去左邊
如果蘇聯送武器比中共,中共邊可能係韓戰前取回絕大部份既東北主權?
史大林唔係開善堂架 ...
朝鮮戰爭開戰前,史太林答應向志願軍提供空軍保護,點知開戰後史太林縮沙,唔想跟尾國直接起沖突,於是中國志願軍在毫無空中掩護下作戰,畀尾軍狂轟濫炸。一二次戰役兩場大仗,結果係志願軍打到尾軍一仆一碌,大出史太林意料之外,佢發覺中共咁打得,可以牽制尾軍在朝鮮半島而減輕蘇聯在歐洲的壓力,於是佢派出蘇聯空軍在中朝邊境幾公里范圍內保護運輸線,稱為米格走廊,而且提供軍車同炮火畀中國,係賣嘅唔係送嘅。蘇聯軍機冇標誌,蘇聯空軍著志願軍制服,費事畀尾國揸住把柄話蘇聯參戰。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 09:14 PM 發表

我再重複一次,關東軍有百幾架飛機,五六百架坦克比蘇聯繳獲
解放軍有無呢批武器?

無呢批武器,蘇聯移交武器比共軍基本都係鳩up
事實上蘇聯將最好既武器全部運返國內,國軍共軍都無比
賣步槍比共軍,係因為蘇聯認為果D 槍係廢鐵
至於點解唔賣比國軍,因為國軍窮
中共係紅區征稅能力遠比國民政府係國統區高
國民政府收入從來都無紅區一半,好多時不到三成,主要係中間人抽水極之嚴重,農民上交有 ...
師兄唔使勞氣 討論歷史啫 而家個論點就變成咗啲軍火 由蘇聯交咗畀中國邊個人或者邊隊軍隊 即係剛才我剛剛講到 交咗畀盤舉東北嘅張學良 咁即係點呢

呢啲都可以值得研究

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 09:26 PM 發表

師兄唔使勞氣 討論歷史啫 而家個論點就變成咗啲軍火 由蘇聯交咗畀中國邊個人或者邊隊軍隊 即係剛才我剛剛講到 交咗畀盤舉東北嘅張學良 咁即係點呢

呢啲都可以值得研究 ...
問題係蘇聯自己都窮到PK,無啦啦點會送野比人呢
價高者得,就係咁簡單

張學良係國民黨人 但又幫共產黨 又係東北軍人 咁好大機會變成羅生門 任由兩邊講

唔知我理解有冇錯

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 09:28 PM 發表
張學良係國民黨人 但又幫共產黨 又係東北軍人 咁好大機會變成羅生門 任由兩邊講

唔知我理解有冇錯
張學良係抗戰後期已經無關緊要。
東北軍早就改編整編,不成體系。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-18 09:27 PM 發表

問題係蘇聯自己都窮到PK,無啦啦點會送野比人呢
價高者得,就係咁簡單
感覺上 值錢嘅嘢 佢拎走咗
唔值錢嘅嘢 當然係賣啦呢一點你啱

問題係賣俾邊個?

即係歷史上面講嗰啲軍火
究竟係畀咗國民黨定共產黨
心平氣和 慢慢討論 真相一定會出嚟

點解咁講
共產黨當時一窮二白
真正嘅國民黨忙於在華東抗戰( 我唔知有冇記錯)
所以要慢慢睇書 研究出呢個咁得意嘅問題

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-18 09:26 PM 發表

呢啲都可以值得研究 ...
918之後張學良已經入關,成個東北落入日軍手中, 1936年西安事變後,張學良畀蔣光頭扣押,直至1990年連蔣經國都屎埋,張學良先至重獲自由。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]