• 瀏覽: 8,455
  • 回覆: 62
引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-15 11:21 AM 發表

美國選邊個做總統唔係三言二語可以估計。(就以上屆總統選舉為例、無論民意及票數、都係希拉莉領先,結果係點?)
我一直唔信嗰啲所謂民調民意。
美國一直能左政局嘅只有財閥,而財閥關心嘅係點樣令美國得到最大嘅好處。 ...
你的說法有矛盾.....

因為美國最有錢,就是操縱媒體這一班,即是說他們當時就是要支持希拉莉。

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-15 08:10 AM 發表
小弟係一個藍絲 , 不過我想同各位講 , 美國 "黑人運動" 恐怕唔係利好消息 ,
相反我覺得佢也既越演越烈 , 好可能仲幫左侵侵手 ...
(事實上 , 拜登由民調曾經領先10% , 到E+幾乎己經無領先勒)

以下內容可政治非常不正確 , 我小弟都係要講出黎 :
近期美國警察殺害黑人案 , 一共兩單 ...
第一單 , 係近月一切社會運動源頭 , 警察單膝跪係黑人頸上至死案 ;
...
特朗普其實核心重點是重整經濟和治國內貪腐問題,特朗普不是搞白人至上主義。。。。

特朗普講的類似反黑人內容,只是很坦白的說了大實話。

所以其實國內黑人都有一派說,一些黑人的行為害了他們被歧視。

所以其實有非主流調查發現,黑人支持率反而是上升41%.....

話說好多香港人可能不知道,其實在特朗普管治下,黑人就業率大的上升,犯罪率亦有大的下降。。。

特朗普亦有幫黑人子女提供適合他們教育的學校選擇計劃。

還有現在美國媒體好像狗急跳牆一般,有不停偽造特朗普的歧視言論。。。。

好像之前有媒體指特朗普在某地方發表歧視美國老兵的言論,但好快被美國網民用視頻踢爆,特朗普完全沒有說過這類言論。。。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 11:12 AM 發表

你的說法有矛盾.....

因為美國最有錢,就是操縱媒體這一班,即是說他們當時就是要支持希拉莉。
希拉莉會唔會興建美墨圍牆?
堵塞墨西哥移民?
呢啲就係美國國民同埋財閥關心嘅問題,咁你話呢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-17 11:49 AM 發表

希拉莉會唔會興建美墨圍牆?
堵塞墨西哥移民?
呢啲就係美國國民同埋財閥關心嘅問題,咁你話呢?
美墨圍牆會打擊財閥黑市生意,看來你看待美國這個國家還是很純潔。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 11:52 AM 發表

美墨圍牆會打擊財閥黑市生意,看來你看待美國這個國家還是很純潔。
咩唔係為咗封鎖經濟難民?
呢啲係美國國民財閥最關心嘅問題?
黑市有許多渠道唔一定一道圍牆可以攔阻到。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-17 11:54 AM 發表

咩唔係為咗封經濟難民?
對有錢人來說,非法移民幾多,對他們來說沒有影響。

但封了美墨邊境,每年損失數以千億計的毒品和人口買賣生意,當然還有性奴買賣,最後的是軍火生意。

看來閣下對這方面不認識。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 11:57 AM 發表

但封了美墨邊境,每年損失數以千億計的毒品和人口買賣生意,當然還有性奴買賣,最後的是軍火生意。

看來閣下對這方面不認識。 ...
冇圍牆毒品就可以直接入口美國?
咁點解特朗普會興建美墨圍牆!
呢啲唔係迎合美國人嘅要求?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-17 11:54 AM 發表

咩唔係為咗封鎖經濟難民?
黑市有許多渠道唔一定一道圍牆可以攔阻到。
一道圍牆是影響好大,原因是其他渠道,好多部門都有不同程度的把關,這樣會浪費更加多錢做各方面的成本運作。

唯獨邊境成本最低。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 12:01 PM 發表

一道圍牆是影響好大,原因是其他渠道,好多部門都有不同程度的把關,這樣會浪費更加多錢做各方面的成本運作。

唯獨邊境成本最低。
咁會阻礙美國嘅毒品交易㗎喎

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-17 12:02 PM 發表

咁會阻礙美國嘅毒品交易㗎喎
絕對會。。。(最大影響就是賺錢少了好多)

而且特朗普還大搞大麻合法化。

完全在打擊黑市生意。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-9-17 11:59 AM 發表

冇圍牆毒品就可以直接入口美國?
咁點解特朗普會興建美墨圍牆!
呢啲唔係迎合美國人嘅要求?
合美國人要求,不代表合符最有錢人果一班的要求。

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 12:05 PM 發表

絕對會。。。(最大影響就是賺錢少了好多)

而且特朗普還大搞大麻合法化。

完全在打擊黑市生意。
係囉!咁點解會興建美墨圍牆場?
選希拉里會唔會更符合有錢人嘅利益?

引用:
原帖由 chan198999 於 2020-9-17 11:57 AM 發表
看來閣下對這方面不認識。 ...
C兄今次講既野對我幾大衝擊 ...

美墨邊境傳媒大多將焦點放係擋住D移民 , 但坦白講 ,
我都唔可以否定佢 , 阻擋住毒品同人口買賣既作用(人口賣買主要都係性奴)
如果無記錯 , N年前部<人間蒸發>(美劇)都話連東歐性奴 ,
都係經墨西哥入境美國既

我唔係侵侵 , 我唔可能估到佢起圍牆既動機 , 但客觀上應該係阻隔左唔少 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]