• 瀏覽: 7,818
  • 回覆: 78
+5
引用:
原帖由 露線圖 於 2020-9-16 03:21 PM 發表
疫情肆虐加速數碼經濟!包括科網巨企創辦人等不少專家原本預期,全球數碼化仍要歷時數十年才成真,惟一場新冠肺炎,令步伐提速至最快十年內。據俗稱「央行之母」的國際清算銀行(BIS)最新調查顯示,全球80%受訪央行透露,正參與數碼貨幣相關工作,約40%已完成概念研究,進入實驗及設計階段。另有近三分之二港人估計,最快12年後實現「無現金社會」。

https://orientaldaily.on.cc/cn ...
仲有偉大嘅八達隆

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2020-9-17 10:28 AM 發表

微信支付和支付寶有個問題, 唔知佢哋幾時改善, 大陸身分證開通的, 就可以在香港用人民幣自動轉換港幣嚟支付, 但香港證件在大陸開通的微信和支付寶的人民幣錢包, 就不能支付, 要用港幣錢包 目前這一刻改善未我唔知, 因早期用唔到, 之後就懶得再試 ...
我唔知你所講嘅早期係幾耐之前, 我用回鄉證開通兩個App用左三年幾.

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-17 10:37 AM 發表

我唔知你所講嘅早期係幾耐之前, 我用回鄉證開通兩個App用左三年幾.
舊年年中至年底這段時間, 現在可以用?! 我用回鄉卡開的微信和支付寶人民幣錢包, 在香港商舖掃微信支付或支付寶支付, 都不成功, 後來問客服, 佢當時回覆在港用人民幣錢包消費只可以國內居民身分證開通的才可以使用. 如果現在可以使用, 我會再試試

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2020-9-17 10:48 AM 發表

舊年年中至年底這段時間, 現在可以用?! 我用回鄉卡開的微信和支付寶人民幣錢包, 在香港商舖掃微信支付或支付寶支付, 都不成功, 後來問客服, 佢當時回覆在港用人民幣錢包消費只可以國內居民身分證開通的才可以使用. 如果現在可以使用, 我會再試試 ...
Sorry CHing, 我Get錯你意思, 我以為你話港人在大陸用RMB. 咁我就真係未試過係HK用RMB 錢包. 除非冇曬HKD, 無端端唔會幾多人咁做卦.

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-17 10:58 AM 發表

Sorry CHing, 我Get錯你意思, 我以為你話港人在大陸用RMB. 咁我就真係未試過係HK用RMB 錢包. 除非冇曬HKD, 無端端唔會幾多人咁做卦.
唔緊要
在大陸習慣了唔帶銀包的日子, 諗住如果在香港也可以咁用, 就方便

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2020-9-17 10:08 AM 發表
尋日cctvb訪問完幾個的士佬同街市商戶,都話鐘意收現金
話現金實在D,又收到貼士,同埋唔鐘意有手續費
的士佬當然鍾意收現金啦,有貼士丫嘛;當你五十蚊的士錢,俾多一蚊貼士,其實已是2%

八達通俾實數,而且又要收手續費,唔抵

遲下仲有666獸印

引用:
原帖由 Newpopcorn 於 2020-9-17 10:33 AM 發表

依家杜絕左唔好咩? 冇衰野俾D漢奸唱, 仲可以幫漢奸積下口德.
沒話杜絕咗唔好。一利興必有一害生。
電腦黑客生,電腦騙案增。俾黑客入侵無晒錢,未成年子女偷睇密碼,使晒父母一生積蓄。又有新問題。

世事沒百利無一害的絕世好橋,千祈唔好以為從此天下太平。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-17 11:07 AM 發表

沒話杜絕咗唔好。一利興必有一害生。
電腦黑客生,電腦騙案增。俾黑客入侵無晒錢,未成年子女偷睇密碼,使晒父母一生積蓄。又有新問題。
黑客要搬錢都會有紀錄,同埋大額交易會有短訊,或電子信息送去你電話中..
又可設定交易限額,每月又有消費紀錄.子女偷睇密碼,都只可用好少部份,
正常只要經常查看消費紀錄,便好易發覺..

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-16 03:49 PM 發表
大陸連街邊小賣已經收微訊同支付寶好耐, 香港街市98%商販連八達通都未有呀

香港人接受新事物既能力比較低

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-9-16 04:10 PM 發表
YC話用電子貨幣會比人跟蹤,一定要用現金
叫佢地返鄉下啦

香港高層好多黃曱甴,聽命放老尾,數字貨幣係去美元化,香港一定被拖慢

只收現金店我都下意識諗係咪逃稅

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-16 03:49 PM 發表
大陸連街邊小賣已經收微訊同支付寶好耐, 香港街市98%商販連八達通都未有呀

電子貨幣同支付寶微信唔係同一樣野,係區塊鏈既產物。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]