• 瀏覽: 7,816
  • 回覆: 78
+5
到無得選擇時,大家都要用啦,否則唔可以出街消費,留在家中做宅男女囉

引用:
原帖由 露線圖 於 2020-9-16 03:21 PM 發表
疫情肆虐加速數碼經濟!包括科網巨企創辦人等不少專家原本預期,全球數碼化仍要歷時數十年才成真,惟一場新冠肺炎,令步伐提速至最快十年內。據俗稱「央行之母」的國際清算銀行(BIS)最新調查顯示,全球80%受訪央行透露,正參與數碼貨幣相關工作,約40%已完成概念研究,進入實驗及設計階段。另有近三分之二港人估計,最快12年後實現「無現金社會」。

https://orientaldaily.on.cc/cn ...
呢啲智能系統嘅嘢,香港唔用得嘅。香港連健康碼都話會被政府追蹤,無現金系統就更加唔使諗。

No thanks

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-16 04:28 PM 發表

支付寶和微信應該有每月收支限制,如商戶收款,應該有手續費,但最初要收款機器及日常固定支出比起信用卡和八達通少得多...
大陸無,要用機掃你個二維碼,只係部機要錢買,好似係幾十蚊,如果要轉返去銀行先要比,不過好小機會須要咁做。

邪惡軸心大話國仍然瘋狂印鈔

引用:
原帖由 barcam002 於 2020-9-16 04:02 PM 發表
咁即係玩鳩美國佬啫
數字貨幣明擺著就是要抗擊美元去美元化的戰略部署

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-9-16 04:11 PM 發表

有晒紀錄點暪稅...
正常納稅者會支持全部電子支付,
未來班的士司機,商販,全部收入有晒資料..
政府可增加福利或減輕原有納稅者既負擔...
世界在轉,有啲野無得你揀,好快就唔收現金

實情係量寬太厲害通漲上升
用實物紙幣購物心理衝擊太大
用電子支付才可增加消費

美國佬利用美元霸權,鐘意制裁邊個就邊個,無錢就狂印銀紙全球埋單。個個忍佢好耐,有呢個技術、時機,邊個會唔試。

完全無現金社會是很難做到的,好似美狗用信用卡幾十年,現在還有很多地方要用現金。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-9-16 04:10 PM 發表
YC話用電子貨幣會比人跟蹤,一定要用現金
妄想被迫害妄想症

引用:
原帖由 barcam002 於 2020-9-16 04:02 PM 發表
咁即係玩鳩美國佬啫
swift 廢哂武功

引用:
原帖由 露線圖 於 2020-9-16 03:24 PM 發表

...
用HSBC net 呢套野, 月費幾錢先

電子貨幣乃是大勢所趨。

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-9-16 03:49 PM 發表
大陸連街邊小賣已經收微訊同支付寶好耐, 香港街市98%商販連八達通都未有呀

乞兒用支付寶,叫雞都用支付寶。大陸真先進。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]